Elektrotechniek, Veiligheid, VCA en NEN normen

Het nadeel van een elektrische stroom is dat je deze in principe niet ziet. Dus veiligheid, normeringen, certificering en elektrotechniek zijn ondertussen zaken die wij niet meer los van elkaar kunnen zien.

De veiligheid rond onze elektrotechnische installaties is niet meer te vergelijken met 50 jaar geleden, gelukkig maar. Echter is dit niet vanzelf gegaan, we lopen als elektromonteur of teamleider wel eens te mopperen op alle voorzorgsmaatregelen die wij moeten nemen maar het aantal ongelukken bij de bouw van een elektrotechnische installatie en door gebruiker is significant gedaald. Voorkomen van ongelukken moet bij elke organisatie de hoogste prioriteit hebben. In deze blog geef ik een kleine uiteenzetting betreffende de normen en maatregelen waar wij zoal mee te maken hebben bij het aanleggen van een elektrische installatie.

NEN 1010 is de norm binnen de elektrotechniek
Alle elektrotechnische laagspanningsinstallaties in woningen, gebouwen en infrastructuur zullen moeten voldoen aan deze norm. Onder deze norm vallen ook aal deelinstallaties zoals verlichting, beveiliging, meet en regeltechniek en PV-systemen (Photo Voltaic ofwel licht stroom --> zonne-energie maar dan de gehele installatie). Hierom wordt de NEN 1010 ook wel de moedernorm genoemd. Regelmatig worden onderdelen van deze norm herzien of krijgen een aanvulling. Een voorbeeld hiervan is de NPR 5310

Veilig werken aan een elektrische installatie NEN 3140
Deze norm komt direct voort uit de Arbowet, werk je aan een laagspanningsinstallatie volgens deze norm dan voldoe je ook aan de Arbowet. Deze norm is van toepassing op elektrotechnische installaties en apparatuur tot een nominale spanning van 1kV wisselspanning en 1,5kV gelijkspanning. Binnen deze norm valt ook het werken met veilig gereedschap.

Functieverdeling volgens de NEN 3140
Installatieverantwoordelijke: Eindverantwoordelijk voor het ontwerp en de status van elektrische installaties.
Werkverantwoordelijke: Eindverantwoordelijk voor het aantoonbaar veilig werken.
Vakbekwaam persoon: Mag zelfstandig aan elektrische installaties werken.
Voldoend onderricht persoon: Mag onder toezicht eenvoudige handelingen verrichten, zonder elektrotechnische kennis.

Via diverse opleidingsinstanties is het mogelijk je te certificeren voor bovenstaande functies.

Ook de NEN3140 krijgt regelmatig een herziening of een aanvulling, een voorbeeld hiervan is de NEN9140 Veilig werken aan E-voertuigen. Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen omtrent de NEN kijk dan op www.nen.nl

Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers (VCA)
Deze norm is ontstaan vanuit de Offshore industrie in Nederland en daarna van (petro)chemische industrie om het aantal ongevallen terug te dringen en de externe veiligheid te vergroten. Tegenwoordig ook in andere sectoren gebruikt, onder meer in de civiele bouw, hoveniers en installateurs. En ook arbeidsbemiddelingsbureaus kunnen in bezit zijn van een VCU. Het VCA is niet wettelijk verplicht.

Verschillende soorten VCA (VCA certificaten)
B-VCA: Als je risicovol werk doet of in een risicovolle omgeving werkt.
VOL-VCA: Idem als B-VCA alleen dan als leidinggevende of als ZZP'er.
VIL-VCA: Indien je personeel levert aan VCA-gecertificeerde bedrijven.

Je kan op het ssvv controleren of iemand in bezit is van een VCA certificaat.

Met plezier naar je werk gaan wat is daar voor nodig?

Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit te werken. Simpel toch... Alleen waar moet een werkplek dan aan voldoen voor een beetje plezier en waar zijn wij naar opzoek?

Read More
Woest aantrekkelijk CV voor werkgevers

Veel vacatures komen nooit online te staan, veel recruiters gaan eerst opzoek via Social Media of online CV databases. Zorg dat je vindbaar bent op de gewenste functie met een aantrekkelijk CV.

Read More
Slapend rijk worden kan maar er van dromen is makkelijker

Als het goed is dan wordt er op het internet veel gezocht naar slapend rijk worden dus is deze blog voor mij een goudmijn en het begin van mijn rijkdom.

Read More

Informatie

TeqJob Engineering & Management is de specialist in het bemiddelen van personeel binnen de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. De regio waarin wij werkzaam zijn is Amsterdam en omgeving. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram