Wordt mijn baan overgenomen door een Robot?

45% kans dat jouw baan in de toekomst overgenomen is door een robot, automatisering / robotisering gaat steeds verder. Lees hier of je in de gevarenzone zit.

Echter die toekomst kan nog best heel erg ver weg zijn, maar enige waakzaamheid is wel op zijn plaats want in sommige sectoren gaat dit eng snel. Neem als voorbeeld Google, eind 2016 heeft Rankbrain zijn intrede gedaan. Ofwel eerst zijn er IT Engineers die een Algoritme bedenken zodat wij de juiste resultaten krijgen voorgespiegeld als we een zoekopdracht geven in Google. Rankbrain (kunstmatige intelligentie ) ontwerpt nu deze algoritmes en doet dit een stuk sneller en beter dan al die hele slimme IT Engineers. Dus de stelling dat eenvoudige beroepen als eerst overgenomen worden door automatisering gaat niet op.

Of een beroep geautomatiseerd kan worden hangt af van de mate van creativiteit die noodzakelijk is. Computers kunnen alleen rationeel denken, ze kunnen leren maar het resultaat zal altijd een beredenering blijven. In sommige sectoren zal een computer ondersteunend zijn in het maken van keuzes maar de uiteindelijke beslissing zal genomen worden door een mens. Een ander aspect is het rendement, als de ROI te ver weg ligt zal een werkgever de investering om iets te ontwikkelen niet op zich nemen en blijft het zoals het is. Je softskills zullen belangrijk worden, een computer heeft gelukkig niet echt een persoonlijkheid.

Welke banen worden als 1e overgenomen door een robot?

Ook deze vraag kan je door een algoritme laten uitvoeren, kijk maar op NPR.ORG Belangrijke factoren die in dit algoritme zijn meegenomen:

  • Creativiteit;
  • Behulpzaamheid;
  • Werken in kleine ruimtes;
  • Noodzaak van onderhandelen (sociale vaardigheden).

Een onderzoek van het UWV geeft als uitkomst dat tussen 2008 en 2012 in Nederland ongeveer 90.000 banen overgenomen zijn door robots of beter omschreven; automatisering en digitalisering. Echter aan de andere kant zal de automatisering ook zorgen voor nieuwe banen, alleen is het nu nog lastig te voorspellen hoe die banen er uit gaan zien.

Conclusie: Wat er in de verre toekomst gaat gebeuren is op dit moment nog niet te zeggen maar automatisering en digitalisering zal steeds verder terrein winnen. Een robot kan leren maar het blijven nullen en enen, dus creativiteit en sociale vaardigheden worden steeds belangrijker. Al die automatisering heeft energie nodig dus in de technische sector zal het niet zo'n vaart lopen. Denk je nu dat jou baan door een robot overgenomen gaat worden dan is de kans groot dat dit ook gaat gebeuren. Dat is nu nog niet erg maar er is urgentie, dus je moet wel actie ondernemen.

Wat doe je na een sollicitatiegesprek?

Voor een sollicitatiegesprek zal jij je maximaal voorbereiden, maar wat doe je als het sollicitatiegesprek achter de rug is, ga je wachten of onderneem je actie?

Read More
Technisch talent en een openstaande vacature

Concessies doen aan de gewenste baan of vacature is nooit makkelijk, alles op een weegschaal leggen en er een nachtje over slapen is goed maar wat leg je op de weegschaal als technisch talent?

Read More
Sollicitant komt niet opdagen op het sollicitatiegesprek?

Het zal niet heel vaak voorkomen dat een sollicitant geen acte de présence geeft op een sollicitatiegesprek, maar hoe kan dit fenomeen voorkomen worden?

Read More

Informatie

TeqJob Engineering is de specialist in het recruitment van personeel in de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. Wij zijn actief in de regio's Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram