Robotisering, welke banen lopen het grootste risico?

We kunnen er niet omheen, kunstmatige intelligentie wordt steeds verder ontwikkeld en de impact op de samenleving van robotisering zal serieuze gevolgen hebben.

Op dit moment zijn de meningen over robotisering onder te verdelen in drie richtingen. De doemdenkers die er van uit gaan dat het grootste gedeelte van onze werkzaamheden overgenomen worden door automatisering. En dit geldt niet alleen voor lager opgeleiden maar ook een Chirurg moet waakzaam zijn als het om de inhoud van zijn baan gaat. De tweede categorie zit aan de positieve kant van het spectrum en die denken dat robotisering voornamelijk kansen met zich meebrengt en dat de wereld er alleen iets anders uit gaat zien en dat wij allemaal gelukkiger worden. De derde richting en in mijn ogen de meest realistische ligt tussen deze twee uiterste in en dat betekend dat er ontwikkelingen zijn die kansen bieden en dat er wel degelijk ook slachtoffers zullen vallen bij een vergaande robotisering. Echter beroepen zullen in eerste instantie alleen een ander takenpakket gaan krijgen.

In de vorige blog over robotisering gaf ik aan dat de softskills belangrijk zouden worden in de toekomst omdat deze minder makkelijk overgenomen kunnen worden door robots. In deze blog wil ik nog iets concreter worden wat de mogelijke impact zal zijn van een vergaande automatisering.

De mens zal een meer adviserende rol gaan innemen

Ook in het verleden zijn er momenten geweest dat de arbeidsmarkt in korte tijd er opeens heel anders uit ging zien. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Middeleeuwen; de uitvinding van de boekdrukpers
  • 1st industriële revolutie; de stoommachine en gietijzer
  • 2de industriële revolutie; staal, elektriciteit, turbines en verbrandingsmotor
  • 3de industriële revolutie; computer, communicatie en globalisatie
  • Digitale revolutie; opkomst van het internet
  • ........ een volgende revolutie

Wat we uit deze revoluties kunnen opmaken dat niet de hoeveelheid arbeid wijzigde maar wel de inhoud van beroepen. Daarnaast ontstonden er ook nieuwe beroepen

Een interessant onderzoek als het gaat om de vraag welke beroepen de grootste veranderingen zullen gaan doormaken door robotisering is Harnessing automation for a future that works van McKinsey. In dit onderzoek is een conclusie dat er niet zozeer banen verloren gaan maar dat er wel in veel banen taken zullen wijzigen. Wel zullen er beroepsgroepen zijn die meer of minder robotisering gaan tegenkomen, dit heeft grotendeels te maken met de voorspelbaarheid van handelingen in het beroep. Bijvoorbeeld Restaurants en catering in deze sector is 48% voorspelbaar fysiek werk dus relatief eenvoudig vervangbaar. Hamburgers worden over een aantal jaar bij de McDonald's echt niet meer door mensen gebakken.

Een recruiter die gedurende een groot deel van de tijd aan dataverwerking doet, zal dat in de toekomst voor een groot deel aan software overlaten. En een leerkracht daarentegen is vooral gericht op het overdragen van vaardigheden in de klas en zal maar een klein deel van zijn werk aan robots kunnen overlaten.

Sectoren die serieus in aanraking komen met robotisering zijn: 1, Maakindustrie 2, Transport 3, Zorg 4, Retail

Een ander belangrijke aspect in de robotisering is de investering die gedaan moet worden om taken over te nemen en de uiteindelijke profits. Als dit niet tegen elkaar opweegt dan zal het nog wel even duren voor dat taken overgenomen worden.

Er is een lerarentekort op dit moment dus als je wilt dat je in de toekomst zekerheid op werk hebt is mijn advies ga studeren voor leraar in deze beroepsgroep zal ook weinig overgenomen worden door een robot.

Concentratie voor je sollicitatiebrief, doe een Pomodoro

De Pomodoro techniek kan jou helpen om je concentratie voor langere tijd vast te houden. Deze techniek is goed toepasbaar als je langere tijd je concentratie vast wilt houden.

Read More
Payrolling, een goed alternatief voor het MKB

Payrolling, doe iets efficiënt en kwalitatief goed en het kan voor lagere kosten aangeboden worden. Payrolling is hier een goed voorbeeld van en zeker het overwegen waard voor een werkgever.

Read More
Industriële Automatisering

Wat is Industriële Automatisering Industriële automatisering is het automatiseren van processen om de productie-, logistieke processen, diensten en leefruimtes (gebouwbeheersystemen) te optimaliseren. Overal om ons heen wordt er gebruik gemaakt van industriële automatisering alleen is dat vaak al zo gewoon dat wij dit niet meer in de gaten hebben. Het belang van automatisering is enorm […]

Read More

Informatie

TeqJob Engineering & Management is de specialist in het bemiddelen van personeel binnen de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. De regio waarin wij werkzaam zijn is Amsterdam en omgeving. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram