Wat is Mechanical Engineering

Wat is mechanical engineering

Mechanical Engineering is een discipline in de techniek die zich bezighoudt met het ontwerpen, berekenen, analyseren, produceren en modificeren van werktuigbouwkundige machines en systemen (statische en dynamische constructies) in de industrie. Dit is vaak in combinatie met industriële automatisering en electrical engineering.

Werktuigbouwkunde / mechanical engineering is een te breed vakgebied om alle deelgebieden te benoemen.

Mechanical Engineering Industrie

Mechanical engineering zeer veel gebieden voor, hierbij kun je denken aan constructies, machinebouw, hydrauliek, pneumatiek, metaaltechniek, energieomzetting, offshore, piping,  maritieme sector en een nieuw vakgebied is de biomechanica. De gemeenschappelijke deler is ontwerpen, berekenen en testen (engineering).

Mechanical Engineering Installatietechniek

Onder werktuigbouwkundige installaties in de installatietechniek verstaan we verwarmingsinstallaties, koelinstallaties, ventilatietechniek (HVAC / klimaatbeheersing) en warmteterugwinning installaties. Door diverse industrieën te combineren kan er door restwarmte in bijvoorbeeld een energiecentrale een kantoorgebouw verwarmd worden. Werktuigbouwkundige installaties kom je tegen in alle gebouwen.

Wat doet een mechanical engineer

De precieze taken die een mechanical engineer heeft, hangen af van de sector en het bedrijf waar hij of zij werkzaam is. Taken die je vaak in vacatureomschrijvingen voorbij ziet komen zijn:

  • Maken en uitwerken van tekeningen, bestekken, offertes, engineering en design
  • Maken van tekeningen en ontwerpen in 3D, AutoCAD of Revit
  • Overdragen van tekeningen aan de uitvoerende afdelingen
  • Rapporteren over de voortgang van projecten aan leveranciers, klanten en projectmanagers
  • Overleggen met projectleiders, engineers in de vakgebieden elektrotechniek en automatisering
  • Afhandelen van de administratieve kant van projecten inclusief calculatie / financiële aspecten

Mechanical Engineering en de toekomst

De machine-industrie, installatietechniek en verduurzaming is van groot belang voor onze toekomst. Door nieuwe inzichten en de combinatie met industriële automatisering en big data kunnen machines en werktuigbouwkundige installaties veel efficiënter ontworpen worden. Innovatie, nieuwe technieken, regelgeving en materialen maar ook de vervanging en hergebruik van bijvoorbeeld plastic maakt het zelfs noodzakelijk om continu te vernieuwen. Verduurzaming is een wereldwijde uitdaging waardoor er in de toekomst veel geïnvesteerd zal worden. Robotisering is een ander aspect binnen de mechanical engineering wat wij veel tegenkomen. Hierdoor is het mogelijk om repeterende werkzaamheden, fysiek zware werkzaamheden of het werken in gevaarlijke omgevingen te vervangen voor robots. Natuurlijk gaat dit ten koste van specifieke banen echter creëert robotisering ook weer banen en kunnen mensen ingezet worden die minder fysiek repeterend zijn. Vooralsnog komt robotisering de gezondheid en veiligheid ten goede van de mens.

TeqJob overzicht vacatures in de Mechanical Engineering

Wat verdient een mechanical engineer

Het salaris van een mechanical engineer op Hbo niveau is +/- € 3.600 bruto per maand. Ben je net afgestudeerd op HBO niveau dan is het startsalaris ongeveer € 3.000 bruto per maand. Heb je 10 jaar ervaring dan zal het salaris ongeveer € 4.200 bruto per maand zijn. Tegenwoordig zijn er wel sectoren waar een mechanical engineer met uitzonderlijk specifieke kennis € 5.000 bruto per maand of meer kan verdienen.

Kunstmatige Intelligentie, Robotisering en Recruitment

Robotisering is niet iets voor de toekomst, onderdelen van kunstmatige intelligentie hebben allang hun intrede gemaakt in recruitment land!!

Read More
Je hebt gesolliciteerd en bent afgewezen wat nu??

Het zou een te mooie wereld zijn als je nooit afgewezen wordt, je kunt er van leren. Afgewezen worden na een sollicitatie is niet leuk maar maak er wel een goed leermoment van.

Read More
Wat betekent sanitairtechniek

Wat betekent Sanitairtechniek Alle voorzieningen die nodig zijn voor de aanvoer en afvoer van water in gebouwen (utiliteit) en woningen vallen onder sanitairtechniek. Bijvoorbeeld: koud water, warm water, dakbedekking, riolering, regenwaterafvoer en in sommige bedrijven valt de gas installatie ook onder sanitairtechniek. Duurzame sanitairtechniek Omdat we steeds duurzamer moeten omgaan met onze bronnen wordt er […]

Read More

Informatie

TeqJob Engineering is de specialist in het recruitment van personeel in de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. Wij zijn actief in de regio's Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram