Wat doet een Electrical Engineer

Wat doet een Electrical Engineer,

Een Electrical Engineer of hardware engineer is verantwoordelijk voor het ontwerpen, veiligheid, berekenen, testen en beheren van de  elektrotechnische installaties of de elektrotechnische aspecten van een machine.

De functieomschrijving van een electrical engineer of Elektrotechnisch Ingenieur is afhankelijk van de sector en het bedrijf waarin hij of zij werkzaam is. De principes en benodigde basiskennis komen wel altijd overeen. Een belangrijk aspect in de elektrotechniek is veiligheid en de belangrijke normen hiervoor verschillen per sector.

TeqJob overzicht vacatures in de Electrical Engineering
 

Werkzaamheden van een electrical engineer

Het voornaamste werk van een electrical engineer is het ontwerpen een berekenen van een elektrotechnische installatie. Onderliggende werkzaamheden hiervoor zijn:

  • verzamelen informatie en in gesprek gaan met de klant en projectmanager
  • opstellen van begrotingen, projectspecificaties, bestekken, calculaties, offertes en tekeningen (E-plan)
  • signaleren en melden van afwijkingen op het gebied van veiligheid, hygiëne en kwaliteit
  • overleg met leveranciers, klanten, projectleiding en andere engineers (automation engineer en mechanical engineer)

Als electrical engineer kan je aan het werk in de installatietechniek als bijvoorbeeld PV-Engineer en in de industrie of machinebouw als instrumentatie engineer Over het algemeen houdt een electrical engineer zich bezig met de hardware (elektrotechniek) en de de software engineer met de programmering van de installaties via bijvoorbeeld een PLC.

Opleidingen electrical engineering

Om aan de slag te gaan als electrical engineer heb je minimaal een afgeronde Hbo opleiding nodig. Natuurlijk kan je met een MBO-4 opleiding ook doorgroeien maar de voorkeur gaat uit naar Hbo-niveau. Deze studie kan je bijvoorbeeld volgen aan diverse hoge scholen of de TU Delft, onderdelen van deze studie zijn: natuurkunde, wiskunde, elektronische schakelingen, automatisering en energievoorzieningen.

Salaris electrical engineer

Het gemiddelde salaris van een Electrical Engineer op Hbo-niveau ligt rond de € 3.800 bruto per maand. Ben je net afgestudeerd op Hb0-niveau dan is het startsalaris ongeveer € 2.800 bruto per maand. Heb je 10 jaar ervaring dan zal het salaris ongeveer € 4.600 bruto per maand zijn.

Overige arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van de sector waar je in werkzaam bent. Verschillen zitten dan in het aantal vrije dagen, ATV dagen, winstuitkering, auto van de zaak en een pensioenbijdrage.

Het verschil in salaris tussen een WO- of een Hbo-opleiding is niet heel groot, je kan rekening houden bij een startersfunctie op een verschil van tussen de €200 en €500 bruto per maand. Dit is wel afhankelijk van de meerwaarde die je kan bieden en of de richting waarin je gestudeerd hebt en of deze goed aansluit bij de openstaande vacature.

Echte verandering draait om urgentie!

Van baan veranderen of een vacature uitzetten doe je alleen als het urgentie hoog is. Regeren is vooruitzien, voorkom urgentie of vul deze direct in.

Read More
De perfecte kandidaat is niet altijd de beste kandidaat

Nog steeds staan er in vacatureteksten meer vragen (eisen) dan geboden. De perfecte kandidaat zoekt naar geboden wordt... en de goede kandidaat haakt af...

Read More
Jobhoppen wel of niet goed voor je carrière?

Jobhoppen en carrière maken kan op hetzelfde neerkomen, dit kan bij dezelfde werkgever en natuurlijk ook bij verschillende werkgevers. Belangrijk is dat je aantoonbaar elke keer een weloverwogen keuze gemaakt hebt.

Read More

Informatie

TeqJob Engineering is de specialist in het recruitment van personeel in de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. Wij zijn actief in de regio's Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram