Met plezier naar je werk gaan wat is daar voor nodig?

Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit te werken. Simpel toch... Alleen waar moet een werkplek dan aan voldoen voor een beetje plezier en waar zijn wij naar opzoek?

Deze blog kan ik natuurlijk beginnen met nu de markt aantrekt is het belangrijk dat bla bla..... Nop voor een werkgever is het altijd belangrijk om een aantrekkelijke werkgever te zijn. Echter zal een werknemer als hij eenmaal langere tijd bij een werkgever werkt en het niet zo enorm naar zijn zin meer hebben toch blijven..... Allemaal hebben we een intern weegschaaltje en zolang deze enigszins in balans is dan vinden de meeste onder ons het wel ok. Op die weegschaal ligt natuurlijk niet alleen je arbeidsvreugde maar ook je zekerheid, je sociale contacten, het gemak en soms ook nog een hypotheek. Sommige bedrijven zijn net een sigaret, hij is vreselijk smerig en toch blijf je roken.

Een werkplek zal volgens diverse onderzoeken moeten voldoen aan vijf factoren:

#1, Groei / ontwikkeling

Dankzij automatisering en robotisering is er ruimte ontstaan voor meer diepgang in de kerntaken van het werk. Snel nieuwe vaardigheden aanleren zodat je breed inzetbaar bent en blijft en zelf verbeteringen kunt aanbrengen is een belangrijk aspect. Onderdrukking in jouw vrijheid om te kunnen groeien zal behoorlijk negatieve ervaring kunnen opleveren. Zelfontplooiing is ondertussen een serieuze business, ook in een productieomgevingen wordt hier hard aan gewerkt met behulp van LEAN en Six Sigma.

#2, Zekerheid / veiligheid

Veiligheid kan een dictator van een manager zijn zonder dat deze de daad bij het woord voegt. Op termijn geeft ook deze manier van aansturing een gevoel van zekerheid. Veiligheid kan je ook vinden bij je collega's door samen te bespreken wat voor ongelofelijke eikel die manager wel niet is. Kijk altijd goed in de spiegel of je geen zekerheid ziet in een zeker vorm van schijnveiligheid. Om je echt goed te voelen moeten deze aspecten echt zijn.

#3 Zingeving

Zinvol werk is voor de motivatie erg belangrijk, iets opnieuw moeten doen is prima maar er moet een heel goed argument voor zijn. Je moet een zichtbare bijdrage kunnen leveren aan het grote geheel. Je staat hier niet altijd bij stil, als eerste denken we vaak dat het salaris belangrijk is maar een hoog salaris en de hele dag een stoel warm houden is niet echt een enorme uitdaging en dat hou je ondanks het salaris waarschijnlijk ook niet heel lang vol. Betrokkenheid en dingen kunnen doen waar je enthousiast van kan worden zijn echte drijfveren.

>#4 Variatie

En als het even kan in de vorm van beheersbare verassingen die onderdeel uitmaken van je werk waarbij enige uitdaging niet heel erg is. De kern van je werkzaamheden moeten net niet te veel lijden onder de aspecten die je niet ziet aankomen want dan kan er stress ontstaan. Afwisseling kan ook voortkomen uit een stukje dynamiek (kleine discussies) die het inzicht doen veranderen en verbeteringen met zich meebrengen.

#5 Keuzevrijheid

Elk moment moet je het gevoel hebben dat je een keuze hebt. Dit is niet de keuze dat je bepaalt werk moet doen want dat is de transactie die je aangaat met je werkgever of opdrachtgever. Je hebt je opgegeven voor een opdracht en die moet goed uitgevoerd worden. Als je daar geen zin in hebt of niet kan dan is het wellicht beter om in overleg te gaan met je werkgever of manager. Maar binnen je opdracht is het belangrijk dat je keuzevrijheid hebt of in ieder geval deze kan overleggen en dat hier iets mee gedaan wordt.

Zinvol werk is een belangrijke factor in het hebben van plezier.

Het inzicht dat je onderdeel bent van een groter geheel en dat door jou werkzaamheden collega's of de klanten hun behoefte invulling krijgt en zij verder kunnen is misschien wel de belangrijkste factor in het hebben van plezier in je werk. Doe eens een stapje terug en bekijk wat je doet van een afstandje en vraag jezelf af wat en voor wie doe ik dit. Ga met je collega's in gesprek of werkzaamheden effectiever kunnen en of er zaken zijn die jij zelf kunt verbeteren om het een ander gemakkelijker te maken. Om complimenten te ontvangen zal je ze zelf ook moeten uitdelen. De gave van de Gans, uit het boekje Gung Ho! van K. Blanchard

Schrijf een goede professionele Out of Office reply

Bijna vakantie en dan gaan we elkaar weer massaal bestoken met Out of Office replies. Hoe stel je deze professioneel Out of Office reply op?

Read More
Wat betekent KNX

KNX staat voor de wereldwijde domotica standaard Binnen de automatisering van woningen en gebouwen (gebouwautomatisering) wordt gewerkt met de KNX standaard. Steeds meer wordt er gebruik gemaakt van automatisering rond en in gebouwen.

Read More
Samenwerken op het werk, begin bij jezelf

Een minder ontwikkelt team maar met een betere samenwerking kan het makkelijk veel beter doen dan individuen die allemaal goed zijn maar slecht samenwerken.

Read More

Informatie

TeqJob Engineering & Management is de specialist in het bemiddelen van personeel binnen de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. De regio waarin wij werkzaam zijn is Amsterdam en omgeving. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram