Plaats je CV niet op een vacaturebank

Disruption / disruptie slaat toe in de bankwereld, industrie en in het gebied van de arbeidsbemiddeling staat er de komende periode ook heel veel te gebeuren.

Uber, Airbnb, HelloFresh en Picnic, zijn de bekendste disruptors op dit moment maar er zijn in vrijwel alle vakgebieden innovatieve ontwikkelingen gaande die de gevestigde orde omver gaat gooien. Binnen de arbeidsbemiddeling en voor vacaturebanken zijn er een aantal mogelijke disruptieve ontwikkelingen in opkomst:

  • Google hire (Big data)
  • Google for Jobs
  • Chronobank.io (Blockchain)
  • Headstart (Kunstmatige intelligentie)
  • Social media (Bemiddel jezelf)

Google hire

Als grootste van de Big five (merkwaarde); Google, Apple Microsoft, Amazon en Facebook is Google met een enorm eigen vermogen van ongeveer  € 100.000.000.000,00 in staat om in één keer een volledige sector compleet te veranderen. Dat doen ze niet in één keer want dan staat de hele wereld op zijn kop en worden er allemaal mededingingswaakhonden wakker, maar heel langzaam treden ze echt binnen in de diverse vakgebieden en het vakgebied van de arbeidsbemiddeling is er daar één van. Het belangrijkste aspect wat hier om de hoek komt kijken is de privacy, leuk dat je op de grootste databerg van de wereld zit maar wat mag je hier uiteindelijk mee doen? Zolang er niet directe persoonsgegevens eigenlijk alles. Alleen ben je op het internet een ip adres en die zal niet direct aan een naam gekoppeld zijn maar wel aan gedrag.

Op basis van jouw zoekopdrachten en hele intelligente algoritmes kan het zo zijn dat Google al eerder het vermoeden zou kunnen hebben dat je op zoek bent naar een nieuwe baan dan dat jij je zelf hiervan echt bewust bent. Met hun geweldige advertentiemachine kunnen ze jou vanaf dat moment gaan beïnvloeden en adverteerders (de betalende partijen) gaan ondersteunen in hun werving & selectie. Dat is nog eens op de eerste rij zitten voor een bedrijf wat op zoek is naar nieuw personeel. De hele grote vraag is of dit wel mag, maar het kan in ieder geval wel. Het is allemaal iets legaler als je hier een naam aan geeft en dit uitvoert in een omlijnde omgeving en dat doet Google al een tijdje in Google Hire (sinds enige tijd offline).

Google for Jobs

Aan de andere kant van het arbeidsbemiddelingsproces komen wij Google for Jobs tegen. Vooralsnog is deze zoekfunctie alleen in Amerika beschikbaar. Net zoals je nu onder het zoekvenster van Google de buttons 'Alle', 'Nieuws', 'Afbeeldingen', etc. ziet staan komt er een button bij met de naam 'Jobs' / 'Vacatures'. En dan natuurlijk de gesponsorde vacatures in de bovenste regionen. Heel positief voor de werkzoekende en de vacaturebanken zullen op zoek moeten gaan naar een nieuwe bron van inkomsten of een serieus gedeelte van hun omzet over moeten maken aan Google. Vanuit goed ingelichte bronnen weet ik dat bijvoorbeeld Indeed al een hele grote sponsor is van Google.

Chronobank.io

Als je het over de Blokchain hebt dan kunnen vele onder ons dit koppelen aan de Bitcoin, maar de Bitcoin is niet de uitvinding die de wereld gaat veranderen dat is de Blockchain. In het kort zonder tussenkomst van derde kun je via de Blockchain een afspraak vastleggen. En heel veel geld ophalen als je een nieuw cryptomuntje introduceert via een ICO (een ICO is een soort beursgang IPO, waarmee je vreemd vermogen ophaalt). Dan heb je de Blockchain en geld om te investeren, maak hier een mooi verhaal van en binnen 'no time' ben je wereldberoemd. De Chronobank heeft de 'Hire' geïntroduceerd en op de markt gebracht als ruilmiddel voor arbeid, als je hier veel vertrouwen in hebt kun je de 'Hire' nu nog voor relatief weinig euro's aanschaffen en wellicht dat ze net zo veel waard worden als de Bitcoin en dan kan je voor weinig heel veel arbeid inhuren. Begin 2018 gaat de marktplaats van Chronobank live en kunnen wij gaan zien of ze inderdaad de nieuwe Uber van de arbeidsbemiddelingsmarkt gaan worden.

Headstart

Natuurlijk zal Google ook heel veel gebruik maken van kunstmatige intelligentie, dat doen ze nu al om jou de beste zoekresultaten voor te schotelen. Maar er zijn tegenwoordig ook behoorlijk veel bedrijven die drijven op kunstmatige intelligentie en beloven ons dat deze op termijn veel sneller een goede match kunnen maken dan een menselijke recruiter. Vooralsnog is dit een heel mooi hulpmiddel om een eerste selectie te doen want als het om finesse, interpretatie, toon en gevoel gaat dan is de mens nog steeds superieur aan een computer. Echter op termijn zou het best kunnen dat AI (Artificial Intelligence) een betere selectie kan maken dan een menselijke recruiter. Dus er nu al gebruik van gaan maken is helemaal niet verkeerd als het om heel veel sollicitanten gaat op één functie. Een ander aspect waar AI op ingezet kan worden is het ontginnen van een database echter kom je bij het in bezit hebben van een grote database in conflict met de GDPR (wetgeving die een uniforme benadering van privacy in Europa faciliteert). Of alle kandidaten die met hun gegevens in deze database staan moeten aantoonbaar toestemming hiervoor gegeven hebben. Mooie KPI voor LinkedIn want als je hierop je gegevens hebt staan dan zijn die beschikbaar voor alle aan LinkedIn betalende partijen. Dit doet Headstart in het klein maar waarschijnlijk wel super efficiënt.

Social Media vs Vacacturebank

Door de diverse Social Media platformen is onze wereld een stuk kleiner geworden en staan wij met elkaar maar ook met bedrijven virtueel veel dichter bij elkaar. Alle Social Media doen hun uiterste best om ons zo lang als mogelijk op hun internetplekken te laten vertoeven, dus ook als werkzoekende zullen deze platformen hun best doen om jou te pleasen. Helemaal als je specifiek aangeeft dat je open staat voor een nieuwe baan. Linkedin is het bekendste platform (ondertussen overgenomen door Microsoft) en FaceBook is druk bezig om ook dit stukje markt naar zich toe te trekken. Alternatieven voor LinkedIn zijn:

Als jij jezelf wilt bemiddelen is Social Media een onderdeel van alle acties die je moet ondernemen in de zoektocht naar een nieuwe baan. Als voordeel ten opzichte van Vacaturebanken is dat je met Social Media iets meer aan het stuur staat. Waar kies je voor Pull of Push, bij Pull breng jij jezelf onder de aandacht daar waar jij van vindt dat je het liefst zou willen werken. Bij Push ga je voor massa en plaats jij je CV op de grote vacaturesites en ziet wel wat er op je af komt. Beide strategieën kunnen succesvol zijn het is maar net waar jij je het meest senang bij voelt.

Terugkomend op de titel 'Disruptie' er staat de komende periode veel te gebeuren in de markt van arbeidsbemiddeling en het is de vraag of de huidige manieren om een nieuwe baan te vinden niet hun beste tijd gehad hebben. Vooralsnog zal dat prima werken echter in combinatie met vergaande automatisering en robotisering dus het veranderen van een groot gedeelte van de arbeidsmarkt is het niet of, maar wanneer er echt grote veranderingen hun intrede doen.

Ga op Sollicitatiegesprek met je teenslippers aan

Teenslippers op kantoor, of andere iets te casual, zelfs eigenlijk meer strandkleding is over het algemeen not done in een kantooromgeving. Voor je carrière is de juiste kleding dragen best belangrijk.

Read More
De psychologie van kleuren en solliciteren

Hou rekening met kleuren in logo's en hou rekening met de psychologie hierachter. De hoofdkleur van het bedrijf zegt veel over de kernwaarde.

Read More
Je eerste sollicitatiegesprek, vergroot je kans

Als je net afgestudeerd bent heb je meer nodig dan alleen een diploma tijdens een sollicitatie! Concurreren tegen kandidaten die al ervaring hebben is echter niet heel moeilijk.

Read More

Informatie

TeqJob Engineering is de specialist in het recruitment van personeel in de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. Wij zijn actief in de regio's Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram