Voorbereiding op een capaciteitentest

Een belangrijk onderdeel van een assessment is de capaciteitentest. Hiermee wordt gemeten wat jouw capaciteiten zijn en hoe jij presteert onder tijdsdruk.

In het momentum van dit schrijven wordt ik regelmatig met het fenomeen 'De capaciteitentest' geconfronteerd. WtF betekent dit en hoe kun je je hier op voorbereiden. Ooit van een doorgestudeerd iemand mogen vernemen dat een assessment te trainen is. Dus wat is hier dan de waarde van..... Idem met de CITO toets dus het zal ook wel gelden voor een assessment 😉

Assessment betrouwbaarheid

Dit gezegd hebbende kan de betrouwbaarheid van een gemiddelde test die betrekking heeft op de functie waar je op solliciteert ter discussie gesteld worden. Daar heb jij helemaal niks aan want het bedrijf aan de andere kant heeft besloten hier gebruik van te maken dus ga je maar voorbereiden!!

Een redelijk betrouwbaar onderdeel van een assessment is de capaciteitentest of cognitieve capaciteitentest. Dit onderdeel wordt ingezet om een inschatting te maken van je intellectuele vaardigheden. Als het goed is komen deze overeen met de functie waar je op solliciteert. Aan deze test is een benchmark vooraf gegaan die een zekere norm reflecteert. Dus bij een functie op HBO zullen de resultaten van de test naast de HBO normgroep neergelegd worden en hier komt dan een advies uit naar voren +, - of =.

Onderwerpen die je kan tegenkomen in een capaciteitentest zijn afhankelijk van de functie:

  • Rekenkundige capaciteiten
  • Ruimtelijk inzicht
  • Logisch redeneren
  • Taalkundige capaciteiten

Voor de voorbereiding op een capaciteitentest kun je het volgende doen:

Wat betreft de rekenkundige capaciteiten zal je geconfronteerd worden me o.a. cijferreeksen waarbij jij de ontbrekende cijfers moet invullen of een vervolg moet geven op een aantal achterelkaar geplaatste getallen. De beste tip kijk naar het geheel, vaak zie je dan al of er een plus, min, deling of vermenigvuldiging in de reeks aanwezig is. Grote verschillen wijzen vaak op een vermenigvuldiging en als er komma's tevoorschijn komen heb je vaak met een deling te maken. Naast deze tip moet je veel oefenen en vooral niet de reeksen uit je hoofd gaan leren.

Ruimtelijk inzicht is lastig aan te leren, alleen oefenen zal je hierbij helpen. Kijk eens bij 123test.

Logisch redeneren kan je door oefening sterk verbeteren omdat je de redeneringen zal leren herkennen. Bij het trainen van het logisch redeneren zal je op termijn ook scherper worden en de valkuilen leren herkennen.

Taalkundige capaciteiten kunnen o.a. getest worden door het aanvullen van analogieën. Op termijn door oefening zal je ook hier beter mee om leren gaan. Een voorbeeld hiervan is:

Benzine → auto
Kerosine → vliegtuig

Oefening in deze testen zullen je in ieder geval zelfverzekerder maken waardoor je met dat voordeel aan je test begint. Oefening kan een positief verschil met zich meebrengen maar je IQ zal je het meeste voordeel geven in deze test. Hou er rekening mee dat dit soort testen vaak gebruikt worden als bevestiging en niet van doorslaggevende aard zijn.

Voor uitgebreide informatie kun je het best even kijken binnen het repertoire van Wim Bloemers.

1 Tip voor een goede Sollicitatievideo of Video cv

Wat vertel je, hoe presenteer jij jezelf, waar moet je op letten en wat is de lengte van een sollicitatievideo? Hier geef ik een goede tip en antwoord op deze vragen.

Read More
Echte verandering draait om urgentie!

Van baan veranderen of een vacature uitzetten doe je alleen als het urgentie hoog is. Regeren is vooruitzien, voorkom urgentie of vul deze direct in.

Read More
Dromen van een Perpetuum mobile

Energie kan niet verloren gaan of uit het niets ontstaan. Dit is de eerste wet van de thermodynamica en houdt nog steeds stand.

Read More

Informatie

TeqJob Engineering & Management is de specialist in het bemiddelen van personeel binnen de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. De regio waarin wij werkzaam zijn is Amsterdam en omgeving. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram