Wat doe je na een sollicitatiegesprek?

Voor een sollicitatiegesprek zal jij je maximaal voorbereiden, maar wat doe je als het sollicitatiegesprek achter de rug is, ga je wachten of onderneem je actie?

Ik ken bedrijven die zonder  dat ze dat aangeven aan jouw het initiatief overlaten na een sollicitatiegesprek, vooral  als het een commerciële functie betreft. Dit zegt iets over jouw "assertieve" gedrag en dat zal je waarschijnlijk dan ook vertonen als je voor deze werkgever aan het werk gaat. Maar ook als het niet een commerciële functie betreft maar bijvoorbeeld een technische functie, als je initiatief neemt dan is dat bijna altijd in jouw voordeel. Niet afwachten maar zorg dat je in controle blijft over de situatie. En het lastig hierbij is dat je niet over de top moet gaan.

Neem initiatief, ook na een sollicitatiegesprek

Een ander aspect is dat bedrijven wel doorgaan en jij vaak op korte termijn uitsluitsel wilt hebben om verdere of andere acties te ondernemen. In de laatste plaats kan er ook nog een financieel aspect om de hoek kijken als je even zonder werk zit. Sommige bedrijven kunnen ook ronduit laks zijn in het doorpakken na een sollicitatiegesprek, dan hebben ze een beetje ondersteuning nodig in het maken van een "snelle" keuze. Dus in alle gevallen zal het lonen om na een sollicitatie gesprek actie te ondernemen. Alleen hoe, wanneer en met welke frequentie neem je dan het initiatief na een sollicitatie?

Hoe, wanneer en met welke frequentie kun je enigszins veilig stellen door dit onderwerp te behandelen tijden het sollicitatiegesprek. Doe dit op zijn Columbo's (Amerikaans inspecteur, televisieserie uit het jaar kruik) die zei vaak bij het verlaten van de kamer als hij in gesprek was geweest met de mogelijke dader "Ohh, just one more thing". Alleen dan in de vorm van ik heb nog een vraag over de het vervolg van dit gesprek, wanneer kan ik iets vernemen of kan ik contact opnemen over het vervolg. Het kan voorkomen dat de gesprekspartner parttime werkt en het is wel zaak dat je alleen maar in contact blijft met je contactpersoon. Waar je ook rekening mee moet houden is het moment van de week. Vrijdagmiddag is een slecht moment en dinsdag is de beste dag. Dan is de hectiek van de eerste dag van de week voorbij en is er ruimte voor een onderwerpen die nog op het ToDo lijstje staan. PS dinsdagmiddag om 14:00u schijnt het beste commerciële moment van de week te zijn om contact op te nemen met een mogelijke klant.

De frequentie is een stuk lastiger, dus vraag bij elk contact wat je hebt zonder bevredigend antwoord wanneer het een goed moment is om wederom contact te ondernemen. Een handvat is 2 keer per week, bij voorkeur telefonisch, dit is echt het maximum. Geef een contactpersoon ook minimaal een dag de tijd voor dat je contact gaat opnemen. En hou de gesprekken die je hebt luchtig. Voor een commerciële functie mag je natuurlijk de druk wel iets meer opvoeren en aangeven dat je nog andere ijzers in het vuur hebt liggen maar dat je voorkeur uitgaat naar het bedrijf waar je contact mee hebt op dat moment is niet heel verkeerd.

Dus het solliciteren houdt niet op na het sollicitatiegesprek, blijf initiatief tonen dit kan nooit in jouw nadeel uitgelegd worden.

Technisch talent en een openstaande vacature

Concessies doen aan de gewenste baan of vacature is nooit makkelijk, alles op een weegschaal leggen en er een nachtje over slapen is goed maar wat leg je op de weegschaal als technisch talent?

Read More
Samenwerken op het werk, begin bij jezelf

Een minder ontwikkelt team maar met een betere samenwerking kan het makkelijk veel beter doen dan individuen die allemaal goed zijn maar slecht samenwerken.

Read More
Een salarisonderhandeling kun je maar beter goed doen!

Een salarisonderhandeling doe je niet elk jaar dus doe dit goed en met de juiste argumenten. Een goede voorbereiding gaat je veel opleveren en als je goed werk doet moet er ergens ruimte zijn voor verhoging of verruiming.

Read More

Informatie

TeqJob Engineering & Management is de specialist in het bemiddelen van personeel binnen de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. De regio waarin wij werkzaam zijn is Amsterdam en omgeving. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram