5 goede redenen om van baan te veranderen

Hoe voel jij je als je wakker wordt voor een nieuwe werkdag? Goed of denk je pffff, we gaan weer naar de kermis waar ik voor betaald word? Dan wordt het tijd om eens om je heen te kijken en van baan te veranderen.

Dit soort beslissingen zijn niet makkelijk en daarbij kan het voorkomen dat je het idee hebt dat het weer wordt zoals vroeger. Dan komt ook nog de cognitieve dissonantie om de hoek kijken, iets waar je ervaring mee hebt is veiliger of fijner dan iets nieuws (denken we vaak). Maar bottom line is dat je wel begonnen bent met het lezen van deze blog...... Dus ergens is er een vorm van onvrede, een niet ingevulde behoefte of toch gewoon nieuwsgierigheid?

Waarom zou je wachten om van baan te veranderen?

De top 5 argumenten om te overwegen om direct van baan te veranderen zijn:

#1, Je leert geen nieuwe dingen meer

Als je bent gestopt met leren in je baan dan is er geen carrière perspectief meer en zal het werk vaak saai zijn. Routine en sleur hebben plaats gemaakt voor uitdaging en ambitie, dit is prima 2 maanden voor je pensioen maar elk moment eerder moet je in gesprek gaan of een andere baan gaan zoeken. Een ander groot gevaar waar je in deze situatie serieus rekening mee moet houden is dat je waarschijnlijk vervangbaar bent, denk hier goed over na. Respect voor diegene die dit jarenlang volhouden.

#2, Privé praat je alleen nog maar negatief over je werk

Kijk goed naar je cirkel van invloed en als jezelf het werk niet spannender kan maken dan nu en dit duidelijk laat horen op feestjes, bij vrienden of bij familie aarzel dan niet en begin direct te solliciteren. Waarschijnlijk heb je op dit punt al eens de situatie op je werk besproken met een manager en heeft dit te weinig verandering met zich meegebracht. In deze tijd hoeft niemand meer gevangen te zitten in zijn eigen werkomgeving, zeker niet als je ambitieus bent. Neem de controle weer terug over je eigen leven.

#3, Je hebt geen interesse meer in wat je doet op je werk

Als er geen doel meer is dan zal de interesse ook verdwijnen, zonder doelstellingen zal je minder productief zijn dan anders. Kijk maar eens naar je privé situatie hoe fijn is het als je jezelf iets voorneemt en het voornemen uiteindelijk invulling gegeven hebt. Dit hoeft niet direct de marathon van New York te zijn. Ook doelstellingen die snel ingevuld kunnen worden zijn leuk om te volbrengen. Doe waar je goed in bent en laat anderen daarvan profiteren, als dit niet meer lukt wordt het tijd om hier eens bij stil te staan. Doelstelling, volbrengen en samen vieren geeft zelfvertrouwen en betrokkenheid.

#4, Er is geen tijd meer voor jezelf

Geef mij werk wat ik leuk is en ik hoef nooit meer te werken. Als je werk je hobby is dan heb je wellicht het hoogst haalbare bereikt in een baan. Dit is voor menigeen een redelijke utopie dus zal je concessies moet doen voor een juiste balans tussen werk en privé. Als dan het privé gedeelte onder druk komt te staan en er geen balans meer mogelijk is dan moet je direct minder gaan werken en als dat niet mogelijk is dan direct van baan veranderen. Dit is de nummer 1 factor als het gaat om psychisch en lichamelijk volledig in de knoop te raken sommige onder ons noemen dit overspannen zijn. Doe eens een stapje terug (voortijdig) en vraag jezelf af 'waar ben ik nou helemaal mee bezig'.

TeqJob overzicht actuele vacatures in de techniek

#5, Je wilt zelf ontwikkelen maar het bedrijf staat stil

Ook deze gevoelens kun je niet negeren, toen je begon in de functie waarin je nu werkt was je waarschijnlijk vol met ambitie en goede ideeën. Een groot gedeelte van deze ambitie en plannen heb je invulling gegeven maar je wilt verder. Geloof niet als je daar geen invloed op hebt dat iemand jou een cadeau komt brengen en je dit gevoel weer invulling kan geven. Ga in gesprek en als er verder geen ruimte is voor jouw ambitie moet je snel op zoek gaan naar een nieuwe werkomgeving.

Het draait altijd om balans en wellicht zijn het allemaal kleine elementen in je werk die uiteindelijk opgeteld een vrij groot getal vormen. Dit moet je wel zien en dat doe je door eens een stapje terug te doen. Ik vergelijk dit vaak met mijn kapper, na een aantal knipacties kijkt hij over mijn schouder heen in de spiegel of alles nog goed gaat. Dus gun jezelf regelmatig een moment van bezinning, dit hoeft niet altijd als je in een negatieve bubbel zit, ook als je jezelf heel happy voelt kan dit een enorme toegevoegde waarde hebben. Alleen de regelmaat van bezinning heeft al een hele positieve uitwerking en zo kan je tijdig tot nieuwe inzichten komen. Als de balans negatief uitslaat houd er dan rekening mee dat negatieve zaken nooit alleen komen en als er iets aan de hand is dan is er vaak veel meer aan de hand. Sommige zaken liggen aan de oppervlakte en zijn snel te benoemen, andere liggen wat dieper en dan gaat het onderbuikgevoel meespelen. Als een goed gesprek geen genoegdoening brengt schakel dan snel en ga op zoek naar die baan waar je wel met plezier naar toe gaat.

Sollicitatiegesprek Bloopers Sollicitatiegesprek Bloopers

Welke sollicitatie missers kun je maken en hiermee voorkom je een blooper! Lees hier de meest gemaakte sollicitatiegesprek bloopers ter voorkoming dat jij zelf deze fouten maakt.

Read More
Wordt mijn baan overgenomen door een Robot? Wordt mijn baan overgenomen door een Robot?

45% kans dat jouw baan in de toekomst overgenomen is door een robot, automatisering / robotisering gaat steeds verder. Lees hier of je in de gevarenzone zit.

Read More
Met plezier naar je werk gaan wat is daar voor nodig? Met plezier naar je werk gaan wat is daar voor nodig?

Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit te werken. Simpel toch... Alleen waar moet een werkplek dan aan voldoen voor een beetje plezier en waar zijn wij naar opzoek?

Read More

Informatie

TeqJob Engineering is de specialist in het recruitment van personeel in de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. Wij zijn actief in de regio's Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu
× Stel je vraag Available from 09:00 to 16:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram