Wat betekent KNX

KNX staat voor de wereldwijde domotica standaard

Binnen de automatisering van woningen en gebouwen (gebouwautomatisering) wordt gewerkt met de KNX standaard. Steeds meer wordt er gebruik gemaakt van automatisering rond en in gebouwen. Bijvoorbeeld in woningen hadden we eerst een thermostaat die aan of uit kon op een bepaalde temperatuur. Nu hebben we slimme thermostaten die wellicht elke ruimte in ons huis apart kunnen aansturen op basis van de gewenste temperatuur en de buitentemperatuur. Hierdoor wordt het rendement van onze verwarmingsinstallatie vele malen beter.

Domotica is de volgende stap

Door de combinatie te maken met meerdere geautomatiseerde systemen en deze te koppelen kunnen er nog efficiëntere systemen gemaakt worden. Om terug te komen op de thermostaat, als deze gecombineerd wordt met het alarmsysteem dan kan er gedetecteerd worden dat er in een ruimte een raam open staat. Door dit signaal door te geven aan de thermostaat kan deze de verwarming in deze ruimte uit laten. Dit is gebouwautomatisering in het klein. In grote gebouwen speelt er nog veel meer en worden systemen als verlichting, zonwering, beveiliging, energiebeheer, toegangscontrole en HVAC systemen gecombineerd worden en de besturingen op elkaar worden afgestemd. (HVAC staat voor heating / verwarming, ventilation / ventilatie en air conditioning / koeling).

Dezelfde taal KNX

Om al deze systemen met elkaar te laten communiceren moeten er wel afspraken gemaakt worden. Ruim 400 leveranciers in de hele wereld hebben afspraken met elkaar gemaakt over de programmeer taal / protocollen die al deze systemen aansturen. Deze afspraken liggen vast in de Internationale standaard (ISO/IEC 14543-3) , de Europese standaard (CENELEC EN 50090 en CEN EN 13321-1) en de Chinese standaard (GB/T 20965). Binnen KNX wordt er geprogrammeerd met ETS (Engineering Tool Software), dit is fabrikant onafhankelijke software voor het configureren van slimme gebouw beheer systemen. De afkorting KNX staat voor Konnex en is de vervangende naam voor meerdere oudere gebouw automatisering systemen.

De werking van een KNX-systeem

De manier van communicatie tussen alle afzonderlijke apparatuur kan op 4 manieren:

  • Buskabel (specifieke kabel voor KNX-systemen)
  • Over het stroomnet
  • Draadloos (RF)
  • IP-netwerk (kan ook draadloos WIFI)

Een schakelaar en een lamp kunnen communiceren via KNX zonder dat er een besturing aan te pas komt. In complexere systemen zal er gebruik gemaakt worden van een centrale unit die alle afspraken vastlegt tussen de afzonderlijke componenten. Hier kunnen ook routines in geprogrammeerd worden via logische schakelingen; AND, OR, NOT, IF, THEN

Ontslag nemen in stijl, hou de eer aan jezelf | TeqJob

Ontslag krijgen is niet leuk maar ontslag nemen kan ook lastig zijn. Als je ontslag neemt om wat voor reden dan ook doe het dan in stijl, je weet nooit of je elkaar weer tegenkomt.

Read More
Wat is meet en regeltechniek

Wat is meet en regeltechniek Meet en regeltechniek is een systeem waarbij dynamische processen aangestuurd worden (regeltechniek) en door een terugkoppeling (meet) bijgestuurd worden om het gewenste resultaat te realiseren. De meting wordt vergeleken met een vooraf bepaalde waarde en bijgestuurd om het gewenste resultaat te verkrijgen.

Read More
Recruitment en tekstrobot ChatGPT

Vacaturetekst schrijven met ChatGPT De volledige vacaturetekst waar ook de informatie over de werkgever in is weergegeven is nog een stapje te ver. Maar als je een vacature in meerdere vragen opdeelt dan kan je een heel eind komen in het automatisch genereren van een vacaturetekst voor een elektrotechnisch ingenieur. 

Read More

Informatie

TeqJob Engineering is de specialist in het recruitment van personeel in de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. Wij zijn actief in de regio's Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram