Sollicitatiebrief? Gebruik het juiste lettertype!

De kans dat je wordt afgewezen door het gebruik van een verkeerd lettertype is klein maar het kan wel een positief verschil maken tijdens een eerste selectie.

De inhoud van een Sollicitatiebrief en een Curriculum Vitae staan natuurlijk bovenaan als er een selectie gemaakt moet worden uit de diverse ontvangen sollicitaties. Hou de vormgeving rustig en overzichtelijk als je voor veilig gaat. Als je de vormgeving en de inhoud onder controle hebt dan kun je nog een final touch aanbrengen door gebruik te maken van het juiste lettertype. Doe je dit niet en is Calibri (het standaard lettertype van Word) voor jou goed genoeg prima. Maar bedenk wel dat de recruiter bij veel aanmeldingen niet heel veel tijd heeft om alle ontvangen documentatie volledig door te nemen. Dan zal de leesbaarheid van jouw opgestelde stukken met dat ene lettertype wat afwijkt van de standaard dus wel net iets meer opvallen en als je het goed doet in positieve zin.

Het juiste lettertype zegt iets over jouw persoonlijkheid

In lettertype land wordt gesproken over font-families, dit zijn:

#Serif
In het Nederlands vertaald schreef of tekst met pootjes. Deze familie staat voor traditioneel en betrouwbaarlettertype sollicitatiebrief

#Sans Serif
Inderdaad een inkoppertje, dit is de lettertype familie zonder pootjes en deze staat voor stabiliteit en opgeruimd.

#Script
Dit zijn sierletters en kun je indelen op de categorie klassiek en elegant. Leuk voor een aanhef maar laten we de lettertypes die hier onder vallen maar direct terzijde leggen. Overigens samen met alle andere mogelijke lettertypes die inderdaad voor de sier zijn en in het geval van een zakelijke correspondentie geen toegevoegde waarde hebben of je moet solliciteren bij een antiekhandel.

#Modern
Dit zijn vaak bestaande lettertype die een wat strakker ontwerp hebben gekregen. Vaak worden overbodige zaken weggelaten. Dit lettertype staat voor progressief en sterk.

Kijk voor dat je een keuze gaat maken welk lettertype het bedrijf gebruikt waar je de sollicitatie naar wilt opsturen, dan kan je een inschatting maken wat het beste aansluit en zo leer je ook weer wat over het bedrijf.

Wat je in ieder geval altijd moet vermijden zijn verschillende lettertypes in één document en schreeuwerige lettertypes en gebruik niet te veel dik of schuin gedrukte teksten. En het lettertype wat je in mijn ogen echt nooit gebruikt mag worden in een sollicitatiebrief is Comic Sans. Of het moet een sollicitatie zijn op de eerste vrijdag van juli want dat is de Comic Sans dag sinds 2009.

Er is dus door meerdere instituten serieus onderzoek gedaan naar het lettertype wat je het beste kan gebruiken voor een CV. Tada het antwoord waar je naar opzoek was:

Het beste lettertype voor een sollicitatiebrief is Helvetica

Of een lettertype wat er op lijkt zoals Tahoma / Verdana. Dit zijn veilige en moderne lettertypes die vertrouwen uitstralen, goed leesbaar zijn en zoals eerder aangegeven progressief en sterk overkomen.

Een ander aspect wat bij het gebruik van deze lettertypes om de hoek komt kijken is het cognitieve vermogen of verwerkingssnelheid. Door minder afleiding en een duidelijk lettertype zal de gelezen tekst eerder opgenomen worden en het zal de leessnelheid ten goede komen.

Dan nog een paar gratis tips:

  • Gebruik alinea titels;
  • Het is goed als niet je hele A4 bedrukt is met letters;
  • Gebruik voor je tekst de kleur zwart of heel donker grijs;
  • Hou het overzichtelijk (gedeeltes zonder tekst);
  • Gebruikt 11pt of 12pt voor tekst en 14pt voor titels;
  • Wissel opsommingen en geschreven tekst met elkaar af;
  • Begin met belangrijke zaken links boven;
  • Zorg dat de lezer niet met vragen blijft zitten.

Succes met het opstellen van jouw motivatie en Curriculum Vitae.

Online vacaturetekst plaatsen en wachten is geschiedenis Online vacaturetekst plaatsen en wachten is geschiedenis

De online vacaturetekst is dood (Post and Pray), als je goede kandidaten wilt werven dan zul je actief moeten netwerken en een goed verhaal moeten hebben.

Read More
Wat doet een Instrumentation Engineer Wat doet een Instrumentation Engineer

Wat is het werk van een Instrumentation Engineer Een instrument engineer houdt zich bezig met de instrumenten die de temperatuur, stroom, druk of niveau meten en regelen. Dit komt vaak voor binnen fabrieksprocessen in de petrochemische of chemische industrie. Voorkomende apparatuur zijn meters, analyzers, zenders en kleppen die aangestuurd worden. De proces-engineer en de instrument […]

Read More
Security in the cloud breekt door Security in the cloud breekt door

Niet de laatste ontwikkeling binnen de beveiligingstechniek maar wel één die een grote impact zal hebben op de totale beveiligingssector is de ontwikkeling om alle gegevens rondom een beveiligingsinstallatie vast te leggen in the cloud. Een vergelijkbare ontwikkeling hebben we gezien met de IP-camera die nu algemeen geaccepteerd is. Doordat er op het moment grote […]

Read More

Informatie

TeqJob Engineering is de specialist in het recruitment van personeel in de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. Wij zijn actief in de regio's Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram