Solliciteren is niet eng, er zijn grotere problemen

Het zijn niet de problemen zelf die het ons zo moeilijk maken, maar de manier waarop we tegen deze problemen aankijken (naar de Griekse wijsgeer Epictetus).

Je kunt solliciteren heel groot maken en hierdoor tegen hele grote weerstanden of problemen aan lopen. Zo erg zelfs dat je het solliciteren maar laat zitten. Het zijn niet de weerstanden die je tegenhouden of het je moeilijk maken het is de manier zoals jij ze ziet. Je maakt van een mier een olifant.

Albert Ellis (1913-2007) is de grondlegger van de Rationeel-emotieve therapie deze wordt toegepast in de psychologie en geeft ons inzicht hoe wij tegen problemen aankijken. Hij gebruikt hier het ABC (A:situatie, B:gedachten, C:emoties) model voor. Je emotionele toestand C is niet de oorzaak van A (tegenwerpingen om te solliciteren) maar de manier hoe jij er mee omgaat B. Door herkenning en oefening kunnen de overtuigingen (B) worden veranderd. Populair gezegd, doe niet moeilijk en zet je roze bril op.

Voorkom uitstelgedrag bij problemen

Zodra je gedachten een serieus sprintje gaan trekken richting de verkeerde (irrationele) gedachten kun je volledig blokkeren. Gevolg is dat je tegen een deadline aan zit te hikken en het alleen maar lastiger wordt om met voldoende tijd en overzicht een volgende stap te zetten in het sollicitatieproces.

Hou er wel rekening mee dat in de ogenschijnlijke eenvoud van de RET een enorme diepgang zit. De wetenschap van het bestaan betekend nog niet dat deze theorie voor elk probleem de oplossing gaat bieden. Een echt probleem zal een professionele aanpak nodig hebben.

De kennis dat je van een mier een olifant maakt kan jou helpen van deze gedachte ook weer een mier te maken. Relevante gedachten helpen je vaak verder dan irrationele gedachtes. Laat de gedachte los en begin gewoon te solliciteren als je deze behoefte hebt, ik ben maar weinig mensen tegengekomen die echt spijt hebben gehad van een nieuwe baan. En je zal niet de eerste zijn die na een avontuur bij een andere werkgever toch weer met zijn oude werkgever in gesprek gaat.

Ik heb wel eens de theorie van een werkgever mogen vernemen 'laat je werknemers beter worden bij de concurrent en neem ze dan weer in dienst'. Iedereen heeft zo zijn eigen perspectief het is maar hoe je er tegenaan kijkt.

Samenwerken op het werk, begin bij jezelf

Een minder ontwikkelt team maar met een betere samenwerking kan het makkelijk veel beter doen dan individuen die allemaal goed zijn maar slecht samenwerken.

Read More
Je eerste sollicitatiegesprek, vergroot je kans

Als je net afgestudeerd bent heb je meer nodig dan alleen een diploma tijdens een sollicitatie! Concurreren tegen kandidaten die al ervaring hebben is echter niet heel moeilijk.

Read More
Met plezier naar je werk gaan wat is daar voor nodig?

Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit te werken. Simpel toch... Alleen waar moet een werkplek dan aan voldoen voor een beetje plezier en waar zijn wij naar opzoek?

Read More

Informatie

TeqJob Engineering & Management is de specialist in het bemiddelen van personeel binnen de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. De regio waarin wij werkzaam zijn is Amsterdam en omgeving. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram