Een salarisonderhandeling kun je maar beter goed doen!

Een salarisonderhandeling doe je niet elk jaar dus doe dit goed en met de juiste argumenten. Een goede voorbereiding gaat je veel opleveren en als je goed werk doet moet er ergens ruimte zijn voor verhoging of verruiming.

Natuurlijk heb je voor jezelf op een rijtje wat je netto wilt verdienen om je huur, auto etc. etc. te kunnen betalen. Dit is zo niet relevant voor een salarisonderhandeling, wat je nodig hebt is een benchmark wat er verdient wordt op jouw niveau en in de sector waar je in gaat werken. Dit moet het uitgangspunt zijn voor een onderhandeling. Dus je huiswerk doen moet maar wel op basis van wat relevant is.

Als je op basis van argumenten iemand wilt overtuigen van jouw gelijk gebruik dan altijd interne motivaties die betrekking hebben op de functie. Tip: let op de lichaamstaal van je gesprekspartner en pas neuropsychologie toe. Zodra je een externe motivatie gebruikt in je betoog (huurverhoging) dan moet je er rekening mee houden dat je die bal teruggekaatst zal krijgen met de opmerking dat dit minder relevant is. Dit is tijdens een onderhandeling niet heel handig. Of iemand ontvankelijk is voor externe situaties is overigens sterk afhankelijk van de relatie tot de gesprekspartner. Iemand die vanuit een staffunctie komt heeft vaak richtlijnen die nageleefd moeten worden en dan zal er een verdediging moeten zijn. Hou hier rekening mee.

Online is er genoeg te vinden over salarissen (55.000+ hits op de zoekterm salariswijzer). Check ook of er een CAO is en of deze wordt nageleefd. CAO's gebruiken salarisschalen en dan zal je de onderhandelingen iets anders moeten aanvliegen. Ook is het mogelijk dat er helemaal geen ruimte is voor een onderhandeling. Ga er ook niet vanuit dat als er een beloning wordt genoemd in de vacaturetekst dat er nog heel veel ruimte is voor een stevige onderhandeling.

In onderhandelingen geldt altijd dat als iets schaars er meer ruimte is. Ben je uniek en is er schaarste in het beroep waar je in gaat werken dan is er ruimte. Hou er ook rekening mee dat je op meerdere vlakken moet onderhandelen, primair en secundair. Standaard in een onderhandeling is dat je iets hoger inzet omdat beide partijen naar elkaar toewerken in een onderhandeling. Maar zorg dat je binnen een aanvaardbare range blijft anders wordt je ongeloofwaardig. De range kun je bepalen naar aanleiding van de diverse salariswijzers.

Een salarisonderhandeling moet je oefenen

Oefening baart kunst, dus ga met een goede vriend of vriendin de salarisonderhandeling voorbereiden. Gebruik relevante argumenten en zorg voor een correcte onderbouwing. Gun jezelf de ruimte om na te denken over het antwoord wat je geeft, dit kun je onder andere doen door de vraag te herhalen. Streef uiteindelijk wel naar een win-win situatie en hou niet te lang vast aan een standpunt. Als een onderhandeling vastloopt kijk dan of je op een andere manier tot elkaar kunt komen in de secundaire arbeidsvoorwaarden, minder uren, meer vakantiedagen of een bonus. Beide partijen kunnen uiteindelijk ook nee zeggen hou hier rekening mee dan sta je een stuk krachtiger in de onderhandeling.

Wat betekent de afkorting PV techniek

Wat betekent de afkorting PV techniek? PV komt uit de Engelse taal, Photo Voltaïsch in het Nederlands vertaalt foto voltaïsch. De term PV techniek of PV installaties zie je terugkomen in de zonne-energie installaties. Bijvoorbeeld in de vorm van PV engineer ofwel de technisch specialist die de elektrotechnische installatie ontwerpt voor de aansluiting van de […]

Read More
Wordt mijn baan overgenomen door een Robot?

45% kans dat jouw baan in de toekomst overgenomen is door een robot, automatisering / robotisering gaat steeds verder. Lees hier of je in de gevarenzone zit.

Read More
Solliciteren en het gevaar van het reptielenbrein

Ons reptielenbrein is verantwoordelijk voor onze primaire reacties, verdedigen of vluchten. Als dit gedeelte beslissingen gaat nemen tijdens een sollicitatie gaat het niet goed.

Read More

Informatie

TeqJob Engineering is de specialist in het recruitment van personeel in de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. Wij zijn actief in de regio's Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram