Sollicitatiegesprek en STARR vragen

Tijdens een sollicitatiegesprek is de kans groot dat je een STARR vraag krijgt. Hiermee geef je informatie hoe je reageert in bepaalde situaties.

In mijn blog 11 populiare vragen tijdens een sollitatiegesprek geef ik al aan dat de STARR methodiek een veel voorkomende manier van vragen stellen is tijdens een interview. Omdat dit best wel een belangrijk onderdeel is van het gesprek ga ik met deze blog daar wat dieper op in, en hoe jij je hier op kunt voorbereiden.

STARR staat voor Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie af en toe wordt er nog een T aan toegevoegd en die staat voor Transfer. Een STARR vraag herken je direct doordat er gevraagd wordt naar een situatie. De voorbereiding op dit soort vragen is inhoudelijk lastig omdat ze vaak midden in jouw verhaal gesteld kunnen worden en op heel veel verschillende momenten. De situatie kan van grote invloed zijn maar ook een heel eenvoudige. Ook hangt het af van de ervaring die jouw interviewer heeft. Iemand met serieuze interview ervaring weet wanneer het effectief is om de STARR methode toe te passen. Als jij de vraag maar als zodanig herkent dan heb je de helft al in de pocket.

Verdraaien niet de werkelijkheid

Als je op de hoogte bent van de STARR techniek kun je tijdens het sollicitatiegesprek deze methode ook inzetten tijdens het beantwoorden van een vraag. Overigens kan je dan de laatste R loslaten en je beperken tot het resultaat. Ga dit niet op elke vraag doen maar wel op een vraag die er toe doet en waar jij het verschil mee kan maken.

In de voorbereiding op je sollicitatiegesprek kun je er wel rekening mee houden dat er een open vraag gesteld wordt in de vorm: 'Waar ben je trots op' / 'Benoem eens een groot project' / 'In welke situatie maakte jij het verschil' / etc. etc.

Deze vragen zijn vergelijkbaar met de vraag tijdens je boekverslag examen 'Welk boek was het lastigste om te lezen'. Ga er dan maar van uit dat hier alle vragen over gesteld gaan worden. Dus het project wat iets minder succesvol afgerond is, kun je wellicht hier beter niet gaan benoemen. Maar het moet natuurlijk wel een beetje spannende situatie zijn waarbij je de interviewer enigszins weet te boeien. Hou er ook direct rekening mee dat er gevraagd gaat worden wat jouw rol was in de situatie. Als jij in de boeiende situatie niet zo heel veel te vertellen had kun je de situatie ook beter niet benoemen.

Concreet

Situatie: Benoem een spannende situatie waarin jij een rol van betekenis had.

Taak: Wat was jou doel in de situatie, eventueel vastgelegd door een manager of samen in een team besproken en toegeëigend.

Actie: Welke acties heb je ondernomen om je doel te bereiken, waarom en waren er nog alternatieven?

Resultaten: Wat waren de resultaten van jouw acties en waren er nog neveneffecten?

Reflectie: Hoe reageerde je op bepaalde situaties en zou je je anders gedragen als er een vergelijkbare situatie zich voordoet?

Transfer: Wat heb je geleerd van deze situatie en zou je daarom in de toekomst situaties anders aanvliegen?

Achterliggende gedachte van STARR

Deze methode geeft de interviewer een goed beeld van hoe je in de toekomst zou kunnen reageren in bepaalde situaties. Je geeft feitelijk gedrag weer wat direct te maken heeft met het functieprofiel. Als het goed is heeft de interviewer van te voren nagedacht over cruciale kernactiviteiten van de functie die ingevuld moet worden en komen deze terug tijdens het gesprek. Jij kunt je daar op voorbereiden door je in te lezen op de functie / vacaturetekst, niet alleen van deze vacature maar ga ook opzoek naar vergelijkbare omschrijvingen. Hou hierbij rekening met de grootte van het bedrijf en de afdeling. De antwoorden die je geeft zullen naast die van de andere sollicitanten neergelegd worden en zo medebepalend zijn voor een vervolg. Ook tijdens interne gesprekken kan deze techniek worden toegepast en dan kunnen jouw antwoorden met die van 'toekomstige' 🙂 collega's worden vergeleken. Door de eenduidigheid ontstaat er dan een compleet beeld en de fit tussen de kandidaat en de openstaande functie.

De STARR TIPS en valkuilen

#1 Hou het kort, Less is More korte volledige antwoorden voldoen het beste.
#2 Geef sprekende voorbeelden waarbij je de interviewer mee op reis neemt in de situatie.
#3 Neem de tijd voor het antwoord, overdenk liever eerst voor je geluid gaat maken.
#4 Denk vooruit in de STARR methode.
#5 Lees de vacaturetekst goed en maak een verwachting van de vragen die gesteld kunnen worden.
#6 Werk de antwoorden op papier uit.
#7 Ga met de situatie niet te ver in het verleden zitten.
#8 Noem namen en functies van betrokkenen in de situatie.
#9 Geef een realistische en eerlijke weergave, overdrijf nooit je positie.
#10 Hou er rekening mee dat de situatie getoetst kan worden tijdens een referentie.
#11 Benoem in het resultaat cijfers, percentages, opbrengsten en wat het de organisatie gebracht heeft.

Voorbeeldvragen STARR

Kun je mij een voorbeeld geven van situatie X? / Ben je wel eens uitgelopen op een deadline? / Waar ben je echt trots op? / Waar heb je van geleerd?

Diepgang in de vraag, Situatie

  • Wanneer gebeurde dit?
  • Waar gebeurde dit?
  • Waren hier klanten bij betrokken?

Jouw rol in de situatie, Taak

  • Wat was jouw verantwoordelijkheid?
  • Welke specifieke taken had jij tijdens deze situatie?
  • Hoe was de rolverdeling in het team?

Wat heb jij ondernomen, Actie

  • Wat was jouw bijdrage in deze situatie?
  • Hoe heb jij dit aangepakt?
  • Wat heb je toen gezegd?

Wat was de uitkomst, Resultaat

  • Was was het eindresultaat?
  • Is de opdracht volgens wens verlopen?
  • Heeft de uitkomst iets opgebracht?

Ben je tevreden met het resultaat, Reflectie

  • Welk gevoel heb je er aan overgehouden?
  • Zijn er aspecten die je in de toekomst anders zou doen?
  • Wat was de reactie op jouw handelingen?

Als je op de vorige vragen en op je bevindingen uit de vacaturetekst passende scenario's hebt uitgewerkt voor het sollicitatiegesprek dan kan je nooit meer van de praktijk af zitten. Deze voorbereiding helpt je overigens ook aan meer zelfvertrouwen. Ook al komen de vragen niet geheel overeen met jouw verwachtingen dan heb je nog steeds voldoende munitie om andere Starr situaties goed te pareren. Heel veel succes met je sollicitatiegesprek!

Ontslag nemen in stijl, hou de eer aan jezelf | TeqJob Ontslag nemen in stijl, hou de eer aan jezelf | TeqJob

Ontslag krijgen is niet leuk maar ontslag nemen kan ook lastig zijn. Als je ontslag neemt om wat voor reden dan ook doe het dan in stijl, je weet nooit of je elkaar weer tegenkomt.

Read More
Industriële Automatisering Industriële Automatisering

Wat is Industriële Automatisering Industriële automatisering is het automatiseren van processen om de productie-, logistieke processen, diensten en leefruimtes (gebouwbeheersystemen) te optimaliseren. Overal om ons heen wordt er gebruik gemaakt van industriële automatisering alleen is dat vaak al zo gewoon dat wij dit niet meer in de gaten hebben. Het belang van automatisering is enorm […]

Read More
Sollicitatiegesprek en STARR vragen Sollicitatiegesprek en STARR vragen

Tijdens een sollicitatiegesprek is de kans groot dat je een STARR vraag krijgt. Hiermee geef je informatie hoe je reageert in bepaalde situaties. In mijn blog 11 populiare vragen tijdens een sollitatiegesprek geef ik al aan dat de STARR methodiek een veel voorkomende manier van vragen stellen is tijdens een interview. Omdat dit best wel […]

Read More

Informatie

TeqJob Engineering is de specialist in het recruitment van personeel in de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. Wij zijn actief in de regio's Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram