Een vacature kan je lezen en goed lezen

In een vacature staat altijd veel meer dan je op het eerste gezicht ziet. Leer tussen de regels lezen. Een vacature goed lezen geeft je extra kennis voor je gaat solliciteren.

Een gemiddelde vacaturetekst bestaat uit 5 onderdelen:

  • Functietitel
  • Functieomschrijving
  • Jouw profiel
  • Ons aanbod
  • Jouw reactie

Het doel van het uitzetten van een vacaturetekst zou het invullen van een onvervulde arbeidsplaats. Helaas voor de werkzoekende staan er tegenwoordig veel vacatureteksten online waar een recruiter achter zit die denkt het maakt niet uit maar als er iemand reageert dan krijg ik die persoon wel aan het werk. Dus zit je als werkzoekende in de tweede lijn als je hier op reageert. Dit hoeft niet erg te zijn maar dat hangt af van het niveau van de recruiter.

Veel termen in een vacature hebben een diepere betekenis

Wat kun je opmaken uit een Functietitel; Primair is een Counter Manager een Kassière alleen in het eerste geval ben je waarschijnlijk aan het solliciteren bij winkel in de PC Hoofdstraat en als Kassière is het een sollicitatie bij de AH. Dit fenomeen zie je terug in alle sectoren. In de techniek kan dit het verschil zijn tussen een Werkvoorbereider Elektrotechniek en een Midden Spannings-engineer. Dit soort verschillen zegt veel over de cultuur van de organisatie.

In de functieomschrijving zitten heel veel van dit soort verborgen hints. Een veel voorkomende hint is dat het om een dynamisch team gaat, ofwel we zitten niet te wachten op een 55 plusser. Jammer maar veel bedrijven zien de toegevoegde waarde nog niet in van een grotere diversiteit in een team.

In 'Jouw profiel' is vooral de lengte van belang. In kleinere organisaties zal de taakomschrijving vaak ruimer opgesteld zijn omdat niet voor elke discipline een werknemer is. Dus als werkvoorbereider elektrotechniek ben je ook verantwoordelijk voor de inkoop van materialen. Bij een grotere organisatie zit een inkoop afdeling dus kan er meer diepgang gegeven worden op de diverse disciplines. Dus als jij diepgang zoekt in een functie zonder al te veel afleiding zou een korte 'Jouw profiel' je beter kunnen passen.

Het aanbod wat gedaan wordt zegt heel veel over het niveau van de functie. Als Werkvoorbereider Elektrotechniek kan je € 70.000 per jaar verdienen inclusief mooie secundaire arbeidsvoorwaarden. Echter € 35.000 is meer conform in het mkb bij een regulier installatiebureau. De verantwoordelijkheden, ervaring en opleidingseisen zullen hoger liggen bij hogere salarissen.

In jouw reactie kun je vaak opmaken bij wat voor een organisatie je aan het solliciteren bent. Persoonlijk inclusief mobiel nummer met/of zonder adres, alleen een hrm@.....com en wat natuurlijk ook kan is dat je een online sollicitatieformulier voorgeschoteld krijgt. Al deze dingen zeggen iets over het bedrijf en de functie waar je op aan het solliciteren bent.

Dus lees de vacaturetekst goed en sta eens stil bij hoe bepaalde zaken omschreven worden dit kan je veel informatie verschaffen en voorkom je dat achteraf denkt ja dat had ik eigenlijk wel kunnen weten 😉

Google hire, neemt Google alle ATS systemen over?

Google hire zal het lucratieve internethoekje van recruitment gaan betreden. Dit doen ze met online software (ATS) waarmee de werkgever direct zelf op zoek kan gaan naar elektrotechnische talenten.

Read More
Wat betekent KNX

KNX staat voor de wereldwijde domotica standaard Binnen de automatisering van woningen en gebouwen (gebouwautomatisering) wordt gewerkt met de KNX standaard. Steeds meer wordt er gebruik gemaakt van automatisering rond en in gebouwen.

Read More
Kunstmatige Intelligentie, Robotisering en Recruitment

Robotisering is niet iets voor de toekomst, onderdelen van kunstmatige intelligentie hebben allang hun intrede gemaakt in recruitment land!!

Read More

Informatie

TeqJob Engineering & Management is de specialist in het bemiddelen van personeel binnen de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. De regio waarin wij werkzaam zijn is Amsterdam en omgeving. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram