Samenwerken op het werk, begin bij jezelf

Een minder ontwikkelt team maar met een betere samenwerking kan het makkelijk veel beter doen dan individuen die allemaal goed zijn maar slecht samenwerken. Hoe ontstaat er een goede samenwerking en kun je deze op een hoog niveau vasthouden?
Iedereen kan zich wel een moment in zijn leven herinneren dat er opeens een waanzinnige samenwerking was in een team waardoor er dingen gebeurde die je van te voren niet voor mogelijk had gehouden. Daartegen zijn er vaak nog veel meer ervaringen waarop de samenwerking heel ver te zoeken was en er alleen maar een hoop wrijving was. De grootste dooddoener hierin is de uitspraak "zonder wrijving geen glans", laat je niet in de luren leggen door deze uitspraak. Samenwerking ontstaat het makkelijkste als er een gezamenlijk doel is, alleen moet iedereen in het team wel een evenredige inspanning leveren. De inspanning die iedereen levert moet in ieder geval minimaal evenredig aanvoelen. Het kan zijn dat je gewoon iemand nodig hebt voor bijvoorbeeld zijn contacten of specifieke kennis. Dan is inspanning niet goed meetbaar, daarom gaat het hier om het gevoel. Zodra er ingezien wordt dat er iemand verzaakt dan wordt het lastig want dan worden er vaak partijen gekozen in het team. Op dit moment zal de discussie de boventoon hebben en zal er een stuk minder progressie gemaakt worden richting gestelde doelen.

Wederkerigheid is één van de hoofdingrediënten voor een goede samenwerking

Tit for Tat strategie, begin altijd zelf met samenwerken, tot een ander stopt met samenwerken en stop dan direct allemaal met samenwerken. Tot de afvaller weer wil samenwerken en dan ga je allemaal weer samenwerken. Als je deze methodiek zonder al te veel emotie met elkaar kan afspreken ga je heel ver komen en hou je er plezier in. Niemand zal dan een overmatige inspanning kunnen misbruiken. Als de afvaller zich niet wil aanpassen dan zal je verder moeten gaan met de groep die nog wel wil samenwerken. Als de afvaller te kennen geeft dat hij/zij er weer bij wil horen laat dit dan zonder enige discussie gebeuren. Het gaat om samenwerking en niet om het maken van excuses. Je wilt met elkaar naar 1+1=3 en terugkijken op negatieve aspecten dragen daar niet aan bij.

In theorie klinkt dit geweldig echter is deze strategie voortgekomen uit een computermodel waarbij nullen en enen de uitkomst bepalen. Mensen hebben last van veel meer variabelen en zullen dit model waarschijnlijk niet volledig in de praktijk kunnen brengen. Maar het is op zijn minst een interessante theorie om over na te denken als je in een team werkzaam bent. Het belangrijkste gegeven uit deze theorie is dat het wel altijd bij jou zelf begint, alleen hoe lang hou je het vol om vergevingsgezind te zijn.......

Een nog mooiere theorie is win–stay, lose–switch. Als het goed gaat blijf je dezelfde keuze maken en als iemand ergens anders over denkt dan maak jij ook een andere beslissing. Als dit in een groep gebeurt dan zal je op den duur altijd weer tot elkaar komen mits je een gezamenlijk bovenliggend doel hebt. In deze strategie blijf je met elkaar dat doen waar je door de groep of team door wordt beloont waardoor de wederkerigheid in stand blijft.

Waar je altijd rekening mee moet houden is dat er een golfbeweging is tijdens een moment van samenwerking. Weet van te voren dat er momenten zijn dat het wat minder goed aanvoelt, accepteer dat. Blijf dan in ieder geval vooruit kijken en ga niet eindeloos opzoek naar een oorzaak waarom het even niet goed gaat. Start zelf weer met samenwerken en hou dit vol volgens Tit for Tat of win–stay, lose–switch. Hou ook je eigen doel voor ogen en ga opzoek naar gelijkgezinden in het team als er iemand afhaakt. Niet om de persoon die afhaakt het meest slechte toe te wensen wat er in het leven mogelijk want dit soort negativiteit is alleen maar ballast.

Drie andere tips voor een goede samenwerking:

  • Deel een groot doel op in kleine doelen;
  • Zorg dat gestelde doelen dichtbij liggen, dan is er minder tijd om te verzaken;
  • Vier met elkaar dat die kleine dichtbij liggende doelen gezamenlijk gehaald zijn.

Op die manier heb je plezier van samenwerken en is wederkerigheid een gevolg en wordt je vertrouwen niet te vaak misbruikt.

Concentratie voor je sollicitatiebrief, doe een Pomodoro Concentratie voor je sollicitatiebrief, doe een Pomodoro

De Pomodoro techniek kan jou helpen om je concentratie voor langere tijd vast te houden. Deze techniek is goed toepasbaar als je langere tijd je concentratie vast wilt houden.

Read More
Checklist voorbereiding op een motivatiebrief Checklist voorbereiding op een motivatiebrief

Eindelijk de vacature van je leven gevonden, dan laat je nu alles los en focus jij je op je motivatiebrief! Hiermee ga jij het verschil maken ten opzichte van andere sollicitanten.

Read More
Lichaamstaal tijdens jouw sollicitatiegesprek Lichaamstaal tijdens jouw sollicitatiegesprek

Elk sollicitatiegesprek is spannend, wil je zo veel als mogelijk alles onder controle hebben, let dan ook op jouw lichaamstaal. Lees hier de belangrijkste tips.

Read More

Informatie

TeqJob Engineering is de specialist in het recruitment van personeel in de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. Wij zijn actief in de regio's Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram