Wat doet een Electrical Engineer

Wat doet een Electrical Engineer,

Een Electrical Engineer of hardware engineer is verantwoordelijk voor het ontwerpen, veiligheid, berekenen, testen en beheren van de elektrotechnische installaties of de elektrotechnische aspecten van een machine.

De functieomschrijving van een electrical engineer of Elektrotechnisch Ingenieur is afhankelijk van de sector en het bedrijf waarin hij of zij werkzaam is. De principes en benodigde basiskennis komen wel altijd overeen. Een belangrijk aspect in de elektrotechniek is veiligheid en de belangrijke normen hiervoor verschillen per sector.

TeqJob overzicht vacatures in de Electrical Engineering

Werkzaamheden van een electrical engineer

Het voornaamste werk van een electrical engineer is het ontwerpen een berekenen van een elektrotechnische installatie. Onderliggende werkzaamheden hiervoor zijn:

  • verzamelen informatie en in gesprek gaan met de klant en projectmanager
  • opstellen van begrotingen, projectspecificaties, bestekken, calculaties, offertes en tekeningen (E-plan)
  • signaleren en melden van afwijkingen op het gebied van veiligheid, hygiëne en kwaliteit
  • overleg met leveranciers, klanten, projectleiding en andere engineers (automation engineer en mechanical engineer)

Als electrical engineer kan je aan het werk in de installatietechniek als bijvoorbeeld PV-Engineer en in de industrie of machinebouw als instrumentatie engineer Over het algemeen houdt een electrical engineer zich bezig met de hardware (elektrotechniek) en de software engineer met de programmering van de installaties via bijvoorbeeld een PLC.

Waar kan een electrical engineer aan het werk

Bijna in alle sectoren zie je het werk van een electrical engineer terug. Alleen al omdat aan de basis van een technische installatie in een willekeurig gebouw vaak ook de electrical engineer zijn werk heeft gedaan. Meer specialistische sectoren zijn de bouw van machines in de automotive, lucht- en ruimtevaart, telecommunicatie, en medische sector. Voorbeelden hiervan zijn het ontwerpen van een elektrotechnische installatie (besturing en hoofdstroom) van een MRI-scanner of de besturing van een productielijn. Voor de decentralisatie van ons energienet is op het moment ook de vraag groot voor engineers in het middenspannings en hoogspanningens gebied.

Opleidingen electrical engineering

Om aan de slag te gaan als electrical engineer heb je minimaal een afgeronde Hbo opleiding nodig. Natuurlijk kan je met een MBO-4 opleiding ook doorgroeien maar de voorkeur gaat uit naar Hbo-niveau. Deze studie kan je bijvoorbeeld volgen aan diverse hogescholen of de TU Delft, onderdelen van deze studie zijn: natuurkunde, wiskunde, elektronische schakelingen, automatisering en energievoorzieningen.

Specialisaties van een electrical engineer

Je kan de functie van electrical engineer als een containerbegrip zien omdat elke engineer in de elektrotechniek een eigen specialisatie heeft. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Electrical engineer energietechniek
  • Electrical engineer besturingen (automation)
  • Electrical engineer hoogspanning (energienet)
  • Electrical engineer industrial (machinebouw)
  • Electrical engineer woningbouw / utiliteit

Salaris electrical engineer

Het gemiddelde salaris van een Electrical Engineer op Hbo-niveau ligt rond de € 3.800 bruto per maand. Ben je net afgestudeerd op Hb0-niveau dan is het startsalaris ongeveer € 2.800 bruto per maand. Heb je 10 jaar ervaring dan zal het salaris ongeveer € 4.600 bruto per maand zijn.

Overige arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van de sector waar je in werkzaam bent. Verschillen zitten dan in het aantal vrije dagen, ATV dagen, winstuitkering, auto van de zaak en een pensioenbijdrage.

Het verschil in salaris tussen een WO- of een Hbo-opleiding is niet heel groot, je kan rekening houden bij een startersfunctie op een verschil van tussen de €200 en €500 bruto per maand. Dit is wel afhankelijk van de meerwaarde die je kan bieden en of de richting waarin je gestudeerd hebt en of deze goed aansluit bij de openstaande vacature.

Security in the cloud breekt door Security in the cloud breekt door

Niet de laatste ontwikkeling binnen de beveiligingstechniek maar wel één die een grote impact zal hebben op de totale beveiligingssector is de ontwikkeling om alle gegevens rondom een beveiligingsinstallatie vast te leggen in the cloud. Een vergelijkbare ontwikkeling hebben we gezien met de IP-camera die nu algemeen geaccepteerd is. Doordat er op het moment grote […]

Read More
Help.. ik ben gevonden door een recruiter Help.. ik ben gevonden door een recruiter

Veel vacatures komen nooit online te staan, veel recruiters gaan eerst opzoek via Social Media of in online CV databases. Zorg dat je vindbaar bent op de gewenste functie.

Read More
Een conflict op het werk hoort er bij Een conflict op het werk hoort er bij

Veel mensen dromen van een wereld zonder conflicten, hou er maar rekening dat ook jij met wrijving  en onrecht te maken krijgt. Een conflict op het werk komt vaker voor dan je denkt.

Read More

Informatie

TeqJob Engineering is de specialist in het recruitment van personeel in de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. Wij zijn actief in de regio's Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu
× Stel je vraag Available from 09:00 to 16:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram