CV en Vacaturetekst moeten AIDA

Wil je met een vacaturetekst of een curriculum vitae aanzetten tot actie doe dan AIDA! Maak gebruik van regel 1 in de marketing en zet de ontvanger aan tot actie.Dit is een acroniem die staat voor Attention, Interest, Desire en Action. Ofwel attentie --> interesse --> verlangen --> actie. Dit zijn de fasen van het verkoopmodel zoals dit in de markering al decennia lang gebruikt wordt. Vrijwel alle reclame uitingen zijn gebaseerd op dit model en kan heel eenvoudig toegepast worden in een cv en vacature tekst.

>Attentie, stel in deze fase een vraag of zorg dat je direct de aandacht trekt door een overeenkomst met de ontvanger van jouw uiting. Weet jij dat de zwaarstwegende kernwaarde in de functie accuratesse is dan begin je jouw vacaturetekst of cv hiermee. Als je solliciteert kan je dit nog dichterbij plaatsen in je motivatie of anders in jouw persoonlijk profiel aan het begin van je cv.

>Interesse, als het goed gaat is de attentie sensor bij de ontvanger getriggerd en is er voldoende nieuwsgierigheid om de volgende stap te nemen in het aanbod. Let op deze fasen worden vaak onbewust doorlopen. Nu ga je de interesse verder uitdiepen door meer overeenkomsten te benoemen. Probeer je in deze fase te verplaatsen in de ontvanger en je af te vragen wat je nu graag zou willen lezen.

>Verlangen, dit is misschien wel de meest intrigerende fase. Nu ga je de wakker gemaakte interesse omzetten in verlangen. Nu moet je de commerciële trukendoos opentrekken en dit is ook een stukje psychologie. Hoe irritant is het als iemand tegen je zegt O, sorry hier kan ik niet verder op in gaan want dit moet ik nog verder uitwerken...... Tada het verlangen is daar 😉 In een cv kan je bijvoorbeeld een succes benoemen maar het verhaal niet helemaal af maken maar aangeven dat je dit graag in een persoonlijk gesprek zou willen toelichten. In een vacaturetekst kun je voor het bedrijf unieke voorwaarden benoemen. Maak je boodschap urgent!

>Actie, mooi verhaal maar er moet altijd een call to action aanwezig zijn en als het kan zo laagdrempelig als mogelijk. Voor een online vacature is dit wat eenvoudiger dan voor een geschreven sollicitatiebrief. Een tip voor een sollicitatiebrief is om jouw contactinformatie aan het einde te herhalen. Vaak zie je dit ook in een geschreven analoge vacaturetekst, online kan de drempel nog wel eens wat lager worden gelegd.

Ontslag nemen in stijl

Ontslag krijgen is niet leuk maar ontslag nemen kan ook lastig zijn. Als je ontslag neemt om wat voor reden dan ook doe het dan in stijl, je weet nooit of je elkaar weer tegenkomt.

Read More
Technische vacature vinden via 'Google for jobs'

Volgens vele betekend Google for jobs het einde van Indeed, Linkedin en andere op vacature gefinancierde en gebouwde websites. Wat betekend dit voor jou?

Read More
Een curriculum vitae opstellen zonder werkervaring

Je eerste sollicitatie zonder werkervaring na je studie en toch een knappe CV opstellen kan echt wel. Lees hier hoe je een volwaardige CV kan opstellen zonder concrete ervaring.

Read More

Informatie

TeqJob Engineering & Management is de specialist in het bemiddelen van personeel binnen de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. De regio waarin wij werkzaam zijn is Amsterdam en omgeving. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram