Een vacature kan je lezen en goed lezen

In een vacature staat altijd veel meer dan je op het eerste gezicht ziet. Leer tussen de regels lezen. Een vacature goed lezen geeft je extra kennis voor je gaat solliciteren.

Een gemiddelde vacaturetekst bestaat uit 5 onderdelen:

  • Functietitel
  • Functieomschrijving
  • Jouw profiel
  • Ons aanbod
  • Jouw reactie

Het doel van het uitzetten van een vacaturetekst zou het invullen van een onvervulde arbeidsplaats. Helaas voor de werkzoekende staan er tegenwoordig veel vacatureteksten online waar een recruiter achter zit die denkt het maakt niet uit maar als er iemand reageert dan krijg ik die persoon wel aan het werk. Dus zit je als werkzoekende in de tweede lijn als je hier op reageert. Dit hoeft niet erg te zijn maar dat hangt af van het niveau van de recruiter.

Veel termen in een vacature hebben een diepere betekenis

Wat kun je opmaken uit een Functietitel; Primair is een Counter Manager een Kassière alleen in het eerste geval ben je waarschijnlijk aan het solliciteren bij winkel in de PC Hoofdstraat en als Kassière is het een sollicitatie bij de AH. Dit fenomeen zie je terug in alle sectoren. In de techniek kan dit het verschil zijn tussen een Werkvoorbereider Elektrotechniek en een Midden Spannings-engineer. Dit soort verschillen zegt veel over de cultuur van de organisatie.

In de functieomschrijving zitten heel veel van dit soort verborgen hints. Een veel voorkomende hint is dat het om een dynamisch team gaat, ofwel we zitten niet te wachten op een 55 plusser. Jammer maar veel bedrijven zien de toegevoegde waarde nog niet in van een grotere diversiteit in een team.

In 'Jouw profiel' is vooral de lengte van belang. In kleinere organisaties zal de taakomschrijving vaak ruimer opgesteld zijn omdat niet voor elke discipline een werknemer is. Dus als werkvoorbereider elektrotechniek ben je ook verantwoordelijk voor de inkoop van materialen. Bij een grotere organisatie zit een inkoop afdeling dus kan er meer diepgang gegeven worden op de diverse disciplines. Dus als jij diepgang zoekt in een functie zonder al te veel afleiding zou een korte 'Jouw profiel' je beter kunnen passen.

Het aanbod wat gedaan wordt zegt heel veel over het niveau van de functie. Als Werkvoorbereider Elektrotechniek kan je € 70.000 per jaar verdienen inclusief mooie secundaire arbeidsvoorwaarden. Echter € 35.000 is meer conform in het mkb bij een regulier installatiebureau. De verantwoordelijkheden, ervaring en opleidingseisen zullen hoger liggen bij hogere salarissen.

In jouw reactie kun je vaak opmaken bij wat voor een organisatie je aan het solliciteren bent. Persoonlijk inclusief mobiel nummer met/of zonder adres, alleen een [email protected] en wat natuurlijk ook kan is dat je een online sollicitatieformulier voorgeschoteld krijgt. Al deze dingen zeggen iets over het bedrijf en de functie waar je op aan het solliciteren bent.

Dus lees de vacaturetekst goed en sta eens stil bij hoe bepaalde zaken omschreven worden dit kan je veel informatie verschaffen en voorkom je dat achteraf denkt ja dat had ik eigenlijk wel kunnen weten 😉

Met plezier naar je werk gaan wat is daar voor nodig?

Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit te werken. Simpel toch... Alleen waar moet een werkplek dan aan voldoen voor een beetje plezier en waar zijn wij naar opzoek?

Read More
Industriële Automatisering

Wat is Industriële Automatisering Industriële automatisering is het automatiseren van processen om de productie-, logistieke processen, diensten en leefruimtes (gebouwbeheersystemen) te optimaliseren. Overal om ons heen wordt er gebruik gemaakt van industriële automatisering alleen is dat vaak al zo gewoon dat wij dit niet meer in de gaten hebben. Het belang van automatisering is enorm […]

Read More
Dromen van een Perpetuum mobile

Energie kan niet verloren gaan of uit het niets ontstaan. Dit is de eerste wet van de thermodynamica en houdt nog steeds stand.

Read More

Informatie

TeqJob Engineering is de specialist in het recruitment van personeel in de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. Wij zijn actief in de regio's Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram