Je hebt gesolliciteerd en bent afgewezen wat nu??

Het zou een te mooie wereld zijn als je nooit afgewezen wordt, je kunt er van leren. Afgewezen worden na een sollicitatie is niet leuk maar maak er wel een goed leermoment van.

Ooit ben ik afgewezen voor een sales functie en door na de afwijzing een nieuwe afspraak te maken en met de juiste argumenten te komen toch aangenomen. Als ik mijzelf zo kan verkopen moet ik ook wel een product kunnen verkopen was de redenatie. In dit soort situaties moet je wel alle emotie los kunnen laten en de zaak puur rationeel benaderen.

Afgewezen worden, neem het niet persoonlijk op...

Laat de controle los over de situatie want die heb je grotendeels niet meer in de hand nadat je afgewezen bent. Normaliter krijg je in dit soort situaties maar één kans! Kijk naar de toekomst en niet naar het verleden, daar kan je niet heel veel meer aan doen. Zoals John Lennon al zei: “Life is what happens while you are busy making other plans”.

Neem de afwijzing niet persoonlijk, het is in dit geval een zakelijke transactie en zegt helemaal niks over wie je echt bent.

Duidelijkheid is wel belangrijk, om te kunnen leren van een afwijzing is het belangrijk dat je er van kan leren. Als je moeite hebt om je bij de afwijzing neer te leggen en het is niet duidelijk waarom die andere kandidaten wel doorgaan naar de volgende ronde vraag dan waarom je bent afgewezen. Stuur een mailtje of neem telefonisch contact op en vraag om nadere toelichting.

Standaard afwijzing, veel bedrijven werken met standaard afwijzingsbrieven. Vaak is het argument dat er zoveel kandidaten gereageerd hebben dat het te veel moeite kost om bij elke afwijzing er een persoonlijke boodschap aan vast te hangen. Heel jammer dat hier zo mee omgegaan wordt want jij steekt ook veel energie in jouw sollicitatie toch..... Enig advies hierin is loslaten en verder kijken.

Zie solliciteren als een tijdelijke baan, je moet de juiste snaar raken en vaak weet je niet op basis waarvan de beslissing op gemaakt wordt. Een oude klant van mij wilde in een CV lezen dat iemand bij Fokker had gewerkt en niet bij de Hoogovens. Dit is kennis die je op termijn tot je weet te nemen. Zijn trigger waren de woordjes. Jammer want hierdoor is hij hele goede kandidaten misgelopen. Een tip is om te vragen wat de belangrijkste punten zijn om gekozen te worden.

Neem de positie in van de partij waardoor je afgewezen wordt, iedereen wijst wel eens iemand of iets wat aangeboden wordt af. Probeer de positie in te nemen van de partij die jouw afwijst en weeg de beslissing nog eens goed af. Wat zou jij doen......

ACCEPTATIE, deze is zo makkelijk maar voor mij ondertussen wel een lijfspreuk. Door situaties te accepteren zoals ze zijn kun je verder de toekomst in! Tip, neem zelf actie na het sollicitatiegesprek.

Lees 'The Power of Now' van Eckhart Tolle.

Wat betekent de afkorting E&I engineer

Wat betekent de afkorting E&I? In de engineering staat E&I voor Electrical en Instrumentation. De functie E&I Engineer zie je veel terug in de industriële automatisering of de elektrotechniek maar dan aan de industriële kant. Voor meer informatie kun je kijken op onze functieomschrijvingen van software engineer of E&I Engineer Dit zijn functies waar TeqJob […]

Read More
Gaaf bedrijf, geen vacature dus een open sollicitatie!!

Ga op zoek naar het bedrijf wat bij jouw past en niet naar die specifieke vacature. Bij een open sollicitatie heb jij de keuze dus ga opzoek naar de kernwaarden van een organisatie deze zijn vaak belangrijker dan de functieomschrijving.

Read More
Sollicitatiebrief in Sollicitatievideo uit...

Wat is de toegevoegde waarde van een sollicitatievideo als je geen een filmster wilt worden? Niet dat je er veel tegen kan doen als dit onderdeel is van jouw sollicitatie, maar denk hier eens over na.

Read More

Informatie

TeqJob Engineering is de specialist in het recruitment van personeel in de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. Wij zijn actief in de regio's Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram