Ga op Sollicitatiegesprek met je teenslippers aan

Teenslippers op kantoor, of andere iets te casual, zelfs eigenlijk meer strandkleding is over het algemeen not done in een kantooromgeving. Voor je carrière is de juiste kleding dragen best belangrijk.

10 jaar geleden in je spijkerbroek naar de bank (B to B) op uitnodiging was echt NOT DONE!! Ik kwam in die periode door een netwerkclub regelmatig bij een bank aan de Zuid-as van Amsterdam over de vloer en dan was het gewoon pak met stropdas. Tegenwoordig bij diezelfde bank is het steeds meer casual kleding gewoon geaccepteerd, waarom?? Omdat de banken tegenwoordig meer ICT bedrijven zijn dan banken. Dus niet de bobo's en sales bepalen de cultuur maar de mannen en vrouwen die de kennis meenemen.

Waarom vertonen wij kudde gedrag als het om kleding gaat?

In deze blog ga ik je niet vertellen wat voor kleding je het beste aan kan trekken als je op sollicitatiegesprek gaat. Of welke kleding in welke sector je het beste kan aantrekken. Interessanter is het WAAROM, dit zit vaak gevangen in een cultuur, kuddegedrag of het kopiëren van de leidinggevende om zo beter je functioneringsgesprek door te komen.

Onze werkomgevingen zijn op dit moment sterk aan het veranderen, kennis is macht dus hoe je er uitziet is van minder belang. Alleen in de sales zie je nog vaak de stropdas en het mantelpakje. Zelfs in de advocatuur is de kleding in een geleidende schaal terecht gekomen. Zie Inez Weski eigenlijk best wel heel erg gaaf dat persoonlijke voorkeur de ruimte krijgt en dat kennis en kunde veel belangrijker zijn. Echter kun je je dit alleen maar veroorloven als je echt heel erg goed bent. Als je onder aan de spreekwoordelijke carrière ladder staat spreekt een excentrieke kleding voorkeur niet altijd in jouw voordeel.

De kern hiervan licht wederom in ons reptielenbrein opgeslagen. Dit gedeelte van ons brein moet op zijn gemak gesteld worden en een onderdeel daarvan is gelijkgestemdheid. Dit vergemakkelijkt het acceptatieproces, ergens zit er nog een kuddedier in ons. Als dat gedeelte van ons brein zen is dan gaan wij verder onderzoeken wie onze gesprekspartner is en of deze bij de kudde past.

Kleding zegt nog steeds heel veel over wie je bent en hoe je denkt (de reptielen onder ons). Dit is dus ook heel gemakkelijk te manipuleren. Manipuleren kun je ook emotionele chantage noemen of in dit geval neurosolliciteren. Natuurlijk kun je altijd zeggen 'ze moeten mij maar nemen zoals ik ben' maar let wel, dit moet je vaak kunnen compenseren met hele goede kennis en competenties.

Jij ambieert de baan waar je naar solliciteert, overweeg dan ook een kledingkeuze die bij deze kudde past. Als je aangenomen bent en je ziet ruimte en de kudde weet wat ze aan je hebben kun je altijd nog afwijken van het 'normale'. Tip: neem kleine stapjes.

Technische vacature vinden via 'Google for jobs'

Volgens vele betekend Google for jobs het einde van Indeed, LinkedIn en andere op vacature gefinancierde en gebouwde websites. Wat betekend dit voor jou?

Read More
Woest aantrekkelijk CV voor werkgevers

Veel vacatures komen nooit online te staan, veel recruiters gaan eerst opzoek via Social Media of online CV databases. Zorg dat je vindbaar bent op de gewenste functie met een aantrekkelijk CV.

Read More
Zelfvertrouwen in je werk en tijdens het solliciteren

Een gezonde dosis zelfvertrouwen kan je heel ver brengen in je carrière, echter is de balans, positie, daadwerkelijke kennis en kunde hierin wel belangrijk.

Read More

Informatie

TeqJob Engineering is de specialist in het recruitment van personeel in de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. Wij zijn actief in de regio's Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram