Industriële Automatisering

Wat is Industriële Automatisering

Industriële automatisering is het automatiseren van processen om de productie-, logistieke processen, diensten en leefruimtes (gebouwbeheersystemen) te optimaliseren. Overal om ons heen wordt er gebruik gemaakt van industriële automatisering alleen is dat vaak al zo gewoon dat wij dit niet meer in de gaten hebben. Het belang van automatisering is enorm groot en kom je in heel veel werkgebieden tegen; Gebouw Beheer systemen, Machinebouw, Petrochemie, Maakindustrie, Waterbeheersing, Procestechnologie en Productietechnologie. Industriële Automatisering is het geheel van verzamelen, doorsturen, verwerken en visualiseren van meet- en regelsignalen van verschillende machines in complexe industriële systemen

In de industrie worden deze processen aangestuurd via PCS, DCS, PLC techniek en SCADA besturingssystemen.

De mens vervangen met industriële automatisering

Efficiëntie, sneller, meer en kostenbesparing waren in eerste instantie het uitgangspunt bij het automatiseren van industriële processen. Gevolg hiervan is dat binnen industriële processen de mens ondertussen grotendeel vervangen is door automatisering. Op termijn kunnen machines meer, volgens procedure, foutloos dus sneller. Deze slag is ondertussen grotendeels gemaakt, nieuwe uitgangspunten bij industriële automatisering zijn duurzaamheid, flexibiliteit en de circulaire economie.

Toepassing industriële automatisering

Fabrieken zijn de meest aansprekende omgeving als het om automatiseringsprojecten gaat. Andere omgevingen die niet direct onbekend zijn maar waar het automatiseren van processen redelijk algemeen zijn, zijn:

  • logistieke processen (bagage afhandeling op vliegvelden)
  • betaalsystemen
  • voorraadbeheersingssystemen
  • beveiligingssystemen
  • gebouw beheers systemen
  • verkeerssystemen (tunnels, kruispunten etc.)
  • gezondheidszorg

Nieuwe vacatures door industriële automatisering

Om industriële processen te beheersen en verder te ontwikkelen zijn er technisch specialisten nodig. Er is een enorme hoeveel data te verwerken en deze moet op een juiste manier geïnterpreteerd worden om hier vervolgens een juiste terugkoppeling op te kunnen geven. Er zijn programmeurs (software engineers) nodig om de software te ontwikkelen die nodig is om processen te automatiseren, data analisten om big data inzichtelijk te maken, netwerk engineers, hardware engineers voor het ontwerpen van bekabeling en apparatuur en support engineers voor assistentie op afstand.

Daarnaast zie je bij de ontwikkeling van nieuwe machines of productielijnen vaak combinaties binnen projectteams van electrical engineer, mechanical engineers en software engineers. Teamwerk is daarbij bijzonder belangrijk. De leiding van deze teams ligt in handen van de projectmanager die van alle disciplines op de hoogte moet zijn.

<< Vacatures in de Industriële automatisering >>

Payrolling, een goed alternatief voor het MKB

Payrolling, doe iets efficiënt en kwalitatief goed en het kan voor lagere kosten aangeboden worden. Payrolling is hier een goed voorbeeld van en zeker het overwegen waard voor een werkgever.

Read More
Elektrotechniek, Veiligheid, VCA en NEN normen

Het nadeel van een elektrische stroom is dat je deze in principe niet ziet. Dus veiligheid, normeringen, certificering en elektrotechniek zijn ondertussen zaken die wij niet meer los van elkaar kunnen zien.

Read More
Een conflict op het werk hoort er bij

Veel mensen dromen van een wereld zonder conflicten, hou er maar rekening dat ook jij met wrijving  en onrecht te maken krijgt. Een conflict op het werk komt vaker voor dan je denkt.

Read More

Informatie

TeqJob Engineering & Management is de specialist in het bemiddelen van personeel binnen de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. De regio waarin wij werkzaam zijn is Amsterdam en omgeving. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram