Wat is een engineer

Wat is een Engineer?

Een Engineer is een technisch specialist die in de technische sector constructies, apparaten, machines, installaties en processen ontwerpt, technische oplossingen bedenkt en ontwikkelt.

Engineering wordt binnen de techniek toegekend aan een heel breed scala van functies / werkzaamheden. Eigenlijk zoveel dat het lastig wordt om deze titel verder te specificeren.

De titel engineer wordt vaak aangeduid in combinatie met het vakgebied; Mechanical-, Electrical-, en Software engineer etc.

Uitgebreide functie omschrijving van een engineer

Ingenieur of Engineer?

Vaak worden de termen Ingenieur en Engineer door elkaar gebruikt, maar ze hebben verschillende betekenissen. Een Ingenieur heeft een HBO- of universitaire opleiding gevolgd, terwijl een Engineer niet per definitie een Ingenieur is. Sinds 2003 worden op HBO-niveau de titels Bachelor of Science (BSc) gebruikt en op universitair niveau de titels Master of Science (MSc).

Hoe word je een Engineer?

Om als Engineer aan de slag te gaan, is het belangrijk om een HBO-studie te volgen. Er zijn verschillende richtingen waarin je kunt specialiseren, zoals maritieme techniek, civiele techniek, werktuigbouwkunde, elektrotechniek, bouwkunde, installatietechniek of mechatronica.

Relevante studies zijn:

  • BSc Werktuigbouwkunde
  • BSc Computer Science and Engineering
  • BSc Electrical Engineering
  • BSc Technische Bedrijfskunde

Waar werkt een Engineer?

Engineers kunnen in diverse sectoren werken, zoals de automotive, defensie, lucht- en ruimtevaart, energie (inclusief nucleaire, olie- en gasindustrie), hernieuwbare energie (wind- en zonne-energie), medische sector, verpakkingsindustrie, chemische sector, ruimtevaart, voedsel- en drankenindustrie, elektronica-industrie en metaalindustrie. Een Engineer op HBO-niveau hoeft zich geen zorgen te maken over zijn of haar toekomst, zolang hij of zij zich blijft ontwikkelen in het vakgebied. Na 4 tot 6 jaar ervaring sta je vaak voor de keuze om in de techniek te blijven of een managementcarrière na te streven. Houd er rekening mee dat de concurrentie groter is in het management. Het salaris is vaak niet langer relevant, aangezien een technisch specialist met 10 jaar ervaring een vergelijkbaar salaris kan hebben als zijn of haar manager.

Actuele vacatures in de engineering

Het salaris van een Engineer?

Het gemiddelde salaris van een engineer op hbo-niveau ligt rond de € 4.500 bruto per maand. Ben je net afgestudeerd op HBO niveau dan is het startsalaris ongeveer € 3.000 bruto per maand. Heb je 10 jaar ervaring dan zal het salaris ongeveer € 5.000 bruto per maand zijn. Afhankelijk van de sector waarin je werkzaam bent kan het salaris van een top engineer oplopen tot ongeveer € 7.000 bruto per maand. Hierbij moet je denken aan oil & gas of automatisering, in de installatietechniek zal het maximum salaris  lager liggen.

Het gemiddelde salaris van een Engineer op HBO-niveau ligt rond de €4.500 bruto per maand. Voor recent afgestudeerden op HBO-niveau is het startsalaris ongeveer €3.000 bruto per maand. Na 10 jaar ervaring kan het salaris oplopen tot ongeveer €5.000 bruto per maand. Het maximale salaris hangt af van de sector waarin je werkzaam bent. In sectoren zoals olie & gas of automatisering kan het salaris oplopen tot €7.000 bruto per maand, terwijl het maximumsalaris in de installatietechniek lager ligt.

Plaats je CV niet op een vacaturebank Plaats je CV niet op een vacaturebank

Disruption / disruptie slaat toe in de bankwereld, industrie en in het gebied van de arbeidsbemiddeling staat er de komende periode ook heel veel te gebeuren.

Read More
CV en Vacaturetekst moeten AIDA CV en Vacaturetekst moeten AIDA

Wil je met een vacaturetekst of een curriculum vitae aanzetten tot actie doe dan AIDA! Maak gebruik van regel 1 in de marketing en zet de ontvanger aan tot actie.

Read More
Vacatures en curricula vitae vol met containerbegrippen Vacatures en curricula vitae vol met containerbegrippen

Aan beide kanten van het sollicitatiespectrum kom je veel containerbegrippen tegen. Vacatureteksten spannen wel de kroon, is het zo moeilijk om concreet te zijn?

Read More

Informatie

TeqJob Engineering is de specialist in het recruitment van personeel in de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. Wij zijn actief in de regio's Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu
× Stel je vraag Available from 09:00 to 16:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram