Payrolling, een goed alternatief voor het MKB

Payrolling, doe iets efficiënt en kwalitatief goed en het kan voor lagere kosten aangeboden worden. Payrolling is hier een goed voorbeeld van en zeker het overwegen waard voor een werkgever.

Wat is Payrolling in het kort?

Payrolling is het uitbesteden van juridische en administratieve aangelegenheden betreffende het personeel wat in 'dienst' is bij de werkgever. Hiermee verschuift de verantwoordelijkheid van de  salarisadministratie en salaris betalingen, afdracht van sociale premies en pensioenen uit aan een payrollonderneming.

Verdere uitleg:

Bij Payrolling neemt het 'werkgeverschap' van hun klanten over. De voordelen hiervan zijn dat de 'werkgever' geen rekening meer hoeft te houden met het doorbetalen van loon bij ziekte, ontslagkosten en de kosten van een loonadministratie. Dit klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het ook. De vraag wat is werkgeverschap kan na het samenwerken met een Payrollbedrijf wel gesteld worden. Echter zolang Den Haag blijft vasthouden aan het verleggen van de verantwoordelijkheden en steeds meer risico bij de werkgever neer blijft leggen is dit een logische stap voor een 'werkgever' die tussen de 1 en +/- 20 werknemers heeft.

Er lopen in de definities een aantal zaken door elkaar, ondernemer, opdrachtgever en het werkgever.

  • Ondernemer; Het goed en verantwoord inzetten van de productiefactoren arbeid, kapitaal en natuur.
  • Opdrachtgever; Een persoon die, of een bedrijf dat, een opdracht verstrekt aan een opdrachtnemer.
  • Werkgever; De partij die op basis van een arbeidsovereenkomst de bevoegdheid krijgt om de arbeidskracht van de werknemer gedurende de overeengekomen periode en tegen de overeengekomen arbeidsvoorwaarden aan te wenden in de onderneming.

Op basis van deze definities kan een werkgever dus meerdere vormen aannemen, ergens wordt er in het arbeidsrecht ook gesproken over de materiële en de formele werkgever. Hierin zal de materiële werkgever direct leiding geven en heeft de formele werkgever het contract opgesteld. Ok, voor nu zal ik de term  materiële werkgever gebruiken voor de ondernemer die leiding en toezicht heeft over de werknemer. De formele werkgever is het payrolbedrijf.

Nu hier voor deze blog aangaande payrolling enig duidelijkheid is geschapen in het werkgeverschap zitten we voor de ondernemer nog met een andere uitdaging en dat is de nalatigheid van Den Haag. Ondanks de verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt wil deze vasthouden aan het vast dienstverband en geeft geen duidelijkheid over de omgang met ZZP'ers.

Er zijn onder aan de streep voor de ondernemer in het midden- en klein bedrijf in ieder geval voldoende redenen om samen te werken met een Payrollbedrijf. Helaas zijn het vaak wel de onzekere factoren die hiervoor de doorslag geven.

Payrolling, massa is kassa

En een Payrollbedrijf kan zijn dienst goed wegzetten in de markt omdat ze een superspecialist zijn die zijn werk strak regelt met weinig middelen maar bijzonder effectief. Een nadeel zijn de rechten van de werknemer want deze zijn beduidend anders dan als deze in dienst is bij de materiële werkgever. Helaas komt dit pas ter sprake bij een bedrijfsongeval of een aanvraag van een hypotheek.

Conclusie, Payrolling is voor midden- en kleinbedrijf goedkoper en minder risicovol dan er zelf een salarisadministratie en contracten op na te houden dus een goed alternatief. Kanttekening is de verhouding tussen werknemer en werkgever bij payrollingen en voor wie het grootste voordeel uitpakt. Zolang er gewerkt en betaald wordt is er weinig aan de hand en ook eventueel ziekteverzuim is prima geregeld.

Neurosolliciteren, de recruiter visueel beïnvloeden

Je Curriculum Vitae en je motivatiebrief zien er goed uit maar met behulp van neuromarketing kun je nog dat extra zetje geven en het onbewuste beïnvloeden.

Read More
Een conflict op het werk hoort er bij

Veel mensen dromen van een wereld zonder conflicten, hou er maar rekening dat ook jij met wrijving  en onrecht te maken krijgt. Een conflict op het werk komt vaker voor dan je denkt.

Read More
Op zoek naar een nieuwe baan WHY?

Waarom... (WHY) is de vraag die draait om zingeving, misschien is dit wel de belangrijkste vraag het belangrijkste in je nieuwe baan. Maar ook als je niet opzoek bent naar een nieuwe baan is dit een interessante vraag.

Read More

Informatie

TeqJob Engineering & Management is de specialist in het bemiddelen van personeel binnen de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. De regio waarin wij werkzaam zijn is Amsterdam en omgeving. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram