Wat is Mechatronica

Wat is Mechatronica

Mechatronica is een vakgebied waarbij werktuigbouwkunde, elektrotechniek, meet- en regeltechniek en besturingstechniek samenkomen. Door deze brede benadering is een mechatronica engineer breed inzetbaar en kan snel doorgroeien naar de functie van projectmanager in de machinebouw.

Mechatronica zien we veel terug in de installatietechniek, robotica en industriële automatisering omdat hier de disciplines werktuigbouwkunde, elektrotechniek en automatisering de basis zijn voor nieuwe machines, processen en apparatuur. Het is een toekomstgerichte discipline waarin veel innovatie plaatsvindt.

Mechatronica engineering machinebouw

Naast specialisten zoals een Electrical-, Automation, en Mechanical engineer zijn er veel mogelijkheden voor mechatronica engineers in de machine-industrie. Je kan je als mechatronica engineer natuurlijk specialiseren maar ook voor een generalist met een Hbo opleiding in de mechatronica zijn er altijd mogelijkheden. Het overzicht over alle toegepaste disciplines is de meerwaarde van deze richting en zo kan je ook ingezet worden als teamleider engineering.

Wat doet een mechatronica engineer

De precieze taken die een mechatronica engineer heeft, hangen af van de sector en het bedrijf waar hij of zij werkzaam is. Taken die je vaak in vacatureomschrijvingen voorbij ziet komen zijn:

  • Opmaken van projectspecificaties
  • Maken van tekeningen en ontwerpen in 3D, AutoCAD of Revit
  • Programmeren PLC, SCADA systemen (Siemens, Omron of Allen Bradley)
  • Overdragen van tekeningen en projectspecificaties aan de uitvoerende afdelingen
  • Rapportage over de voortgang van projecten aan leveranciers, klanten en projectmanagers
  • Overleggen met projectleiders, engineers in de vakgebieden elektrotechniek en werktuigbouwkunde
  • Afhandelen van de administratieve kant van projecten inclusief calculatie / financiële aspecten
  • In bedrijfstellen op locatie en testen

Mechatronica engineering en de toekomst

De machine-industrie en mechatronica zijn van groot belang voor onze toekomst. Ook het verduurzamen en veiliger maken van werkomgevingen spelen hierbij een rol. Door nieuwe inzichten en de combinatie van nieuwe wetgeving en verduurzaming moet de machine-industrie innoveren. Efficiëntie, hergebruik, 3d printing, nieuwe technieken en materialen maakt het zelfs noodzakelijk om continu te vernieuwen. Verduurzaming is een wereldwijde uitdaging waardoor er in de toekomst veel geïnvesteerd zal worden. Robotisering en automatisering in de machine-industrie is een aspect wat wij veel tegenkomen. Hierdoor is het mogelijk om repeterende werkzaamheden, fysiek zware werkzaamheden of het werken in gevaarlijke omgevingen te vervangen voor robots en geautomatiseerde industriële omgevingen. Ook zien we nieuwe toepassingen in de bijvoorbeeld de gezondheidszorg waardoor mechatronica in deze sector van meer belang wordt.

<< vacatures software engineer >>

Wat verdient een mechatronica engineer

Het salaris van een mechanical engineer op Hbo niveau is +/- € 3.600 bruto per maand. Ben je net afgestudeerd op HBO niveau dan is het startsalaris ongeveer € 3.000 bruto per maand. Heb je 10 jaar ervaring dan zal het salaris ongeveer € 4.600 bruto per maand zijn. Tegenwoordig zijn er wel sectoren waar een mechatronica engineer met uitzonderlijk specifieke kennis € 5.000 bruto per maand of meer kan verdienen.

Wat is meet en regeltechniek

Wat is meet en regeltechniek Meet en regeltechniek is een systeem waarbij dynamische processen aangestuurd worden (regeltechniek) en door een terugkoppeling (meet) bijgestuurd worden om het gewenste resultaat te realiseren. De meting wordt vergeleken met een vooraf bepaalde waarde en bijgestuurd om het gewenste resultaat te verkrijgen.

Read More
Jobhoppen wel of niet goed voor je carrière?

Jobhoppen en carrière maken kan op hetzelfde neerkomen, dit kan bij dezelfde werkgever en natuurlijk ook bij verschillende werkgevers. Belangrijk is dat je aantoonbaar elke keer een weloverwogen keuze gemaakt hebt.

Read More
Solliciteren en het gevaar van het reptielenbrein

Ons reptielenbrein is verantwoordelijk voor onze primaire reacties, verdedigen of vluchten. Als dit gedeelte beslissingen gaat nemen tijdens een sollicitatie gaat het niet goed.

Read More

Informatie

TeqJob Engineering & Management is de specialist in het bemiddelen van personeel binnen de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. De regio waarin wij werkzaam zijn is Amsterdam en omgeving. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram