Elektrotechnische vacature vinden zonder uitzendbureau!!

Online kun je bijna alleen nog maar een elektrotechnische vacature vinden via een vacaturebank of uitzendbureau, en jij wilt direct een vacature bij een werkgever!!

Google zit zo in elkaar dat websites met een hoge relevantie bovenaan komen te staan in het zoekresultaat. En de Indeeds, de Monsterboards, de Nationale Vacaturebanken en Uitzendbureaus zullen de grootste aandacht en energie steken in het bovenaan staan in de Google resultaten. En als dit niet organisch lukt dan kopen ze voldoende advertentieruimte zodat ze toch boven aan de resultaten komen te staan. Terwijl jij opzoek bent naar die elektrotechnische vacature direct bij een werkgever. Op het Internet zal je tussen de hoge grote vacature bomen deze die gewenste vacature dus bijna niet meer vinden.

Een optie is standaard vanaf pagina 5 op Google gaan kijken wat daar te vinden is in het vacature oerwoud, maar er zijn zoveel arbeidsbemiddeling bedrijven dat je ook daar niet die rechtstreekse werkgever gaat vinden. Dus geen optie....... Alleen banken en multinationals als Philips, ASML, Energiebedrijven weten zich staande te houden binnen dit geweld maar ben je daar naar opzoek?

Wat daar nog bij komt is dat een online vacature een behoorlijke investering is voor het MKB indien je deze wilt plaatsen op een online vacaturebank. Daarbij komt dat deze vacature snel naar de achterste regionen zal worden verdreven omdat hier de meest betalende partij (dus met de grootste korting) bovenaan komt te staan. Online vacaturebanken sluiten contracten af met bemiddelingsbureaus zodat ze voor minder dan een kwart van de normale prijs vacatures kunnen plaatsen. Deze vacatures hebben dezelfde waarde en positievermindering als een enkele vacature waar de hoofdprijs voor betaald is. Het interessante hiervan is dat een online vacaturebank in zijn eigen staart bijt omdat jij opzoek bent naar die vaste baan in de energietechniek. Als organisatie wil je Return On Investment (ROI) als je een vacature online plaatst en het blijft post and pray. Dus jij en het MKB zoekt naar elkaar maar via de eenvoudige weg op het internet gaat dit jullie op de term elektrotechnische vacature niet lukken.

Het MKB zal wellicht via Social Media en andere slimme tools aan de slag moeten en jij als werkzoekende zal de diepte in moeten om via het internet te vinden waar jij naar op zoek bent.

Waar ligt de prioriteit van een website?

Dat elektrotechnisch georiënteerde bedrijf waar jij naar opzoek bent heeft ook nog eens verschillende prioriteiten op het internet en die vacature is alleen maar een prioriteit als deze open staat. Via diezelfde website is dat Engineering bureau ook opzoek naar klanten. Dus Google zal dit heel anders indexeren dan al die vacatures van vacaturebanken en uitzendbureaus.

De uitdaging waar elk bedrijf voor staat op het internet is relevantie en kwaliteit, dus waar leg je de prioriteit? Bij je product, dienst of iets als een vacature die wel belangrijk is maar nooit gevonden gaat worden. Of de zoekterm moet zijn 'bedrijfsnaam' en 'vacature' want dat is heel specifiek, dit is zeker een optie maar dan moet je wel kennis hebben van de bedrijfsnamen en wat ze doen.

Even een korte toelichting op de werkwijze van Google:
Google wil tevreden klanten en voor Google betekent dat als jij (klant van Google) vindt wat je zoekt Google goed zijn werk heeft gedaan. Dus zoals eerde genoemd, relevantie, kwaliteit en een beetje kwantiteit zijn de belangrijkste factoren. Dit betreft de organische en betaalde zoekresultaten. Een website moet consistent zijn dus als jij opzoek bent naar een elektrotechnische vacature in de engineering zal de website die de meeste unieke vacatureteksten in deze richting heeft de hoogste positie hebben in jouw zoekresultaat. Als de bedrijven die in het organische resultaten bovenaan staan in het zoekresultaat gaan betalen dan hebben ze per klik lage kosten voor een advertentie in Google omdat zij het meest relevant zijn. Dus hier gaat dat engineeringsbureau waar jij naar opzoek bent nooit tussenkomen. Daarna telt voor de positie in Google ook de actie op de pagina, Indeed heeft heel veel alternatieven op de functie Field Service Engineer dus de kans is groot dat je op hun pagina gaat doorklikken. Boem weer een punt in de ranking voor Indeed want je hebt een actie ondernomen op hun pagina.

Gelukkig is Google wel hard bezig om lokale resultaten voorrang te geven, dus als jij fysiek vanuit een bepaalde omgeving de zoekopdracht aan Google geeft zal je dit in het resultaat terugvinden. De locatie van het apparaat (mobiel of een pc) is dan medebepalend voor het zoekresultaat. Dit is goed voor de installatiebureaus (loodgieters en elektrotechnische bedrijven) omdat er daar vaak meerdere in een middelgrote plaats aanwezig zijn. Echter voor de superspecialisten onder ons heeft dit weinig toegevoegde waarde.

Genoeg introductie, nu actie!

Je zal een klein onderzoek moeten doen, lees eerst mijn blog over Boolean Search binnen Google. Nu kan je met het toepassen van strings je zoekopdracht specificeren. Kopieer eens de volgende regel volledig in de Search van Google:

site:linkedin.com vacature AND (project manager OR project manager) AND (installatietechniek) AND (nederlands) AND Amsterdam -inurl:pub -inurl:in -inurl:job -inurl:jobs -inurl:jobs2 -inurl:dir

Op het moment dat ik deze blog schrijf levert deze regel 481 directe links op binnen LinkedIn en vaak direct bij de bedrijven zelf. Het enige wat je hoeft aan te passen is

 • (project manager OR project manager)
 • (installatietechniek)
 • Amsterdam

En dan zal je 9 van de 10 keer de vacature vinden binnen LinkedIn waar jij naar opzoek bent. Als je site:linkedin.com weglaat dan zoek je op het hele (nederlands) Nederlandstalige web een andere optie is dat je site:Indeed.nl toepast en zoek je direct alle relevante vacatures binnen Indeed alleen is de kans dan kleiner dat je rechtstreeks bij een werkgever terechtkomt.

Een ander optie is dat je eens een kijkje neemt op werk.nl hoewel deze overheidssite ook grotendeels gevuld is door Uitzendbureaus zit er vaak nog wel een directe werkgever tussen.

Alles bij elkaar zal het zonder Boolean Search op het internet best lastig worden om met een algemene zoekopdracht een directe vacature te vinden zonder dat er een tussenpersoon bij komt kijken. Via het internet kun je natuurlijk wel achter heel veel bedrijfsinformatie komen via een kleine omweg, sites als www.kvk.nl en www.detelefoongids.nl kunnen verrassen als je gaat zoeken op techniek en plaatsnaam. Vergeet voor technisch georiënteerde bedrijven niet de branche organisaties of vertegenwoordigingen als bijvoorbeeld www.uneto-vni.nl ook op deze site zul je in de technische sector snel je directe weg naar bedrijven kunnen vinden die aansluiten bij jouw vakgebied en discipline. Als je via deze weg een selectie gemaakt hebt kijk dan op de website van het bedrijf en als je mazzel hebt dan kun je hier een directe vacature vinden. Vaak hebben bedrijven een aparte 'werken bij' website om beter gevonden te kunnen worden. En nu ben je dus ondertussen serieus research aan het doen.

De 1st fase van Solliciteren is onderzoek doen, daarna pas solliciteren!

Als je aan het solliciteren gaat dan zul je dus eerst op onderzoek moeten gaan voor dat je daadwerkelijk overgaat tot een sollicitatie, het proces zit als volgt in elkaar:

Research doen (onderzoek)

 1. Wat mis ik in mijn huidige baan?
 2. Wat wil ik zeker terugvinden in mijn volgende werkomgeving?
 3. Werklocatie / Branche / Bedrijfsgrootte?
 4. Verzamelen van bedrijven / vacatures.

Nu begint het solliciteren (doen)

 1. Keuzes maken, welke elektrotechnische vacature is echt top en welke mwhua;
 2. CV opstellen en naar de ontvanger toeschrijven AIDI en zonder containerbegrippen;
 3. Eventueel een korte motivatie schrijven per sollicitatie;
 4. Versturen;
 5. Een topper gaat nu bellen of de sollicitatie is aangekomen;

Nu komt het moment dat je even geen controle meer hebt over de situatie en zijn er heel logisch twee opties; een uitnodiging of een afwijzing.

Een afwijzing is vaak een teleurstelling, als je feedback nodig hebt vraag hier dan gewoon om en je weet nooit wat hier nog uit kan voortkomen. Bij een uitnodiging ga je je voorbereiden op het sollicitatiegesprek.

Voorbereiding op het sollicitatiegesprek en de sollicitatie:

 1. Wie neemt binnen het bedrijf het interview af?
 2. Doe research naar deze persoon op het internet;
 3. Bereid je voor op mogelijk vragen en de STARR methodiek;

Succes met je sollicitatiegesprek.

Zoals je ziet is solliciteren niet iets wat je er even bij doet, ga er van uit dat een uitzendbureau dit ook allemaal doet en vaak nog wel iets meer. Met al deze werkzaamheden kan een Accountmanager / Intercedent hele dagen bezig zijn voor 1 a 2 bemiddelingen per week. Als je zelf gaat solliciteren direct bij een werkgever zal je dit dus ook goed moeten aanpakken. De voorbereiding zorgt er voor dat je kans aanzienlijk groter zal zijn dan je concurrent (de andere sollicitanten en uitzendbureaus). Hoe meer je van het bedrijf waar je aan het werk wilt af weet des te soepeler zal het sollicitatieproces verlopen.

Wat is meet en regeltechniek Wat is meet en regeltechniek

Wat is meet en regeltechniek Meet en regeltechniek is een systeem waarbij dynamische processen aangestuurd worden (regeltechniek) en door een terugkoppeling (meet) bijgestuurd worden om het gewenste resultaat te realiseren. De meting wordt vergeleken met een vooraf bepaalde waarde en bijgestuurd om het gewenste resultaat te verkrijgen.

Read More
Je eerste sollicitatiegesprek, vergroot je kans Je eerste sollicitatiegesprek, vergroot je kans

Als je net afgestudeerd bent heb je meer nodig dan alleen een diploma tijdens een sollicitatie! Concurreren tegen kandidaten die al ervaring hebben is echter niet heel moeilijk.

Read More
De Blockchain neemt alle recruitment over De Blockchain neemt alle recruitment over

Als recruitment in het collectief van de blockchain kan plaatsvinden dan is de recruiter een toekomstige werkloze persoon die dan maar via de blockchain op zoek moet naar andere werk.

Read More

Informatie

TeqJob Engineering is de specialist in het recruitment van personeel in de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. Wij zijn actief in de regio's Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu
× Stel je vraag Available from 09:00 to 16:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram