Wat doet een Electrical Engineer

Wat doet een Electrical Engineer,

Een Electrical Engineer of hardware engineer is verantwoordelijk voor het ontwerpen, veiligheid, berekenen, testen en beheren van de  elektrotechnische installaties of de elektrotechnische aspecten van een machine.

Wat de electrical engineer of Elektrotechnisch Ingenieur is afhankelijk van de sector en het bedrijf waarin hij of zij werkzaam is. De principes en benodigde basiskennis komen wel altijd overeen. Een belangrijk aspect in de elektrotechniek is veiligheid en de belangrijke normen hiervoor verschillen per sector.

Werkzaamheden van een electrical engineer

Het voornaamste werk van een electrical engineer is het ontwerpen een berekenen van een elektrotechnische installatie. Onderliggende werkzaamheden hiervoor zijn:

  • verzamelen informatie en in gesprek gaan met de klant en projectmanager
  • opstellen van begrotingen, projectspecificaties, bestekken, calculaties, offertes en tekeningen (E-plan)
  • signaleren en melden van afwijkingen op het gebied van veiligheid, hygiëne en kwaliteit
  • overleg met leveranciers, klanten, projectleiding en andere engineers (automation engineer en mechanical engineer)

Als electrical engineer kan je aan het werk in de installatietechniek als bijvoorbeeld PV-Engineer en in de industrie of machinebouw als instrumentatie engineer Over het algemeen houdt een electrical engineer zich bezig met de hardware (elektrotechniek) en de de software engineer met de programmering van de installaties via bijvoorbeeld een PLC.

Opleidingen electrical engineering

Om aan de slag te gaan als electrical engineer heb je minimaal een afgeronde Hbo opleiding nodig. Natuurlijk kan je met een MBO-4 opleiding ook doorgroeien maar de voorkeur gaat uit naar Hbo-niveau. Deze studie kan je bijvoorbeeld volgen aan diverse hoge scholen of de TU Delft, onderdelen van deze studie zijn: natuurkunde, wiskunde, elektronische schakelingen, automatisering en energievoorzieningen.

Salaris electrical engineer

Het gemiddelde salaris van een Electrical Engineer op Hbo-niveau ligt rond de € 3.800 bruto per maand. Ben je net afgestudeerd op Hb0-niveau dan is het startsalaris ongeveer € 2.800 bruto per maand. Heb je 10 jaar ervaring dan zal het salaris ongeveer € 4.600 bruto per maand zijn.

Overige arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van de sector waar je in werkzaam bent. Verschillen zitten dan in het aantal vrije dagen, ATV dagen, winstuitkering, auto van de zaak en een pensioenbijdrage.

Het verschil in salaris tussen een WO- of een Hbo-opleiding is niet heel groot, je kan rekening houden bij een startersfunctie op een verschil van tussen de € 200 en € 500 bruto per maand. Dit is wel afhankelijk van de meerwaarde die je kan bieden en of de richting waarin je gestudeerd hebt en of deze goed aansluit bij de openstaande vacature.

<<< TeqJob overzicht vacatures in de Electrical Engineering >>>

5 goede redenen om van baan te veranderen

Hoe voel jij je als je wakker wordt voor een nieuwe werkdag? Goed of denk je pffff, we gaan weer naar de kermis waar ik voor betaald wordt? Dan wordt het tijd om eens om je heen te kijken en van baan te veranderen.

Read More
Een vacature kan je lezen en goed lezen

In een vacature staat altijd veel meer dan je op het eerste gezicht ziet. Leer tussen de regels lezen. Een vacature goed lezen geeft je extra kennis voor je gaat solliciteren.

Read More
Voorbereiding op een capaciteitentest

Een belangrijk onderdeel van een assessment is de capaciteitentest. Hiermee wordt gemeten wat jouw capaciteiten zijn en hoe jij presteert onder tijdsdruk.

Read More

Informatie

TeqJob Engineering & Management is de specialist in het bemiddelen van personeel binnen de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. De regio waarin wij werkzaam zijn is Amsterdam en omgeving. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram