Zelfvertrouwen in je werk en tijdens het solliciteren

Een gezonde dosis zelfvertrouwen kan je heel ver brengen in je carrière, echter is de balans, positie, daadwerkelijke kennis en kunde hierin wel belangrijk.

Zelfvertrouwen kan je op heel veel aspecten loslaten, het betreft het zelfbeeld en dat heeft een geschiedenis en kan afhankelijk zijn van een op opzichzelfstaand in algemene zin niks zeggend iets. Duhhh, dat bepaal je natuurlijk nog altijd zelf omdat het een zelfbeeld betreft maakt het niet veel uit hoe een ander daar over denkt. Kanttekening, heb niet het idee dat na het lezen van dit artikel het zelfvertrouwen geen issue meer is omdat ik hierin de sleutel beschikbaar stel tot het in balans brengen van dat zelfvertrouwen. Mijn doel is om een stukje herkenning mee te geven zodat je je er van bewust bent dat zelfvertrouwen in je werk of tijdens een sollicitatiegesprek van invloed kan zijn.

Een definitie van de competentie zelfvertrouwen is: 'Het vertrouwen in kennis, wat wij kunnen en wie zijn'

Het zelfvertrouwen is overigens ook afhankelijk van de omgeving waarin je aanwezig bent op dat moment en de controle die je hebt over je eigen bewegingsvrijheid. Ter illustratie: ligt jouw professionele kennis in het gebied van de elektrotechniek, dan zal je je op de werktuigbouwkundige afdeling iets gereserveerde opstellen.

Rust en relativeren zijn belangrijke onderdelen van het zelfvertrouwen

Zoals aangegeven is het zelfvertrouwen afhankelijk van de omgeving, dit maak een groot verschil in het beroep waar je invulling aan geeft. Een brandweerman heeft vaak niet heel veel tijd om een beslissing te overwegen, kennis, ervaring, feedback en simulatie (hierdoor wordt zelfvertrouwen gecreëerd) zijn in dit beroep belangrijke zaken zodat op moment suprême snel en daadkrachtig de juiste keuze genomen wordt. Ook voor een leidinggevende is zelfvertrouwen heel belangrijk, als je niet zelfverzekerd overkomt in een management positie zal het lastig worden om de groep mee te krijgen. Echter moet je ook niet overdrijven want dan ben je al snel arrogant of een betweter. Het is natuurlijk altijd mogelijk om te vragen wat de groep er van vindt zodat je gezamenlijk opties kunt overwegen. Dan ben je nog steeds zelfverzekerd en laat je de groep beslissen. Overigens is deze aanpak in een crisissituatie niet de meest handige.

Hou er rekening mee dat de best acterende manager nog steeds elke ochtend een half uur kan twijfelen over welk overhemd of jurk er die dag aangetrokken gaat worden.

Nog een paar tips dan:

  • Lichaamstaal, een houding met een rechte rug geeft zelfvertrouwen;
  • Geef andere complimenten;
  • Begin ergens aan met het einde in zicht;
  • Neem rust (ook in antwoorden);
  • Hou oogcontact (niet continue);
  • Relativeer, dingen zijn vaak minder belangrijk dan zoals jij er tegen aan kijkt.

Kunstmatige Intelligentie, Robotisering en Recruitment

Robotisering is niet iets voor de toekomst, onderdelen van kunstmatige intelligentie hebben allang hun intrede gemaakt in recruitment land!!

Read More
Een vacature kan je lezen en goed lezen

In een vacature staat altijd veel meer dan je op het eerste gezicht ziet. Leer tussen de regels lezen. Een vacature goed lezen geeft je extra kennis voor je gaat solliciteren.

Read More
Wat doet een Instrumentation Engineer

Wat doet een Instrumentation Engineer Een instrument engineer houdt zich bezig met de instrumenten die de temperatuur, stroom, druk of niveau meten en regelen. Dit komt vaak voor binnen fabrieksprocessen in de petrochemische of chemische industrie. Voorkomende apparatuur zijn meters, analyzers, zenders en kleppen die aangestuurd worden. De proces-engineer en de instrument engineer werken altijd […]

Read More

Informatie

TeqJob Engineering & Management is de specialist in het bemiddelen van personeel binnen de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. De regio waarin wij werkzaam zijn is Amsterdam en omgeving. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram