Wat is een engineer

Wat is een Engineer,

Een Engineer is een technisch specialist die in de technische sector constructies, apparaten, machines, installaties en processen ontwerpt, technische oplossingen bedenkt en ontwikkelt.

Engineering wordt binnen de techniek toegekend aan een heel breed scala van functies / werkzaamheden. Eigenlijk zoveel dat het lastig wordt om deze titel verder te specificeren.

De titel engineer wordt vaak aangeduid in combinatie met het vakgebied; Mechanical-, Electrical-, en Software engineer etc.

Uitgebreide functie omschrijving van een engineer 

Ingenieur of Engineer

De termen Ingenieur en Engineer worden vaak ten onrechte door elkaar gebruikt. Een Ingenieur is een HBO (ing) of Universitair (ir) opgeleid technisch specialist. Dit zou in de praktijk een Engineer kunnen zijn maar is dit niet per definitie. Sinds 2003 is dit gewijzigd en ontvang je binnen de techniek op hbo-niveau de titel Bachelor of Science (BSc) en op universitair niveau de titel Master of Science (MSc).

Hoe word je een engineer

Wil je als engineer aan de slag dan is het belangrijk dat je een studie gevolgd hebt of gaat volgen op Hbo-niveau. Afhankelijk van waar je interesse naar uitgaat kan dit in zeer veel richtingen, maritiem, civiel, werktuigbouwkunde, elektrotechniek, bouwkunde, installatietechniek, mechatronica  etc. etc. Relevante studies zijn:

  • BSc Werktuigbouwkunde
  • BSc Computer Science and Engineering
  • BSc Electrical Engineering
  • BSc Technische Bedrijfskunde

Sectoren waar een engineer aan het werk kan

Een engineer kan in in uiteenlopende sectoren aan de slag, onder andere in de automotive, defensie, lucht- en ruimtevaart, energie - inclusief zowel de nucleaire als de olie- en gasindustrie, maar ook hernieuwbare energie zoals wind- en zonne-energie, evenals de medische, verpakkings-, chemische, ruimte-, voedsel en dranken- en elektronica-industrie, en de productie-industrie van staal en andere metalen. Over de toekomst hoeft een engineer op Hbo-niveau zich niet druk te maken mits hij of zij zich blijft ontwikkelen in zijn vakgebied. Vaak kom je na 4 - 6 jaar voor een beslissing te staan of je verder gaat in de techniek of een carrière kiest in het management. Hou er rekening mee dat als je kiest voor een management rol dat de concurrentie wel groter is. Het salaris is hierin vaak niet meer relevant, een technisch specialist met 10 jaar ervaring kan een verglijkbaar salaris hebben als zijn manager.

Het salaris van een engineer

Het gemiddelde salaris van een engineer op hbo-niveau ligt rond de € 3.800 bruto per maand. Ben je net afgestudeerd op HBO niveau dan is het startsalaris ongeveer € 2.800 bruto per maand. Heb je 10 jaar ervaring dan zal het salaris ongeveer € 4.600 bruto per maand zijn. Afhankelijk van de sector waarin je werkzaam bent kan het salaris van een top engineer oplopen tot ongeveer € 7.000 bruto per maand. Hierbij moet je denken aan oil & gas of automatisering, in de installatietechniek zal het maximum salaris een stuk lager liggen.

Als je niks vraagt dan krijg je niks!!

Vragen is niet moeilijk en als je er een probleem mee hebt dan is de onbekende reactie vaak het probleem.

Read More
Wat is Mechatronica

Wat is Mechatronica Mechatronica is een vakgebied waarbij werktuigbouwkunde, elektrotechniek, meet- en regeltechniek en besturingstechniek samenkomen. Door deze brede benadering is een mechatronica engineer breed inzetbaar en kan snel doorgroeien naar de functie van projectmanager in de machinebouw.

Read More
CV en Vacaturetekst moeten AIDA

Wil je met een vacaturetekst of een curriculum vitae aanzetten tot actie doe dan AIDA! Maak gebruik van regel 1 in de marketing en zet de ontvanger aan tot actie.

Read More

Informatie

TeqJob Engineering is de specialist in het recruitment van personeel in de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. Wij zijn actief in de regio's Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram