Technische talenten vinden met Google boolean

Door slim op zoek te gaan naar technische talenten kun je veel meer in Google dan je denkt. Boolean zoeken is de volgende stap als je opzoek bent naar concreet zoekresultaat.

Zoeken op Google doen we vaak niet specifiek, met het gevolg dat de zoekresultaten regelmatig het miljoen overschrijden. Dus eigenlijk heb je dan helemaal niks en ben je overgeleverd aan wat het logaritme van Google denkt wat voor jouw het beste resultaat is. Zo ga je natuurlijk niet die specifieke Elektrotechnische Projectcoördinator vinden in de omgeving van Amsterdam. En Google laat vaak aspecten meewegen in het resultaat die helemaal niet zo relevant zijn voor het beste resultaat. Maakt jou het iets uit als de afbeeldingen op een site niet geoptimaliseerd zijn...... Jij wilt gewoon dat technische talent wat nu opzoek is naar een andere baan. Of die ene vacature in jouw omgeving op het juiste opleidingsniveau.

Specifieke resultaten vinden op Google met Boolean

George Boole (1779-1848) was een hoogleraar in de wiskunde en de grondlegger van Booleaanse logica. Dit is de basis de huidige computerlogica (de kwantumcomputer zal hier wel verandering in brengen want die schijnt tussen de aan (1) en uit (0) staat nog iets te hebben). George maakte gebruik in zijn theorie van logische operatoren AND / OR / NOT of EN / OF / NIET. Dit is min of meer de basis van programmeren, iets is A als B is niet of C is 1 etc. etc. Deze logica kun je ook toepassen in zoekopdrachten binnen Google.

De zoekopdracht 'Elektrotechnische Project Coordinator Amsterdam' levert ongeveer 90.000 resultaten op. Nu kan je de eerste 10 pagina's van Google uit gaan pluizen maar wellicht is jouw technisch specialist wel te vinden op pagina 11...... Hier kun je hele dagen mee vullen zonder enig concreet resultaat. Nu gaan we de zoekopdracht specificeren met wat Booleaanse logica:

site:nl.linkedin.com (elektrotechniek AND projecten) (HBO OR hogeschool OR hts OR bachelor OR bsc) (“amsterdam en omgeving”) (“career opportunities” OR carrièreperspectieven) (inurl:pub | inurl:in) -inurl:dir|skills|title|groups|jobs -ZZP -freelance -vacatureomschrijving

Dit levert nu (augustus 2017) 23 resultaten op, deze moet je die nog wel even doorlopen want hier zitten ook handige recruiters tussen die vaak opzoek zijn naar vergelijkbare profielen.

Een korte uitleg van de gebruikte logica:

site:nl.linkedin.com | Hier geven we de opdracht om binnen het Nederlandse hoekje van de site Linkedin.com te zoeken.
(elektrotechniek AND projecten) | Inderdaad, de kandidaat moet de woorden elektrotechniek AND projecten in zijn profiel hebben staan.
(HBO OR hogeschool OR hts OR bachelor OR bsc) | Dit doen we omdat er voor een HBO meerdere omschrijvingen bestaan.
(“career opportunities” OR carrièreperspectieven) | In het zoekresultaat willen we kandidaten die eventueel opzoek zijn naar een andere baan. Andere opties zijn "opzoek naar een nieuwe baan" “Looking for a new job opportunity” “Looking for a new challenge” en vergeet niet "in between jobs" dit staat een stuk leuker dan "werkloos" [wp-svg-icons icon="wondering" wrap="i" size="16px" color="#ff6308"].

Nog een andere tip, zoek eens binnen Linkedin op de term "nieuwe uitdaging", op het moment dat ik deze blog schrijf levert dat ongeveer 80.000 resultaten op.

(“amsterdam en omgeving”) | Spreekt ook voor zich denk ik, je hier kan ook postcodes of postcode gebieden gebruiken.
(inurl:pub | inurl:in) | Zoek in publieke profielen en zoek binnen de gevonden profielen.
Door nog wat termen toe te voegen met een - ervoor sluit je deze uit dus -ZZP betekend dat je niet naar profielen opzoek bent met de term ZZP en -groups dat je resultaten binnen groepen buiten beschouwing wilt laten.

Wil je dat twee termen als één wordt gezien dan kun je aanhalingstekens gebruiken: "Project Coordinator"

Voor Boolean opgestelde zoekopdrachten zijn er meer wegen die naar Rome leiden, het advies hierin is dat je blijft oefenen met het gebruik van operatoren (AND / OF / NOT etc. etc) op den duur krijg je hier handigheid in en zal je echt goed worden in het zoeken van talent of de gewenste vacature op het internet.

Handige link: https://www.google.ca/advanced_search

 

 

Samenwerken op het werk, begin bij jezelf Samenwerken op het werk, begin bij jezelf

Een minder ontwikkelt team maar met een betere samenwerking kan het makkelijk veel beter doen dan individuen die allemaal goed zijn maar slecht samenwerken.

Read More
CV en Vacaturetekst moeten AIDA CV en Vacaturetekst moeten AIDA

Wil je met een vacaturetekst of een curriculum vitae aanzetten tot actie doe dan AIDA! Maak gebruik van regel 1 in de marketing en zet de ontvanger aan tot actie.

Read More
De psychologie van kleuren en solliciteren De psychologie van kleuren en solliciteren

Hou rekening met kleuren in logo's en hou rekening met de psychologie hierachter. De hoofdkleur van het bedrijf zegt veel over de kernwaarde.

Read More

Informatie

TeqJob Engineering is de specialist in het recruitment van personeel in de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. Wij zijn actief in de regio's Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram