Wat is meet en regeltechniek

Wat is meet en regeltechniek

Meet en regeltechniek is een systeem waarbij dynamische processen aangestuurd worden (regeltechniek) en door een terugkoppeling (meet) bijgestuurd worden om het gewenste resultaat te realiseren. De meting wordt vergeleken met een vooraf bepaalde waarde en bijgestuurd om het gewenste resultaat te verkrijgen.

Een eenvoudig voorbeeld hiervan is de kamerthermostaat. Wij stellen een temperatuur in van 21°C vervolgens gaat de verwarming aan en als het 21°C is dan gaat de verwarming weer uit. Tot het wat koeler is geworden en dan gaat de verwarming weer aan totdat het weer 21°C is. En deze cyclus blijft zich herhalen totdat wij de verwarming weer uitzetten.

Meet en regeltechniek en de installatietechniek

Als we de temperatuur in een kantoorgebouw willen gaan regelen dan moeten we met veel meer zaken rekening houden dan alleen de temperatuur op het gemeten moment. En je kan je voorstellen dat door meer input het meet en regelsysteem steeds complexer wordt. Daarbij zal je zien dat meerdere processen ook invloed op elkaar uitoefenen. Ter illustratie om een constante temperatuur van 22°C te hebben moet er onder andere rekening gehouden worden met de:

 • isolatie / zonwering
 • buitentemperatuur
 • ventilatie / luchtbehandeling
 • vochtigheidsgraad
 • koeling / verwarming

Dit regel je niet meer met een kamerthermostaat meer met bijvoorbeeld een PLC.

Meet en regeltechniek in de industrie

Meet en regeltechniek kom je in vrijwel alle industriële processen en activiteiten tegen, voorbeelden hiervan zijn zwembadtechniek, productie-industrie, oppervlaktewater bemaling, procesindustrie, voedingsmiddelenindustrie, staalindustrie, verkeerstechniek etc. In de verkeerstechniek hebben we tegenwoordig slimme kruispunten waarbij niet het aantal auto's wat voor het stoplicht staat wordt gemeten maar de verkeerstroom op de toevoerweg. Zo kan er een analyse gedaan worden op de toekomst en kunnen de stoplichten hiernaar handelen om opstoppingen te voorkomen. Meet en Regeltechniek staat dan dicht tegen "kunstmatige" intelligentie.

Wat doet een engineer meet en regeltechniek

Ontwerpen, programmeren, testen en onderhouden van het dynamisch gedrag van een geautomatiseerd systeem. Door analyse en inzicht van de meet en regeltechniek in het systeem en het bijbehorende gedrag kan de engineer het geautomatiseerde systeem ontwerpen en voorspellen wat het gedrag zal worden.

De precieze taken die een meet- en regeltechnicus heeft, hangen af van de sector en het bedrijf waar hij of zij werkzaam is. Taken die je vaak in vacatureomschrijvingen voorbij ziet komen zijn:

 • Opmaken van projectspecificaties
 • Maken van I/O lijsten en ladderdiagrammen
 • Programmeren PLC, SCADA-systemen (Siemens, Omron of Allen Bradley)
 • Rapportage over de voortgang van projecten aan leveranciers, klanten en projectmanagers
 • Overleggen met projectleiders, engineers in de vakgebieden elektrotechniek en werktuigbouwkunde
 • Afhandelen van de administratieve kant van projecten inclusief calculatie / financiële aspecten
 • In bedrijfstellen op locatie en testen

Meet en regeltechniek en de toekomst

De machine-industrie / procesindustrie en meet- en regeltechniek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en zijn van groot belang voor onze toekomst. Door nieuwe inzichten en de combinatie van nieuwe wetgeving en verduurzaming moet de industrie en de installatietechniek innoveren. Efficiëntie, minder energieverbruik, slimmere systemen en veiligheid maken het noodzakelijk om continu te innoveren. Verduurzaming is een wereldwijde uitdaging waardoor er in de toekomst veel geïnvesteerd zal worden in automatisering. Robotisering, meet- en regeltechniek en automatisering in de machine-industrie, procesindustrie en de installatietechniek zijn aspecten die wij veel tegenkomen. Hierdoor is het mogelijk om repeterende werkzaamheden, fysiek zware werkzaamheden of het werken in gevaarlijke omgevingen te vervangen door geautomatiseerde meet- en regelsystemen. Ook zien we nieuwe toepassingen in de bijvoorbeeld de gezondheidszorg waardoor meet- en regeltechniek in deze sector van meer belang wordt.

Actuele vacatures software engineer

Wat verdient een engineer meet en regeltechniek

Het salaris van een engineer meet- en regeltechniek op Hbo-niveau is +/- € 3.600 bruto per maand. Ben je net afgestudeerd op Hbo-niveau dan is het startsalaris ongeveer € 2.900 bruto per maand. Heb je 10 jaar ervaring en heb je jezelf goed verder ontwikkeld dan zal het salaris ongeveer € 4.600 bruto per maand zijn. Tegenwoordig zijn er wel sectoren waar een mechatronica engineer met uitzonderlijk specifieke kennis € 5.000 bruto per maand of meer kan verdienen.

Je eerste sollicitatiegesprek, vergroot je kans Je eerste sollicitatiegesprek, vergroot je kans

Als je net afgestudeerd bent heb je meer nodig dan alleen een diploma tijdens een sollicitatie! Concurreren tegen kandidaten die al ervaring hebben is echter niet heel moeilijk.

Read More
Hoe vind je een nieuwe baan op LinkedIn Hoe vind je een nieuwe baan op LinkedIn

Ben je opzoek naar een nieuwe baan... zorg dan dat je gevonden wordt op LinkedIn en dit kan ook zonder dat je dit volledig openbaar maakt. Je wordt dan alleen gevonden door recruiters die een extra abonnement afgesloten hebben. Lees verder voor meer informatie...

Read More
Help.. ik ben gevonden door een recruiter Help.. ik ben gevonden door een recruiter

Veel vacatures komen nooit online te staan, veel recruiters gaan eerst opzoek via Social Media of in online CV databases. Zorg dat je vindbaar bent op de gewenste functie.

Read More

Informatie

TeqJob Engineering is de specialist in het recruitment van personeel in de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. Wij zijn actief in de regio's Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu
× Stel je vraag Available from 09:00 to 16:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram