11 populaire vragen tijdens een sollicitatiegesprek

Er zijn een aantal populaire vragen die je kan verwachten tijdens een sollicitatiegesprek. Hier geven wij 11 voorbeelden van vragen die de meeste recruiters wel zullen stellen.

1. Een standaardvraag is 'Vertel eens wat over jezelf'.

Hou antwoorden kort tijdens een sollicitatiegesprek, Less is More 😉 Hou je CV in gedachte en vertel in 1,5 minuten iets over je opleidingen, werkervaring en motivatie waarom je wat gedaan hebt. De laatste minuut gebruik je voor wat je doet als hobby of als sport. Als je daar mijlpalen in hebt bereikt is het zeker de moeite waard om te vertellen. Studeer dit korte intro in het moet een pitch zijn over jezelf en vlekkeloos zonder eehhh en toen verlopen.

2. De eerste vraag was een inkoppertje en kan je beantwoorden vanuit je eigen kennis. Een vervolgvraag kan zijn 'Waarom heb je interesse in deze functie' of een alternatief op deze vraag 'Waarom wil je deze baan'.

In dit antwoord is het belangrijk dat je argumenten klaar hebt liggen waaruit jouw motivatie en enthousiasme blijkt in combinatie met wat je voor het bedrijf kan betekenen.  Je geeft indirect antwoord op de vraag What's in it for my en What's in it for them.

3. Een andere motivatievraag is 'Wat weet je van ons bedrijf'.

Gelukkig hebben we tegenwoordig Internet en social media. Zorg dat je onderzocht hebt wat het bedrijf doet, wat de visie is, wat de kernwaarden zijn, wat de geschiedenis is etc. etc. Natuurlijk moet je het antwoord ook hier niet te lang maken. Echt succes met deze vraag heb je als je op dit moment er een dialoog van maakt. Dus vraag om bevestiging bij de kennis die je geeft in je antwoord. Leg het er niet te dicht bovenop want als antwoord zou je kunnen krijgen dat jij niet de vragen stelt. Dan weet je wel direct dat het een hiërarchische organisatie is.

4.  Sterke- en leerpunten (verbeterpunten) vragen zijn eigenlijk altijd onderdeel van een sollicitatiegesprek dus 'Benoem een sterk punt'.

Nu je hierover na kunt denken neem dan een onderwerp wat relevant is voor de baan waar je op solliciteert. Iedereen heeft meerdere sterke punten al liggen die vaak onder de oppervlakte. Vraag aan een goede vriend wat jouw sterke punten zijn, die zien dat vaak beter dan jijzelf.

5. Na de vorige vraag kan je de vraag 'Benoem een leerpunt' of 'Benoem een zwak punt' verwachten.

Ga nu niet zeggen dat je een perfectionist bent en daarom moeilijk punten zet want dit is bijna een standaardantwoord op deze vraag. Benoem een situatie die je net niet onder controle had en waarbij je bijna in jouw valkuil gevallen was. Dan weet je gesprekspartner ook direct hoe het leerpunt ingeschat kan worden.

6. Het benoemde leerpunt kan de basis zijn van het volgende antwoord op de vraag 'Welke eigenschap zou je verder willen ontwikkelen'.

Stel voor jezelf een soort ontwikkelplannetje op in combinatie met de functie waar je op solliciteert. Stel jezelf de vraag wat heb ik tot nu bereikt en wat wil ik verder ontwikkelen. Dit is niet makkelijk maar wel super gemakkelijk. Het is een soort businessplan voor jezelf.

7. Om erachter te komen wat jou heeft gebracht waar je nu staat kan de vraag 'Waarom heb je bij die werkgever ontslag genomen' gesteld worden.

Doe niet te gespannen over deze vraag en je hoeft ook niet het achterste van je tong te laten zien. Praat niet te veel over die nieuwe uitdaging want een uitdaging is wat je er zelf van maakt. Er zijn tal van andere opties die je kunt benoemen in het waarom.

2x een STARR vraag is standaard tijdens een sollicitatiegesprek.

8. 'STARR vragen', Situatie / Taak / Actie / Reactie / Resultaat

Met deze vragen moet je altijd rekening houden en er kunnen er meerdere gevraagd worden. Tijden het gesprek kan het voorkomen dat er dieper in wordt gegaan op een bepaalde situatie. Wat was jouw rol hierin, welke actie heb je daarop losgelaten, welke reactie kreeg je en wat was hiervan het resultaat. Deze kun je moeilijk uit je duim zuigen dus alleen een eerlijk antwoord is het juiste antwoord.

9. 'Benoem een prestatie waar je trots op bent'

Hou het antwoord wel zakelijk of het moet het uitlopen van een Ultramarathon in de Sahara zijn geweest. In ieder geval niet dat je met Poekie de plaatselijke kattenshow gewonnen hebt.

10. Toekomstvragen zijn altijd leuk en eigenlijk niet heel relevant. 'Waar wil je over 10 jaar staan' 

Geef een antwoord waar enige ambitie uit voortkomt, pas deze een klein beetje aan op het bedrijf waar je het sollicitatiegesprek hebt en klaar.

11. Een veiligheidsvraag is 'Moeten wij nog ergens rekening mee houden'.

Doe ook hier niet te moeilijk over, privézaken zijn niet relevant voor een sollicitatiegesprek. Geef een luchtig antwoord en hou het daarbij. Vergeet tijdens het gesprek niet om zelf ook regelmatig een vraag te stellen, dit vergroot de betrokkenheid.

Nu je weet wat de meest populaire vragen zijn heb je een goede basis voor jouw sollicitatiegesprek. Als jouw zelfvertrouwen nog een puntje van aandacht is lees hier hoe je daar iets aan kunt doen.

Security in the cloud breekt door Security in the cloud breekt door

Niet de laatste ontwikkeling binnen de beveiligingstechniek maar wel één die een grote impact zal hebben op de totale beveiligingssector is de ontwikkeling om alle gegevens rondom een beveiligingsinstallatie vast te leggen in the cloud. Een vergelijkbare ontwikkeling hebben we gezien met de IP-camera die nu algemeen geaccepteerd is. Doordat er op het moment grote […]

Read More
Dromen van een Perpetuum mobile Dromen van een Perpetuum mobile

Energie kan niet verloren gaan of uit het niets ontstaan. Dit is de eerste wet van de thermodynamica en houdt nog steeds stand.

Read More
Echte verandering draait om urgentie! Echte verandering draait om urgentie!

Van baan veranderen of een vacature uitzetten doe je alleen als het urgentie hoog is. Regeren is vooruitzien, voorkom urgentie of vul deze direct in.

Read More

Informatie

TeqJob Engineering is de specialist in het recruitment van personeel in de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. Wij zijn actief in de regio's Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram