Een goede vacaturetekst zorgt voor de juiste kandidaat!

Natuurlijk moet die juiste kandidaat ook net jouw goede vacaturetekst onder ogen krijgen, maar als de vacature dat beschrijft waar die kandidaat naar op zoek is dan ontvang je zeker kwalitatief goede reacties.

Een eerste vereiste van een goede tekst is dat er de tijd voor genomen wordt, dus minimaal 500 woorden en niet kwantitatief maar kwalitatief. Kandidaten die op zoek zijn naar een nieuwe baan willen een tekst die echt beschrijft wat de functie inhoudt. Dus geen containerbegrippen maar echt een beschrijving waarbij er kenmerkende verschillen beschreven worden ten aanzien van andere vacatures met dezelfde functietitel. Elke werkplek heeft zijn eigen concrete specifieke aspecten, benoem deze in de vacaturetekst.

Specifieke aspecten werkplek

  • de grootte van het team;
  • de positie binnen het team;
  • de verantwoordelijkheden;
  • de doelstellingen van het team.

De ideale kandidaat

Neem bij het schrijven van de vacaturetekst de ideale kandidaat als uitgangspunt. Verplaats je in de kandidaat en schrijf de tekst naar de kandidaat toe. Doe navraag op de afdeling waar de kandidaat moet komen te werken en vraag aan zijn toekomstige collega's hoe de ideale kandidaat er uit ziet. Natuurlijk moet elke kandidaat aan bepaalde eisen voldoen maar zet vooral op papier waarom de kandidaat voor deze vacature moet kiezen. Dit moet zeker 2/3 van de inhoud zijn, je zet geen vacature uit omdat deze makkelijk in te vullen is dus geef actie voor reactie.

Het schaap met de 'vijf' poten, vreemde uitdrukking want met vijf poten ga je echt niet effectiever lopen. Als uitgangspunt mag je de lat iets hoger leggen dan gewenst maar overdrijf niet. Geef een kandidaat die bijna aansluit ook de ruimte om te reageren. Bedenk dat een kandidaat die bijna helemaal aan de omschrijving voldoet over een half jaar beter kan functioneren dan de huidige perfecte kandidaat.

Gebruik AIDA voor een goede vacaturetekst

(A) attentie, (I) interesse, (D) verlangen, (A) actie Begin met de juiste vacaturetitel, natuurlijk een Senior Field Service Engineer Electrical Systems klinkt interessant maar als het gaat om een Onderhoudsmonteur elektronische besturingen is het wellicht iets over de top. Attentie, Daarna komt de eerste alinea of intro, dit zijn wellicht de belangrijkste 30 woorden van de hele vacaturetekst, hierin neemt de potentiële kandidaat de beslissing, lees ik verder of haak ik af. Er bestaan altijd meerdere hele goede intro's maar zijn toekomstige collega's waardoor zij getriggerd zouden zijn om verder te lezen.

Interesse, hier geef je met concrete inhoud weer wat de functie inhoudt en wat de cultuur van het bedrijf is. Houd hier wel altijd rekening met een gewenste cultuur en de reële cultuur. Bij een informele structuur (klinkt altijd lekker) moet dit ook echt overeenkomen met hoe jullie daadwerkelijk met elkaar omgaan binnen het bedrijf. En als het een echte top-down structuur is zonder enige zeggenschap dan zal hier ten eerste een goede reden voor zijn en beschrijf deze of als je hier liever niet over praat laat het dan weg...... Niet de beste oplossing maar beter dan oneerlijk zijn.

Verlangen (desire), De kandidaat is blijkbaar nog niet afgehaakt met lezen dus nu wordt het tijd om in de overtreffende trap te gaan. Geef aan waarom jullie bedrijf het allerleukste / of meest interessante is om bij te gaan werken. Dit zijn benefits, hiermee onderscheiden bedrijven zich van elkaar. Ik zal niet zeggen dat dit een makkelijke alinea is maar wel een hele belangrijke die vaak vergeten wordt.

Actie, een laatste stukje met een intro over de sollicitatieprocedure, primaire (een range met de voorwaarden) en secundaire arbeidsvoorwaarden. En geef een duidelijk call to action, laat een kandidaat nooit zoeken, hoe eenvoudiger hoe sneller de kandidaat de moeite neemt om te reageren. Dus niet 12 velden met vragen maar maximaal 2 velden en de optie om een cv te uploaden en klaar!! Elke muisklik is op dit moment er één te veel.

Hoe rekening met verschillende kandidaten

Er zijn kandidaten die hebben aan twee woorden genoeg om te reageren en er zijn kandidaten die willen meer achtergrondinformatie voor dat het vertrouwen gewonnen is en ze hun cv opsturen. Geef beide de ruimte, deel de vacature eventueel op in twee gedeeltes en plaats op de helft een call to action. Voorbeelden van verschillende typeringen zijn:

  • Blauwe mensen nemen weloverwogen beslissingen,
  • Rode mensen zijn direct en gaan sneller over tot actie,
  • Gele mensen moeten geholpen worden met het nemen van een beslissing,
  • Groene mensen denken niet direct aan zichzelf maar sturen de vacaturetekst door naar iemand waarvan ze weten dat hij of zijn zoekende is.

Het is te kort door de bocht om iemand één enkele kleur toe te wijzen maar hier rekening mee houden in het opstellen van een goede vacaturetekst is nooit verkeerd.

Wat doet de concurrent

Voor het opstellen van een goede vacaturetekst is het altijd leuk en leerzaam om te zien wat de concurrent doet. En als je op een bepaalde functietitel zoekt dan zullen de hoogst geplaatste niet gesponsorde vacatures in Google iets goed doen. Nu kan je ook duidelijk het verschil aangeven in de vacaturetekst die jezelf gaat opstellen.

Wat kun je beter achterwegen laten

Vaagtaal, containerbegrippen, buss woorden. Dat je geen 9 tot 17 instelling moet hebben zonder aan te geven wat hier de achterliggende reden van is of dat je professioneel moet zijn zonder te benoemen wat hier mee bedoeld wordt. Een ander vaak gezien dingetje is het gebruik van dieren, de duizendpoot, de jonge hond, de spin in het web, de salestijger bla bla dit zijn allemaal inhoudsloze metaforen waar een toekomstige kandidaat echt helemaal niks mee kan. Het ziet er een stuk professioneler uit als de tekst concreet is waarbij professioneel in deze context betekent dat je vakkundig bent.

Maak een goede vacaturetekst leuk om te lezen

Zou je zelf reageren als je de tekst leest, stel deze vraag ook aan de afdeling waar de kandidaat gaat werken. Voorbereidende werkzaamheden zijn belangrijk bij het opstellen van een goede vacaturetekst en het laten lezen van de tekst door iemand anders als deze 'klaar' is, is echt net zo belangrijk. Of de tekst een nachtje laten liggen en hem zelf de volgende dag nog een keer lezen voordat hij de publiciteit in gaat. En durf eerlijk te zijn!!

Security in the cloud breekt door

Niet de laatste ontwikkeling binnen de beveiligingstechniek maar wel één die een grote impact zal hebben op de totale beveiligingssector is de ontwikkeling om alle gegevens rondom een beveiligingsinstallatie vast te leggen in the cloud. Een vergelijkbare ontwikkeling hebben we gezien met de IP-camera die nu algemeen geaccepteerd is. Doordat er op het moment grote […]

Read More
Wat betekent KNX

KNX staat voor de wereldwijde domotica standaard Binnen de automatisering van woningen en gebouwen (gebouwautomatisering) wordt gewerkt met de KNX standaard. Steeds meer wordt er gebruik gemaakt van automatisering rond en in gebouwen.

Read More
Wat is een engineer

Wat is een Engineer, Een Engineer is een technisch specialist die in de technische sector constructies, apparaten, machines, installaties en processen ontwerpt, technische oplossingen bedenkt en ontwikkelt.

Read More

Informatie

TeqJob Engineering & Management is de specialist in het bemiddelen van personeel binnen de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. De regio waarin wij werkzaam zijn is Amsterdam en omgeving. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram