De Blockchain neemt alle recruitment over

Als recruitment in het collectief van de blockchain kan plaatsvinden dan is de recruiter een toekomstige werkloze persoon die dan maar via de blockchain op zoek moet naar andere werk.

Het eerste initiatief in de blockchain wat ik heb kunnen ontdekken is ChronoBank.io en hun idee is om de nieuwe Uber binnen de arbeidsbemiddeling te worden en dan zullen uitzendbureaus het nakijken hebben. En ze zijn al een tijdje bezig en volgens hun tijdslijn gaan zij begin 2018 live. Het idee van Chronobank is een soort urenruilhandel. Stel je wilt jezelf voor x uur beschikbaar stellen dan breng je die als token in de blockchain. Als er dan een organisatie of particulier is die gebruik wil maken van deze uren dan kunnen die ook weer ingekocht worden via diezelfde blockchain.

Wat is de blockchain en wat kan recruitment er mee doen?

De blockchain is ontstaan ergens in 2008, de daadwerkelijke uitvinder is onbekend. Er wordt gezegd dat dit 'Satoshi Nakamoto' is alleen weet men niet of dit een persoon of een groep is. De blockchain staat ten grondslag aan de Bitcoin, een decentraal betaalmiddel. Decentraal omdat transacties die gedaan worden niet centraal door een bank vastgelegd worden maar in een soort grootboek en op heel veel verschillende computers opgeslagen ligt. Er is dus geen centrale regulatie, leuk maar er is dus ook minimale sturing of deze moet voortkomen uit het collectief. Dit collectief is een percentage van alle bitcoin houders, het bezit bepaalt de inspraak. Als er een bankrun of in dit geval een bitcoinrun ontstaat dan is er geen enkele partij die aan een handrem kan trekken maar dat doet in deze context verder niet ter zake. Wat wel een groot voordeel is dat fraude zo goed als niet mogelijk is omdat de transacties vastliggen op veel computers en ook vast moet liggen op deze computers om de transactie tot stand te brengen. Het interessante van de blockchain is dat je er transactie in kan opslaan en dat hoeft niet altijd geld te zijn, dit kunnen contracten zijn maar ook uren, energie of digitale bestanden opslaan zoals bijvoorbeeld patiëntendossiers of arbeidsgeschiedenis.

Ithaca Hours
Decentrale handel in uren is overigens niet nieuw, sinds 1991 heeft het stadje Ithaca in Amerika de Ithaca hours. Dit is een tijdgeld-stelsel waarin de bewoners in Ithaca hun diensten maar ook goederen kunnen verhandelen. Stel je bent een elektromonteur en je hebt nog een paar uurtjes over, dan geef je dit aan in het lokale krantje wat 2x per maand verschijnt. Je geeft het aantal uren aan dat je beschikbaar bent en je prijs, bijvoorbeeld $ 35,00 per uur en dan 70/30 dat komt dan neer op 24,5 Ithaca hours en $ 10,50 per uur. Met de Ithaca hours kan je dan op momenten dat de plaatselijke bioscoop Ithaca hours aanneemt een leuke film gaan kijken. En de bioscoop kan met de Ithaca hours weer diensten inkopen.

Chronobank
Terug naar hoe de Chronobank dan de uitzendbureaus en recruitment gaat vervangen. Dit werkt in principe hetzelfde als in Ithaca, je betaald in werkuren en kan deze ook weer besteden. Er is dus ook een cryptomunt voor in het leven geroepen de 'Time' stel dat je er alvast een paar wilt inslaan dan kun je de 'Time' aanschaffen op Livecoin.net maar je kunt ook nog even wachten en dan gaan werken en in plaats van uitbetaald worden in Euro's ga je dan Times ontvangen. Interessante vraag is dan wel direct hoe het zit met de belasting die je normaal over je salaris moet betalen.

Marktplaats voor werk aanbieders en vragers
Vraag en aanbod moet natuurlijk ook nog bij elkaar komen, dit doet Chronobank met het platform LaborX.
En hier is overal aan gedacht LaborX is:

  • Open Source;
  • Decentraal, 24/7 en wereldwijd bereikbaar;
  • Een beoordelingssysteem voor opdrachtnemers en opdrachtgevers;
  • Lage commissie, 'slechts 1%'

De lage commissie is natuurlijk relatief want als het echt de Uber van de arbeidsbemiddeling wordt en dan ook nog wereldwijd dan zal 1% heel erg veel zijn. Wereldwijd lag de omzet in 2016 binnen de arbeidsbemiddeling, recruitment en aanverwante HR diensten op 450 miljard euro. Uber heeft op zijn hoogtepunt in Amerika ongeveer 50% van de taximarkt in handen dus als wij dit cijfer loslaten op die 1% van Chronobank dan is dat toch even een getal met veel nullen.

Als Chronobank het spreekwoordelijke topje van een ijsberg is dan zal de komende jaren het bemiddelen van personeel echt heel anders gaan worden.

Kanttekening bij vergaande automatisering van arbeidsbemiddeling
Ruim 17 jaar geleden heeft Randstad tientallen miljoenen geïnvesteerd in het project Hudson. Dit zou het eerste online en intercedent loze uitzendbureau worden. Blijkbaar heeft de tussenkomst van een recruiter toch zijn meerwaarde want Hedson is diep begraven, zelfs zo ver dat de domein Hedson niet meer van Randstad is.

De psychologie van kleuren en solliciteren

Hou rekening met kleuren in logo's en hou rekening met de psychologie hierachter. De hoofdkleur van het bedrijf zegt veel over de kernwaarde.

Read More
Wat doe je na een sollicitatiegesprek?

Voor een sollicitatiegesprek zal jij je maximaal voorbereiden, maar wat doe je als het sollicitatiegesprek achter de rug is, ga je wachten of onderneem je actie?

Read More
Sollicitatiegesprek en STARR vragen

Tijdens een sollicitatiegesprek is de kans groot dat je een STARR vraag krijgt. Hiermee geef je informatie hoe je reageert in bepaalde situaties.

Read More

Informatie

TeqJob Engineering is de specialist in het recruitment van personeel in de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. Wij zijn actief in de regio's Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram