11 populaire vragen tijdens een sollicitatiegesprek

Er zijn een aantal populaire vragen die je kan verwachten tijdens een sollicitatiegesprek. Hier geven wij 11 voorbeelden van vragen die de meeste recruiters wel zullen stellen.

1. Een standaardvraag is 'Vertel eens wat over jezelf'.

Hou antwoorden kort tijdens een sollicitatiegesprek, Less is More 😉 Houd je CV in gedachte, vertel in 1,5 minuten iets over je opleidingen, werkervaring en motivatie waarom je wat gedaan hebt. De laatste minuut gebruik je voor wat je doet als hobby of als sport. Als je daar mijlpalen in hebt bereikt is het zeker de moeite waard om te vertellen. Studeer dit korte intro in het moet een pitch zijn over jezelf en vlekkeloos zonder eehhh en toen verlopen.

2. De eerste vraag was een inkoppertje en kan je beantwoorden vanuit je eigen kennis. Een vervolgvraag kan zijn 'Waarom heb je interesse in deze functie' of een alternatief op deze vraag 'Waarom wil je deze baan'.

In dit antwoord is het belangrijk dat je argumenten klaar hebt liggen waaruit jouw motivatie en enthousiasme blijkt in combinatie met wat je voor het bedrijf kan betekenen.  Je geeft indirect antwoord op de vraag What's in it for my en What's in it for them.

3. Een andere motivatievraag is 'Wat weet je van ons bedrijf'.

Gelukkig hebben we tegenwoordig toegang tot internet en sociale media. Het is belangrijk om onderzoek te doen naar het bedrijf, inclusief de bedrijfsactiviteiten, visie, kernwaarden en geschiedenis. Natuurlijk moet je het antwoord ook hier niet te lang maken. Echt succes met deze vraag heb je als je op dit moment een dialoog op gang brengt. Dus vraag om bevestiging bij de kennis die je geeft in je antwoord. Leg het er niet te dicht bovenop want dat kan verkeerd overkomen. Als dit benoemd wordt dan weet je wel direct dat het een hiërarchische organisatie is. Een gebalanceerde aanpak geeft de indruk dat jouw voorbereiding zorgvuldig is en dat zal een meerwaarde geven in de keuze van jouw gesprekspartner en dat je in staat bent om in een professionele omgeving effectief te communiceren.

4.  Sterke- en leerpunten (verbeterpunten) vragen zijn eigenlijk altijd onderdeel van een sollicitatiegesprek dus 'Benoem een sterk punt'.

Nu je hierover na kunt denken neem dan een onderwerp wat relevant is voor de baan waar je op solliciteert. Iedereen heeft meerdere sterke punten al liggen die vaak onder de oppervlakte. Vraag aan een goede vriend wat jouw sterke punten zijn, die zien dat vaak beter dan jijzelf.

5. Na de vorige vraag kan je de vraag 'Benoem een leerpunt' of 'Benoem een zwak punt' verwachten.

Ga nu niet zeggen dat je een perfectionist bent en daarom moeilijk punten zet want dit is bijna een standaardantwoord op deze vraag. Benoem een situatie die je net niet onder controle had en waarbij je bijna in jouw valkuil gevallen was. Dan weet je gesprekspartner ook direct hoe het leerpunt ingeschat kan worden.

6. Het benoemde leerpunt kan de basis zijn van het volgende antwoord op de vraag 'Welke eigenschap zou je verder willen ontwikkelen'.

Stel voor jezelf een soort ontwikkelplannetje op in combinatie met de functie waar je op solliciteert. Stel jezelf de vraag wat heb ik tot nu bereikt en wat wil ik verder ontwikkelen. Dit is niet makkelijk maar wel super gemakkelijk. Het is een soort businessplan voor jezelf.

7. Om erachter te komen wat jou heeft gebracht waar je nu staat kan de vraag 'Waarom je bij die werkgever ontslag genomen hebt' gesteld worden.

Doe niet te gespannen over deze vraag en je hoeft ook niet het achterste van je tong te laten zien. Praat niet te veel over die nieuwe uitdaging want een uitdaging is wat je er zelf van maakt. Er zijn tal van andere opties die je kunt benoemen in het waarom.

2x een STARR vraag is standaard tijdens een sollicitatiegesprek

8. 'STARR vragen', Situatie / Taak / Actie / Reactie / Resultaat

Met deze vragen moet je altijd rekening houden en er kunnen er meerdere gevraagd worden. Tijdens het gesprek kan het voorkomen dat er dieper in wordt gegaan op een bepaalde situatie. Wat was jouw rol hierin, welke actie heb je daarop losgelaten, welke reactie kreeg je en wat was hiervan het resultaat. Deze kun je moeilijk uit je duim zuigen dus alleen een eerlijk antwoord is het juiste antwoord.

9. 'Benoem een prestatie waar je trots op bent'

Houd het antwoord wel zakelijk of het moet het uitlopen van een Ultramarathon in de Sahara zijn geweest. In ieder geval niet dat je met "Poekie" de plaatselijke kattenshow gewonnen hebt.

10. Toekomstvragen zijn altijd leuk en eigenlijk niet heel relevant. 'Waar wil je over 10 jaar staan' 

Geef een antwoord waar enige ambitie uit voortkomt, pas deze een klein beetje aan op het bedrijf waar je het sollicitatiegesprek hebt en klaar.

11. Een veiligheidsvraag is 'Moeten wij nog ergens rekening mee houden'.

Doe ook hier niet te moeilijk over, privézaken zijn niet relevant voor een sollicitatiegesprek. Geef een luchtig antwoord en hou het daarbij. Vergeet niet tijdens het gesprek om zelf ook regelmatig een vraag te stellen, dit vergroot de betrokkenheid.

Nu je weet wat de meest populaire vragen zijn heb je een goede basis voor jouw sollicitatiegesprek. Als jouw zelfvertrouwen nog een puntje van aandacht is lees hier hoe je daar iets aan kunt doen.

Heb je hulp nodig bij het opstellen of de vormgeving van jouw cv kijk dan op cv.nl

Wat betekent KNX Wat betekent KNX

KNX staat voor de wereldwijde domotica standaard Binnen de automatisering van woningen en gebouwen (gebouwautomatisering) wordt gewerkt met de KNX standaard. Steeds meer wordt er gebruik gemaakt van automatisering rond en in gebouwen.

Read More
Functieomschrijving Software Engineer Functieomschrijving Software Engineer

Functieomschrijving Software Engineer Als software engineer ben je verantwoordelijk voor het beheer en het schrijven van nieuwe besturingen voor machines. Robotisering of automatisering zijn naast mechanical- en electrical engineering de belangrijkste aspecten bij de ontwikkeling van nieuwe machines. Anders dan het schrijven van een desktop applicatie word hierbij de software gebruikt voor het automatiseren van […]

Read More
De Blockchain neemt alle recruitment over De Blockchain neemt alle recruitment over

Als recruitment in het collectief van de blockchain kan plaatsvinden dan is de recruiter een toekomstige werkloze persoon die dan maar via de blockchain op zoek moet naar andere werk.

Read More

Informatie

TeqJob Engineering is de specialist in het recruitment van personeel in de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. Wij zijn actief in de regio's Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram