Wat is een PLC Engineer

Wat is een plc engineer,

Als PLC Engineer ga je besturingen van machines en processen ontwerpen, configureren, programmeren, testen en installeren. Daarnaast los je storingen op en zorg je voor de digitale documentatie en administratie.

De afkorting PLC betekent ‘programmable logic controller’ of programmeerbare logische eenheid, Dit is een elektronisch apparaat / computer die met behulp van software processen en machines kan automatiseren. Voorbeelden hiervan zijn stoplichten, waterzuiveringsinstallaties, robotarmen, productielijnen maar ook een achtbaan in een pretpark.

Hoe werkt een plc

Een PLC-systeem ontvangt zijn informatie via verschillende ingangen (sensoren) en hierdoor via een logische schakeling kan de PLC weer uitgangen aansturen. Bijvoorbeeld op een bijna leeg kruispunt staat één auto en dan zal de PLC het signaal geven aan het stoplicht om op groen te springen. Maar als er op een andere rijstrook 3 auto's staan kan deze mits zo geprogrammeerd voorrang krijgen. Dit wordt ook wel meet- en regeltechniek genoemd. Het ontwerpen van de software kan naar aanleidingen van een ladderdiagram met logische schakelingen. Programmeertalen om een PLC te programmeren zijn:

  • LD: Ladder Diagram (ook wel KOP: KontaktPlan)
  • IL: Instruction List (ook wel AWL: Anweisungsliste)
  • SFC: Sequential Function Chart
  • ST: Structured Text
  • FUP: Functions Plan (ook wel FBD: Functional Block Diagram)

Bekende merken in de PLC-techniek zijn: Siemens, Allen Bradley, OMRON, Hitachi

Hoe word je een plc engineer

Wil je als plc engineer aan de slag dan is het belangrijk dat je een studie gevolgd hebt of gaat volgen op Hbo-niveau. Afhankelijk van waar je interesse naar uitgaat kan dit in een aantal richtingen; elektrotechniek, werktuigbouwkunde, mechatronica of industriële automatisering. Minimaal heb je een Mbo-4 opleiding nodig om tijdens je studie in aanraking te komen met het programmeren van een plc.

Sectoren waar een plc engineer aan het werk kan

Een plc engineer kan in in uiteenlopende sectoren aan de slag, onder andere in de medische, verpakkings-, chemische, ruimte-, voedsel en dranken- en productie-industrie. Hiernaast zijn er ook nog minder voor de hand liggende sectoren zoals het Hoogheemraadschap voor de besturing van het oppervlaktewater en in de installatietechniek voor de besturing van gebouwbeheersystemen zoals luchttoevoer en afvoer, temperatuur en besturing van zonnewering in combinatie met verlichting.

Over de toekomst hoeft een plc engineer op Hbo-niveau zich niet druk te maken mits hij of zij zich blijft ontwikkelen in zijn vakgebied. Vaak kom je na 4 - 6 jaar voor een beslissing te staan of je verder gaat in de techniek of een carrière kiest in het management. Hou er rekening mee dat als je kiest voor een management rol dat de concurrentie wel groter is. Het salaris is hierin vaak niet meer relevant, een technisch specialist met 10 jaar ervaring kan een verglijkbaar salaris hebben als zijn manager.

Het salaris van een plc engineer

Het gemiddelde salaris van een engineer op Hbo-niveau ligt rond de € 3.900 bruto per maand. Ben je net afgestudeerd op Hbo-niveau dan is het startsalaris ongeveer € 2.800 bruto per maand. Heb je 10 jaar ervaring dan zal het salaris ongeveer € 4.700 bruto per maand zijn. Afhankelijk van de sector waarin je werkzaam bent kan het salaris van een top engineer oplopen tot ongeveer € 7.000 bruto per maand. Hierbij moet je denken aan oil & gas of automatisering, in de installatietechniek zal het maximumsalaris wat lager liggen.

TeqJob overzicht actuele vacatures software engineer

Wat doet een Electrical Engineer Wat doet een Electrical Engineer

Wat doet een Electrical Engineer, Een Electrical Engineer of hardware engineer is verantwoordelijk voor het ontwerpen, veiligheid, berekenen, testen en beheren van de elektrotechnische installaties of de elektrotechnische aspecten van een machine.

Read More
Functieomschrijving Software Engineer Functieomschrijving Software Engineer

Functieomschrijving Software Engineer Als software engineer ben je verantwoordelijk voor het beheer en het schrijven van nieuwe besturingen voor machines. Robotisering of automatisering zijn naast mechanical- en electrical engineering de belangrijkste aspecten bij de ontwikkeling van nieuwe machines. Anders dan het schrijven van een desktop applicatie word hierbij de software gebruikt voor het automatiseren van […]

Read More
Vacatures en curricula vitae vol met containerbegrippen Vacatures en curricula vitae vol met containerbegrippen

Aan beide kanten van het sollicitatiespectrum kom je veel containerbegrippen tegen. Vacatureteksten spannen wel de kroon, is het zo moeilijk om concreet te zijn?

Read More

Informatie

TeqJob Engineering is de specialist in het recruitment van personeel in de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. Wij zijn actief in de regio's Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram