Als je niks vraagt dan krijg je niks!!

Vragen is niet moeilijk en als je er een probleem mee hebt dan is de onbekende reactie vaak het probleem.

Een vraag stellen is niet moeilijk, het is vaak dat je angst hebt voor het antwoord waarom je het stellen van een vraag uitstelt. Dus zit de angst van het vragen in de verwachting en het aspect om afgewezen te worden. Stel jezelf de vraag waarom niet..... Een verwacht conflict? Als dat alles is dan kun je gewoon de vraag stellen conflicten horen erbij. Of is het de eerste zet tot een verwachte onderhandeling? Ok dan moet je de vraag met enige voorbereiding stellen, daarover later meer. Nee het beste is om gewoon de vraag te stellen want alleen dan kom je achter een antwoord.

Hoe kan je het beste een vraag stellen?

Dat is natuurlijk wel een dingetje want een slechte vraag bestaat niet maar je kan hem natuurlijk wel fout formuleren. Wees duidelijk, kort en specifiek! Hoe langer je de vraag maakt hoe onduidelijker dat het wordt voor de ontvanger. En let op als je de vraag te lang maakt zit vaak voor een groot gedeelte het antwoord er al in. Stel ook altijd één vraag per keer, we hebben er een handje van om twee of drie vragen tegelijk te stellen. Dit brengt verwarring en zo loop je de kans dat die ene vraag alsnog geen antwoord krijgt.

Afhankelijk van de situatie kun je verschillende vragen stellen, in dit artikel behandel ik alleen open, gesloten vragen en controle vragen.

  • Open vragen
  • Gesloten vragen
  • Suggestieve vragen
  • Controlevragen
  • Isolatievragen
  • Tegenvragen

Bij een open vraag geef je de andere partij de ruimte om het antwoord op verschillende manieren te formuleren. Dit kan voor een interview best leuk zijn maar als je concreet antwoord wilt hebben kun je beter een gesloten vraag stellen. Bij een gesloten vraag is er geen ruimte om een lekker ontspannen niks zeggend antwoord te geven het is vaak ja of nee of een aantal. Verwacht je een onderhandeling hou er dan rekening mee dat de vraag in de wacht gezet kan worden, in de vorm daar moet ik even over nadenken. Als dit het geval is vergeet dan niet te vragen wanneer je een antwoord kan verwachten of maak hem nog concreter en stel zelf een limiet aan de tijd. Als je onzeker bent over het antwoord stel dan een controle vraag in de lijn van 'dus als ik het goed begrijp......' Krijg je een nee op rekest ga dan opzoek naar de ruimte door het vinden van een gemene deler.

Tip! Laat na het stellen van een voor jou belangrijke vraag een stilte vallen en ga niet voor je beurt praten, hiermee verlies je de controle over de vraag en het antwoord.

Vraag jezelf af hoe jij reageert op een moeilijke vraag en hou hier rekening mee bij het stellen van jouw vraag. Het zal in ieder geval een zekere bevrijding geven als het hoge woord of de vraag maar eens gesteld is dan is er duidelijkheid en rust. Heel veel succes met het stellen van vragen.

11 populaire vragen tijdens een sollicitatiegesprek

Er zijn een aantal populaire vragen die je kan verwachten tijdens een sollicitatiegesprek. Hier geven wij 11 voorbeelden van vragen die de meeste recruiters wel zullen stellen.

Read More
Sollicitatiegesprek Bloopers

Welke sollicitatie missers kun je maken en hiermee voorkom je een blooper! Lees hier de meest gemaakte sollicitatiegesprek bloopers ter voorkoming dat jij zelf deze fouten maakt.

Read More
1 Tip voor een goede Sollicitatievideo of Video cv

Wat vertel je, hoe presenteer jij jezelf, waar moet je op letten en wat is de lengte van een sollicitatievideo? Hier geef ik een goede tip en antwoord op deze vragen.

Read More

Informatie

TeqJob Engineering & Management is de specialist in het bemiddelen van personeel binnen de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. De regio waarin wij werkzaam zijn is Amsterdam en omgeving. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram