Echte verandering draait om urgentie!

Van baan veranderen of een vacature uitzetten doe je alleen als het urgentie hoog is. Regeren is vooruitzien, voorkom urgentie of vul deze direct in.

Een niet onbekend fenomeen is dat je leefomgeving opgeruimd is als iets echt moet. Uitstel gedrag is niet iets waar je per ongeluk last van hebt, dit is een heel veel voorkomend hardnekkig virus. Als iets moet dan is er altijd wel iets te vinden wat makkelijker is om te doen en minder urgent is. Toch krijgen juist die iets minder belangrijke zaken op 'moment suprême' even te veel aandacht.

Een bekend overzicht als je geconfronteerd wordt met het aspect time management is: Belangrijk / Urgent, Belangrijk / Niet urgent, Niet belangrijk / Urgent en Niet belangrijk en ook niet Urgent. Alleen de zaken in het kwadrant Belangrijk / Urgent zijn echt van waarde, de rest kan echt wel even wachten.

Op het moment van solliciteren staat het reageren op een vacature en het vinden van een vacature echt in dit kwadrant, dus al het andere kan echt even wachten. Voor het opstellen van een vacature geldt precies hetzelfde. Vaak wordt een vacature opgesteld als het echt al een beetje pijn doet wat betreft de werkdruk of een gemiste kans.

Urgentie zorgt voor de verandering!!

Pas als het inzicht van urgentie in beeld is gaan we echt aan het werk. Als je hier meer over wilt weten dan verwijs ik je graag naar het boek van John Kotter. De basis van deze theorie ligt weliswaar in verandertrajecten maar kan één op één op onze dagelijkse zaken worden gereflecteerd.

Het zwakke moment bij ergens even voor gaan zitten zodat de urgentie kleiner zal worden is als je concentratie nog niet 100% is. Zie dit als een schemer gebied tussen slapen en wakker zijn. Gedachtes dwalen nog te gemakkelijk af en we zijn heel toegankelijk voor zaken die er minder toe doen. Hou er rekening mee dat dit moment tot wel een paar minuten kan duren. Dus even doorbijten en het verstand niet op nul maar richting hetgeen waar jouw prioriteit ligt. Ook tijdens het slapen zijn er momenten dat je weer richting wakker worden gaat. Dit geldt ook voor het vasthouden van concentratie, wees hier alert op.

Iets wat ook kan helpen is de Pomodoro techniek, 25 minuten concentratie en 5 minuten rust. Na 4 keer deze cyclus 25 minuten rust en door tot je het punt bereikt hebt dat de urgentie minder groot is of niet meer van belang.

Checklist voorbereiding op een motivatiebrief

Eindelijk de vacature van je leven gevonden, dan laat je nu alles los en focus jij je op je motivatiebrief! Hiermee ga jij het verschil maken ten opzichte van andere sollicitanten.

Read More
Solliciteren is niet eng, er zijn grotere problemen

Het zijn niet de problemen zelf die het ons zo moeilijk maken, maar de manier waarop we tegen deze problemen aankijken (naar de Griekse wijsgeer Epictetus).

Read More
Sollicitatiebrief? Gebruik het juiste lettertype!

De kans dat je wordt afgewezen door het gebruik van een verkeerd lettertype is klein maar het kan wel een positief verschil maken tijdens een eerste selectie.

Read More

Informatie

TeqJob Engineering & Management is de specialist in het bemiddelen van personeel binnen de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. De regio waarin wij werkzaam zijn is Amsterdam en omgeving. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram