Wat is Mechatronica

Wat is Mechatronica

Mechatronica is een vakgebied waarbij werktuigbouwkunde, elektrotechniek, meet- en regeltechniek en besturingstechniek samenkomen. Door deze brede benadering is een mechatronica engineer breed inzetbaar en kan snel doorgroeien naar de functie van projectmanager in de machinebouw.

Mechatronica zien we veel terug in de robotica omdat hier de disciplines werktuigbouwkunde, elektrotechniek en automatisering de basis zijn voor nieuwe machines. Het is een toekomstgerichte discipline waarin veel innovatie plaatsvindt.

Mechatronica engineering machinebouw

Naast specialisten zoals een Electrical-, Automation, en Mechanical engineer zijn er veel mogelijkheden voor mechatronica engineers in de machine-industrie. Je kan je als mechatronica engineer natuurlijk specialiseren maar ook voor een generalist met een Hbo opleiding in de mechatronica zijn er altijd mogelijkheden. Het overzicht over alle toegepaste disciplines heeft een meerwaarde en zo kan je ook ingezet worden als teamleider engineering.

Wat doet een mechatronica engineer

De precieze taken die een mechatronica engineer heeft, hangen af van de sector en het bedrijf waar hij of zij werkzaam is. Taken die je vaak in vacatureomschrijvingen voorbij ziet komen zijn:

  • Opmaken van projectspecificaties
  • Maken van tekeningen en ontwerpen in 3D, AutoCAD of Revit
  • Programmeren PLC, SCADA systemen (Siemens, Omron of Allen Bradley)
  • Overdragen van tekeningen en projectspecificaties aan de uitvoerende afdelingen
  • Rapportage over de voortgang van projecten aan leveranciers, klanten en projectmanagers
  • Overleggen met projectleiders, engineers in de vakgebieden elektrotechniek en werktuigbouwkunde
  • Afhandelen van de administratieve kant van projecten inclusief calculatie / financiële aspecten
  • In bedrijfstellen op locatie en testen

Mechatronica engineering en de toekomst

De machine-industrie en mechatronica is van groot belang voor onze toekomst. Door nieuwe inzichten en de combinatie van nieuwe wetgeving en verduurzaming moet de machine-industrie innoveren. Efficiëntie, hergebruik, 3d printing, nieuwe technieken en materialen maakt het zelfs noodzakelijk om continu te vernieuwen. Verduurzaming is een wereldwijde uitdaging waardoor er in de toekomst veel geïnvesteerd zal worden. Robotisering en automatisering in de machine-industrie is een aspect wat wij veel tegenkomen. Hierdoor is het mogelijk om repeterende werkzaamheden, fysiek zware werkzaamheden of het werken in gevaarlijke omgevingen te vervangen voor robots en geautomatiseerde industriële omgevingen. Ook zien we nieuwe toepassingen in de bijvoorbeeld de gezondheidszorg waardoor mechatronica in deze sector van meer belang wordt.

<< vacatures software engineer >>

 

Wat verdient een mechatronica engineer

Het salaris van een mechanical engineer op Hbo niveau is +/- € 3.600 bruto per maand. Ben je net afgestudeerd op HBO niveau dan is het startsalaris ongeveer € 3.000 bruto per maand. Heb je 10 jaar ervaring dan zal het salaris ongeveer € 4.600 bruto per maand zijn. Tegenwoordig zijn er wel sectoren waar een mechatronica engineer met uitzonderlijk specifieke kennis € 5.000 bruto per maand of meer kan verdienen.

Wat doet een Electrical Engineer

Wat doet een Electrical Engineer, Een Electrical Engineer of hardware engineer is verantwoordelijk voor het ontwerpen, veiligheid, berekenen, testen en beheren van de  elektrotechnische installaties of de elektrotechnische aspecten van een machine.

Read More
Payrolling, een goed alternatief voor het MKB

Payrolling, doe iets efficiënt en kwalitatief goed en het kan voor lagere kosten aangeboden worden. Payrolling is hier een goed voorbeeld van en zeker het overwegen waard voor een werkgever.

Read More
Wat is een engineer

Wat is een Engineer, Een Engineer is een technisch specialist die in de technische sector constructies, apparaten, machines, installaties en processen ontwerpt, technische oplossingen bedenkt en ontwikkelt.

Read More

Informatie

TeqJob Engineering & Management is de specialist in het bemiddelen van personeel binnen de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. De regio waarin wij werkzaam zijn is Amsterdam en omgeving. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram