Online vacaturetekst plaatsen en wachten is geschiedenis

De online vacaturetekst is dood (Post and Pray), als je goede kandidaten wilt werven dan zul je actief moeten netwerken en een goed verhaal moeten hebben.

In een vaag verleden dicteerde de online vacaturebanken de markt van de vacaturetekst en de werving van kandidaten. Met de komst van gratis vacaturebanken als Indeed, Jobbird, Joof etc. is betalen voor een online vacaturetekst een beetje achterhaald. Je hoeft ook niet meer apart je vacature te plaatsen, veel gratis jobboards vinden jouw vacature wel en zullen deze plaatsen op hun website met een doorverwijzing naar jouw inschrijfformulier. Het gevolg hiervan is dat automatisch jouw vacature op zeer veel online plekken terug te vinden is. Daarnaast is de gemiddelde recruiter een kei in het copy paste van een vacaturetekst voor zijn eigen website. Het gevolg hiervan is een ondoordringbaar online vacature oerwoud vol met containerbegrippen en vaagtaal die echt niet die technisch specialist over de streep gaat trekken om zich te verdiepen in het invullen van een onmogelijk online sollicitatieformulier. (tip: ga zelf eens als werkzoekende achter een pc zitten.....)

Recruiting is een actief netwerk opbouwen met een positieve kandidaat-ervaring

Het contact wat gelegd wordt met een potentiële kandidaat moet zo super positief en vakkundig zijn, zo goed dat deze graag met jou contact wil onderhouden voor de toekomst. Er zijn 4 aspecten belangrijk:

  • Ervaring in het onderhouden van contact, niet pushen en toch commercieel;
  • Mobiele communicatie en geen verplichtingen, denk aan Whatsapp, Facetime en Skype;
  • Afspraken maken en nakomen / zeg wat je doet en doe wat je zegt;
  • Het contact moet echt en oprecht zijn.

Hou kandidaten in je netwerk betrokken, loyale contacten in je netwerk is echte van hele grote waarde. Een kwalitatief netwerk opbouwen en onderhouden kost tijd en energie maar dit zal zich ruimschoots terugbetalen. Andere toverwoorden zijn synergie en diepgang, alles is niks. Zorg voor een focus en verdiep je in de wensen van de kandidaten in je netwerk. Ik heb zelf ooit als Allround Elektromonteur gewerkt en de ene dag was ik bezig met het ontwerpen van schakeling voor een goederen vervoerslift en de volgende dag stond ik leiding te geven op een renovatiebouw. Dit zijn tegenwoordig twee compleet verschillende disciplines. Je moet echt weten wat de drijfveer is van een kandidaat en dan kun je een goede bemiddeling tot stand brengen.

Een ander aspect is Social media en andere online tools, een recruiter kan tegenwoordig zonder een kandidaat gesproken te hebben al een redelijk plaatje vormen van een potentiële kandidaat. Zelfs een persoonlijk profiel en de beste manier van aanspreken is gratis (vooralsnog) op het internet te vinden, Crystal Knows. Kandidaten kunnen dit andersom ook, zonder opzoek te gaan naar een vacature gewoon online rechtstreeks zoeken naar een bedrijf. Als het bedrijf interessant genoeg is hoeft deze echt niet een vacature te hebben om contact te leggen.

Let op dit is geen preek om helemaal te stoppen met vacatureteksten want een website heeft content nodig, maar zorg dat het wel een hele goede vacaturetekst is. De vacaturetekst is minimaal verwezen naar de 2e plaats in de werkzaamheden van een recruiter, op de eerste plaats staat aan de kant van de opdrachtgever en de kandidaten kant een kwalitatief netwerk opbouwen en onderhouden.

Wat is elektrotechniek Wat is elektrotechniek

Wat is Elektrotechniek Elektrotechniek is een technisch vakgebied wat zich bezighoudt met de toepassing, ontwerp en installatie van elektrotechnische installaties in gebouwen, apparatuur, industrie, opwekking, meet en regeltechniek en telecommunicatie.

Read More
Wat is een PLC Engineer Wat is een PLC Engineer

Wat is een plc engineer, Als PLC Engineer ga je besturingen van machines en processen ontwerpen, configureren, programmeren, testen en installeren. Daarnaast los je storingen op en zorg je voor de digitale documentatie en administratie.

Read More
Concentratie voor je sollicitatiebrief, doe een Pomodoro Concentratie voor je sollicitatiebrief, doe een Pomodoro

De Pomodoro techniek kan jou helpen om je concentratie voor langere tijd vast te houden. Deze techniek is goed toepasbaar als je langere tijd je concentratie vast wilt houden.

Read More

Informatie

TeqJob Engineering is de specialist in het recruitment van personeel in de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. Wij zijn actief in de regio's Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram