Wordt mijn baan overgenomen door een Robot?

45% kans dat jouw baan in de toekomst overgenomen is door een robot, automatisering / robotisering gaat steeds verder. Lees hier of je in de gevarenzone zit.

Echter die toekomst kan nog best heel erg ver weg zijn, maar enige waakzaamheid is wel op zijn plaats want in sommige sectoren gaat dit eng snel. Neem als voorbeeld Google, eind 2016 heeft Rankbrain zijn intrede gedaan. Ofwel eerst zijn er IT Engineers die een Algoritme bedenken zodat wij de juiste resultaten krijgen voorgespiegeld als we een zoekopdracht geven in Google. Rankbrain (kunstmatige intelligentie ) ontwerpt nu deze algoritmes en doet dit een stuk sneller en beter dan al die hele slimme IT Engineers. Dus de stelling dat eenvoudige beroepen als eerst overgenomen worden door automatisering gaat niet op.

Of een beroep geautomatiseerd kan worden hangt af van de mate van creativiteit die noodzakelijk is. Computers kunnen alleen rationeel denken, ze kunnen leren maar het resultaat zal altijd een beredenering blijven. In sommige sectoren zal een computer ondersteunend zijn in het maken van keuzes maar de uiteindelijke beslissing zal genomen worden door een mens. Een ander aspect is het rendement, als de ROI te ver weg ligt zal een werkgever de investering om iets te ontwikkelen niet op zich nemen en blijft het zoals het is. Je softskills zullen belangrijk worden, een computer heeft gelukkig niet echt een persoonlijkheid.

Welke banen worden als 1e overgenomen door een robot?

Ook deze vraag kan je door een algoritme laten uitvoeren, kijk maar op NPR.ORG Belangrijke factoren die in dit algoritme zijn meegenomen:

  • Creativiteit;
  • Behulpzaamheid;
  • Werken in kleine ruimtes;
  • Noodzaak van onderhandelen (sociale vaardigheden).

Een onderzoek van het UWV geeft als uitkomst dat tussen 2008 en 2012 in Nederland ongeveer 90.000 banen overgenomen zijn door robots of beter omschreven; automatisering en digitalisering. Echter aan de andere kant zal de automatisering ook zorgen voor nieuwe banen, alleen is het nu nog lastig te voorspellen hoe die banen er uit gaan zien.

Conclusie: Wat er in de verre toekomst gaat gebeuren is op dit moment nog niet te zeggen maar automatisering en digitalisering zal steeds verder terrein winnen. Een robot kan leren maar het blijven nullen en enen, dus creativiteit en sociale vaardigheden worden steeds belangrijker. Al die automatisering heeft energie nodig dus in de technische sector zal het niet zo'n vaart lopen. Denk je nu dat jou baan door een robot overgenomen gaat worden dan is de kans groot dat dit ook gaat gebeuren. Dat is nu nog niet erg maar er is urgentie, dus je moet wel actie ondernemen.

Met plezier naar je werk gaan wat is daar voor nodig?

Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit te werken. Simpel toch... Alleen waar moet een werkplek dan aan voldoen voor een beetje plezier en waar zijn wij naar opzoek?

Read More
11 populaire vragen tijdens een sollicitatiegesprek

Er zijn een aantal populaire vragen die je kan verwachten tijdens een sollicitatiegesprek. Hier geven wij 11 voorbeelden van vragen die de meeste recruiters wel zullen stellen.

Read More
5 goede redenen om van baan te veranderen

Hoe voel jij je als je wakker wordt voor een nieuwe werkdag? Goed of denk je pffff, we gaan weer naar de kermis waar ik voor betaald wordt? Dan wordt het tijd om eens om je heen te kijken en van baan te veranderen.

Read More

Informatie

TeqJob Engineering & Management is de specialist in het bemiddelen van personeel binnen de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. De regio waarin wij werkzaam zijn is Amsterdam en omgeving. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram