Sollicitant komt niet opdagen op het sollicitatiegesprek?

Het zal niet heel vaak voorkomen dat een sollicitant geen acte de présence geeft op een sollicitatiegesprek, maar hoe kan dit fenomeen voorkomen worden?

Het ligt natuurlijk aan de sollicitant dat is duidelijk en hij of zij moet wel met een heel goed argument komen om nog een klein beetje een kans te maken als het een vergissing is geweest of gewoon vergeten. Bottom line is dat de sollicitant met één nul achterstaat als er meer gegadigde zijn voor de openstaande functie.

Laten we vooropzetten dat er structuur 'sukkels' zijn die consequent zichzelf in de problemen werken met dit soort acties. Die hebben geen werkgever nodig om hun probleem op te lossen maar die moeten bij een hulpinstantie aankloppen. Echter is dit een verwaarloosbaar percentage en als recruiter / werkgever zal je de andere competenties, kennis, argumenten etc. meewegen in je beslissing om de kandidaat nog een mogelijkheid te geven om zich te revancheren.

Sollicitant ervaring bij de zoektocht naar een andere baan.

Mijn ervaring is dat dit fenomeen op alle opleidingsniveaus kan voorkomen alleen heeft de super specialist iets meer speelruimte hierin dan die kandidaat waarvan er meer op de arbeidsmarkt rondlopen. Dan speelt beeldvorming en beschikbare competenties mee als het idee is dat dit fenomeen vaker voorkomt bij productiepersoneel dan bij de MBA afgestudeerde persoon. In verhouding zal het niet op komen dagen bij een sollicitatiegesprek op alle niveaus hetzelfde zijn. Gedrag staat los van opleidingsniveau.

Kandidaat ervaring
Candidate experience of kandidaat-ervaring verbeteren, kijk in het hele proces van solliciteren of jezelf niet ergens wat extra kan doen zodat de kans op het niet op komen dagen tot een minimum gebracht wordt. In een werving en selectieproces hebben alle partijen hun verantwoordelijkheid dus ook de werkgever. Er moet een relatie opgebouwd worden en dat doe je niet door telefonisch een afspraak te maken en daarna niks meer van je te laten horen. De kandidaat is waarschijnlijk beschikbaar en er zijn meer partijen die interesse hebben. Dus de kandidaat gaat op basis van ervaring keuzes maken.

Nee helaas wij zijn niet allemaal een Google of een Tesla waar kandidaten voor in de rij staan en waar dagelijks open sollicitaties binnen stromen.

Dus er moeten meerdere acties ondernomen worden, bellen, Skype, afspraak bevestigen, bellen of de bevestiging is binnengekomen en zelfs misschien wel iemand ophalen van het station. Hou er rekening mee dat in het geval van sollicitatieprocedures er meer kennis en ervaring ligt bij de werkgever dan bij de kandidaat. Een werkgever heeft meerdere werknemers en een werknemer heeft over het algemeen één werkgever. Denk mee met de kandidaat en bepaal samen hoe je het beste tot een afspraak kan komen en bij twijfel een uurtje van te voren nog een keer contact opnemen of het allemaal in orde komt. Dan neem je ook je eigen werk serieus tijdens een sollicitatieprocedure.

Je hebt gesolliciteerd en bent afgewezen wat nu??

Het zou een te mooie wereld zijn als je nooit afgewezen wordt, je kunt er van leren. Afgewezen worden na een sollicitatie is niet leuk maar maak er wel een goed leermoment van.

Read More
Met plezier naar je werk gaan wat is daar voor nodig?

Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit te werken. Simpel toch... Alleen waar moet een werkplek dan aan voldoen voor een beetje plezier en waar zijn wij naar opzoek?

Read More
De perfecte kandidaat is niet altijd de beste kandidaat

Nog steeds staan er in vacatureteksten meer vragen (eisen) dan geboden. De perfecte kandidaat zoekt naar geboden wordt... en de goede kandidaat haakt af...

Read More

Informatie

TeqJob Engineering is de specialist in het recruitment van personeel in de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. Wij zijn actief in de regio's Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram