Wat is Mechanical Engineering

Wat is mechanical engineering

Mechanical Engineering is een discipline in de techniek die zich bezighoudt met het ontwerpen, berekenen, analyseren, produceren en modificeren van werktuigbouwkundige machines en systemen (statische en dynamische constructies) in de industrie. Dit is vaak in combinatie met industriële automatisering en electrical engineering.

Werktuigbouwkunde / mechanical engineering is een te breed vakgebied om alle deelgebieden te benoemen.

Mechanical Engineering Industrie

Mechanical engineering zeer veel gebieden voor, hierbij kun je denken aan constructies, machinebouw, hydrauliek, pneumatiek, metaaltechniek, energieomzetting, offshore, piping,  maritieme sector en een nieuw vakgebied is de biomechanica. De gemeenschappelijke deler is ontwerpen, berekenen en testen (engineering).

Mechanical Engineering Installatietechniek

Onder werktuigbouwkundige installaties in de installatietechniek verstaan we verwarmingsinstallaties, koelinstallaties, ventilatietechniek (HVAC / klimaatbeheersing) en warmteterugwinning installaties. Door diverse industrieën te combineren kan er door restwarmte in bijvoorbeeld een energiecentrale een kantoorgebouw verwarmd worden. Werktuigbouwkundige installaties kom je tegen in alle gebouwen.

Wat doet een mechanical engineer

De precieze taken die een mechanical engineer heeft, hangen af van de sector en het bedrijf waar hij of zij werkzaam is. Taken die je vaak in vacatureomschrijvingen voorbij ziet komen zijn:

  • Maken en uitwerken van tekeningen, bestekken, offertes, engineering en design
  • Maken van tekeningen en ontwerpen in 3D, AutoCAD of Revit
  • Overdragen van tekeningen aan de uitvoerende afdelingen
  • Rapporteren over de voortgang van projecten aan leveranciers, klanten en projectmanagers
  • Overleggen met projectleiders, engineers in de vakgebieden elektrotechniek en automatisering
  • Afhandelen van de administratieve kant van projecten inclusief calculatie / financiële aspecten

Mechanical Engineering en de toekomst

De machine-industrie, installatietechniek en verduurzaming is van groot belang voor onze toekomst. Door nieuwe inzichten en de combinatie met industriële automatisering en big data kunnen machines en werktuigbouwkundige installaties veel efficiënter ontworpen worden. Innovatie, nieuwe technieken, regelgeving en materialen maar ook de vervanging en hergebruik van bijvoorbeeld plastic maakt het zelfs noodzakelijk om continu te vernieuwen. Verduurzaming is een wereldwijde uitdaging waardoor er in de toekomst veel geïnvesteerd zal worden. Robotisering is een ander aspect binnen de mechanical engineering wat wij veel tegenkomen. Hierdoor is het mogelijk om repeterende werkzaamheden, fysiek zware werkzaamheden of het werken in gevaarlijke omgevingen te vervangen voor robots. Natuurlijk gaat dit ten koste van specifieke banen echter creëert robotisering ook weer banen en kunnen mensen ingezet worden die minder fysiek repeterend zijn. Vooralsnog komt robotisering de gezondheid en veiligheid ten goede van de mens.

TeqJob overzicht vacatures in de Mechanical Engineering

Wat verdient een mechanical engineer

Het salaris van een mechanical engineer op Hbo niveau is +/- € 3.600 bruto per maand. Ben je net afgestudeerd op HBO niveau dan is het startsalaris ongeveer € 3.000 bruto per maand. Heb je 10 jaar ervaring dan zal het salaris ongeveer € 4.200 bruto per maand zijn. Tegenwoordig zijn er wel sectoren waar een mechanical engineer met uitzonderlijk specifieke kennis € 5.000 bruto per maand of meer kan verdienen.

Robotisering, welke banen lopen het grootste risico? Robotisering, welke banen lopen het grootste risico?

We kunnen er niet omheen, kunstmatige intelligentie wordt steeds verder ontwikkeld en de impact op de samenleving van robotisering zal serieuze gevolgen hebben.

Read More
Gaaf bedrijf, geen vacature dus een open sollicitatie!! Gaaf bedrijf, geen vacature dus een open sollicitatie!!

Ga op zoek naar het bedrijf wat bij jouw past en niet naar die specifieke vacature. Bij een open sollicitatie heb jij de keuze dus ga opzoek naar de kernwaarden van een organisatie deze zijn vaak belangrijker dan de functieomschrijving.

Read More
Solliciteren is niet eng, er zijn grotere problemen Solliciteren is niet eng, er zijn grotere problemen

Het zijn niet de problemen zelf die het ons zo moeilijk maken, maar de manier waarop we tegen deze problemen aankijken (naar de Griekse wijsgeer Epictetus).

Read More

Informatie

TeqJob Engineering is de specialist in het recruitment van personeel in de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. Wij zijn actief in de regio's Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram