Functieomschrijving Werkvoorbereider

Het werk van een werkvoorbereider

Als werkvoorbereider ben je het technische aanspreekpunt voor de projecten die je coördineert. Je hebt regelmatig contact met de projectmanager en de monteurs op de projecten. Jij bent op de hoogte van alle technische aspecten op de lopende projecten en kan ondersteuning geven bij de uitvoering. Waar nodig heb jij contact met de leveranciers en klanten voor verdere diepgang. Kortom, je hebt een echte spilfunctie in de rol van werkvoorbereider. In de Installatietechniek wordt tegenwoordig veel met BIM (Revit) gewerkt om alle technische disciplines bij elkaar te krijgen in een 3D-model. Kennis van deze software is essentieel voor een goede uitvoering van de functie van werkvoorbereider in de installatietechniek. Kijk voor meer informatie over Revit op Wikipedia. In de machinebouw is kennis van andere software belangrijk zoals SolidWorks.

Oprichter en eigenaar van TeqJob (Dennis Wilmans) heeft zelf ervaring als werkvoorbereider in de elektrotechniek. Dit heeft een groot voordeel want hierdoor hebben wij de inhoudelijke kennis van deze functie en kunnen wij jou nog beter ondersteunen bij het vinden van een nieuwe passende baan. TeqJob heeft altijd vacatures openstaan voor werkvoorbereiders in de installatietechniek, beveiligingstechniek, machinebouw en industriële automatisering.

Het salaris van een een werkvoorbereider

In de installatietechniek is het startsalaris van een werkvoorbereider ongeveer €2.500,- Dan heb je net je MBO-4 opleiding afgerond en je start als junior werkvoorbereider. Op termijn kan je doorgroeien naar een bruto salaris per maand van €3.600,- Een senior werkvoorbereider die regelmatig de leiding heeft over een project kan doorgroeien tot een salaris van boven de €4.500,- bruto per maand. Daarnaast is het afhankelijk van het soort bedrijf waar je komt te werken en je positie. Als je vaak langsgaat bij projecten dan is het mogelijk dat er een leaseauto beschikbaar is maar omdat het vaak een kantoor functie is komt dit niet heel vaak voor. In de installatietechniek heb je minimaal 24 vakantiedagen en 13 ATV dagen. Hou er wel rekening mee dat je vaak verplicht 3 weken vrij bent in de bouwvakvakantie.

De competenties van een werkvoorbereider

Je bent goed in prioriteiten stellen omdat je vaak meerdere dingen tegelijk moet doen. Gedrevenheid en je werkzaamheden goed willen uitvoeren is natuurlijk een logisch aspect. Fouten maken in de functie van werkvoorbereider kan hele grote consequenties hebben dus altijd al je werkzaamheden nog een keer nalopen is belangrijk.

  • Je legt gemakkelijk contacten en weet bij wie je moet zijn als je iets gedaan wilt hebben;
  • Tijden het opstellen van een planning houd je met alle mogelijke factoren rekening;
  • Je werkt accuraat en collega's kunnen op je vertrouwen;
  • Je kunt goed organiseren en hierbij een flexibele instelling;
  • Onderhandelen en ook hierbij hou je rekening met alle factoren die belangrijk zijn.
wat doet een werkvoorbereider

Wat doet een werkvoorbereider

De Engineer

Als engineer kijk je naar de technische aspecten van het project, ga je met leveranciers in gesprek over de mogelijkheden en bepaal je of je kan voldoen aan de vraag van de klant. Natuurlijk hou je het budget in de gaten.

De Planner

Als planner draag je zorg voor een goede planning van materialen, gereedschappen en personeel. Je maakt werkroosters, koopt materialen in en je houdt contact met overige specialisten op het project en hun planning.

De Tekenaar

In de installatietechniek werk je met Revit en kan je tekeningen lezen en waar nodig aanpassingen doen. In de machinebouw is het belangrijk dat je kennis hebt van bijvoorbeeld SolidWorks of AutoCad.

De Calculator

Je stelt de begroting op van een project en houdt rekening met de benodigde manuren, materialen en gereedschappen. Waar mogelijk kijk je of besparingen mogelijk zijn en verzorg je de nacalculatie.

Carrière opties voor een werkvoorbereider

Ontwikkeling is tegenwoordig in alle vakgebieden een belangrijk onderdeel van je vak. Je kan natuurlijk binnen het werkgebied van de werkvoorbereiding jezelf verder ontwikkelen maar er zijn ook mogelijkheden om door te groeien naar projectleider of projectcoördinator. Werkgerelateerde trainingen zijn vaak voor product kennis of het ontwikkelen van competenties / vaardigheden. Wil je echt een stap maken dan is het noodzakelijk dat je een HBO opleiding gaat volgen.  

Een baan als werkvoorbereider

Het werkgebied van TeqJob is Noord-Holland en Almere maar daarbuiten hebben we ook mogelijkheden omdat wij klanten in onze portefeuille hebben met een landelijk netwerk van vestigingen. Bij TeqJob vinden wij het belangrijk om goed te weten waar je naar op zoek bent want naast een vacature is het ook belangrijk om te weten “welke bedrijfscultuur bij je past. Omdat wij goede contact onderhouden met onze klanten en vaak al jaren zaken doen met elkaar kunnen wij jou ook op dat vlak ondersteunen. Ben je overtuigd, laat dan je CV bij ons achter of reageer op één van onze vacatures als werkvoorbereider.

17X

TeqJob bestaat sinds 2018 en wij hebben 17 werkvoorbereiders geassisteerd bij het vinden van een passende baan.

38X

In Noord-Holland hebben wij 38 actieve klanten in de installatietechniek en de machinebouw waar wij jouw profiel onder de aandacht kunnen brengen.

1X

Je hoeft je maar 1x in te schrijven en wij gaan voor je aan de slag. Inschrijven

Welke opleiding heb je nodig voor de functie van werkvoorbereider

Als je een technische opleiding op MBO-4 afgerond hebt dan heb je een goede basis om te starten in de functie van werkvoorbereider. Daarnaast is het belangrijk dat je de juiste competenties bezit en het leuk vindt om te plannen, regelen en organiseren. De exacte invulling van de functie van werkvoorbereider is afhankelijk van het bedrijf waar je werkt. Bij grote bedrijven ben je vaak een specialist die zich bezighoudt met één aspect van de functie en bij kleinere bedrijven zal je meer generalist zijn. Het is belangrijk dat je kennis hebt van BIM, dit is een 3D Bouw Informatie Model waarin integraal wordt samengewerkt met de verschillende disciplines.

Zoek je een baan als werkvoorbereider

TeqJob heeft altijd openstaande vacatures voor een werkvoorbereider. Afhankelijk van jouw opleiding, kennis en interesse hebben wij mogelijkheden in de installatietechniek, machinebouw en duurzame energie. Neem direct telefonisch contact met ons op via 020 210 1500 of schrijf je in. Wij gaan altijd eerst met elkaar in gesprek en bepalen dan samen de mogelijkheden. Via TeqJob ga je direct in dienst bij de werkgever met de intentie van een vast dienstverband, geen detachering.

Informatie

TeqJob Engineering is de specialist in het recruitment van personeel in de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. Wij zijn actief in de regio's Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram