Wat is Mechatronica

Wat is Mechatronica

Mechatronica is een vakgebied waarbij werktuigbouwkunde, elektrotechniek, meet- en regeltechniek en besturingstechniek samenkomen. Door deze brede benadering is een mechatronica engineer breed inzetbaar en kan snel doorgroeien naar de functie van projectmanager in de machinebouw.

Mechatronica zien we veel terug in de installatietechniek, robotica en industriële automatisering omdat hier de disciplines werktuigbouwkunde, elektrotechniek en automatisering de basis zijn voor nieuwe machines, processen en apparatuur. Het is een toekomstgerichte discipline waarin veel innovatie plaatsvindt.

Mechatronica engineering machinebouw

Naast specialisten zoals een Electrical-, Automation, en Mechanical engineer zijn er veel mogelijkheden voor mechatronica engineers in de machine-industrie. Je kan je als mechatronica engineer natuurlijk specialiseren maar ook voor een generalist met een Hbo opleiding in de mechatronica zijn er altijd mogelijkheden. Het overzicht over alle toegepaste disciplines is de meerwaarde van deze richting en zo kan je ook ingezet worden als teamleider engineering.

Wat doet een mechatronica engineer

De precieze taken die een mechatronica engineer heeft, hangen af van de sector en het bedrijf waar hij of zij werkzaam is. Taken die je vaak in vacatureomschrijvingen voorbij ziet komen zijn:

  • Opmaken van projectspecificaties
  • Maken van tekeningen en ontwerpen in 3D, AutoCAD of Revit
  • Programmeren PLC, SCADA systemen (Siemens, Omron of Allen Bradley)
  • Overdragen van tekeningen en projectspecificaties aan de uitvoerende afdelingen
  • Rapportage over de voortgang van projecten aan leveranciers, klanten en projectmanagers
  • Overleggen met projectleiders, engineers in de vakgebieden elektrotechniek en werktuigbouwkunde
  • Afhandelen van de administratieve kant van projecten inclusief calculatie / financiële aspecten
  • In bedrijfstellen op locatie en testen

Mechatronica engineering en de toekomst

De machine-industrie en mechatronica zijn van groot belang voor onze toekomst. Ook het verduurzamen en veiliger maken van werkomgevingen spelen hierbij een rol. Door nieuwe inzichten en de combinatie van nieuwe wetgeving en verduurzaming moet de machine-industrie innoveren. Efficiëntie, hergebruik, 3d printing, nieuwe technieken en materialen maakt het zelfs noodzakelijk om continu te vernieuwen. Verduurzaming is een wereldwijde uitdaging waardoor er in de toekomst veel geïnvesteerd zal worden. Robotisering en automatisering in de machine-industrie is een aspect wat wij veel tegenkomen. Hierdoor is het mogelijk om repeterende werkzaamheden, fysiek zware werkzaamheden of het werken in gevaarlijke omgevingen te vervangen voor robots en geautomatiseerde industriële omgevingen. Ook zien we nieuwe toepassingen in de bijvoorbeeld de gezondheidszorg waardoor mechatronica in deze sector van meer belang wordt.

Wat verdient een mechatronica engineer

Het salaris van een mechanical engineer op Hbo niveau is +/- € 3.600 bruto per maand. Ben je net afgestudeerd op HBO niveau dan is het startsalaris ongeveer € 3.000 bruto per maand. Heb je 10 jaar ervaring dan zal het salaris ongeveer € 4.600 bruto per maand zijn. Tegenwoordig zijn er wel sectoren waar een mechatronica engineer met uitzonderlijk specifieke kennis € 5.000 bruto per maand of meer kan verdienen.

 

TeqJob overzicht actuele vacatures software engineer

Solliciteren is niet eng, er zijn grotere problemen

Het zijn niet de problemen zelf die het ons zo moeilijk maken, maar de manier waarop we tegen deze problemen aankijken (naar de Griekse wijsgeer Epictetus).

Read More
Ga op Sollicitatiegesprek met je teenslippers aan

Teenslippers op kantoor, of andere iets te casual, zelfs eigenlijk meer strandkleding is over het algemeen not done in een kantooromgeving. Voor je carrière is de juiste kleding dragen best belangrijk.

Read More
Een curriculum vitae opstellen zonder werkervaring

Je eerste sollicitatie zonder werkervaring na je studie en toch een knappe CV opstellen kan echt wel. Lees hier hoe je een volwaardige CV kan opstellen zonder concrete ervaring.

Read More

Informatie

TeqJob Engineering is de specialist in het recruitment van personeel in de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. Wij zijn actief in de regio's Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram