Neurosolliciteren, de recruiter visueel beïnvloeden

Je Curriculum Vitae en je motivatiebrief zien er goed uit maar met behulp van neuromarketing kun je nog dat extra zetje geven en het onbewuste beïnvloeden.

Zeg eens eerlijk, keek je toen je de afbeelding boven deze blog voor het eerst zag toch even naar het logo van TeqJob? Dat komt omdat die andere twee ogen het voorbeeld gaven, makkelijk toch dat beïnvloeden of neurosolliciteren. Alleen is het niet handig om twee van dit soort ogen in je CV te plakken dus zal je dit aspect met iets meer souplesse moeten aanvliegen.

Neurosolliciteren is een woord wat ik zelf voor het gemak in het leven geroepen heb en een afgeleide is van neuromarketing. Beide woorden kun je ter discussie stellen omdat 'neuro' op een modewoordje begint te lijken. Alles waar neuro voor staat betekend succes zonder dat de daadwerkelijke wetenschappelijke link een hele grote onderbouwing krijgt.

Bekentenis

Ik zal in dit kader ook maar direct bekennen dat ik de resultaten van onderzoeken uit de neuromarketing gewoon aan het reflecteren ben op het sollicitatieproces zonder dat ik daar verder zelf onderzoek naar gedaan heb. Neuromarketing betekend in de basis dat hersenactiviteiten gemeten worden bij proefpersonen die vergelijkbare testen voorgeschoteld krijgen. In de digitale wereld is dit een onderdeel van A/B testen. Wat converteert beter een groen of een rood knopje? Dit kan je via een praktijktest doen op bijvoorbeeld een website of een app en een stapje verder is dat je dit gaat meten met een badmuts vol sensoren en gaat registreren wanneer de meest positieve hersenactiviteit plaatsvindt.

Neuromarketing maar dan binnen het sollicitatieproces

In eerdere blogs heb ik reeds verwezen naar de toepassing van kleuren en lettertypes, dit zijn allemaal onderdelen van neuro solliciteren. Echter kun je ook veel leren van heatmaps en onbewuste verwijzingen zoals we in de blogafbeelding doen met die ogen.

Heatmaps, hier is al onderzoek naar gedaan in 2012 en ik verwijs je hiervoor graag naar een artikel van Business Insider Hier uit blijkt hoe belangrijk de toepassing is van paragraaf titels. Door een goede toepassing hiervan kun je de aandacht van een recruiter vasthouden tot de onderste regionen van jouw Curriculum Vitae.

En gebruik lege ruimtes om de aandacht te trekken voor gedeeltes in je CV waar belangrijke informatie staat. Hou rekening met de korte tijd (soms minder dan 10 seconde) die gebruikt wordt om jouw CV te scannen. Jouw paragraaf titels moeten relevant zijn voor de lezer en moeten er voor zorgen dat er voldoende informatie in staat zodat je op de goede stapel komt te liggen. Zet de functietitel in je titel in plaats van datums, een datum is interessant als er verder gelezen wordt. Of kort deze in met het aantal jaar dat je in de functie gewerkt hebt. Als de titel van het bedrijf te lang is probeer deze dan in te korten maar ga hier niet te ver in. De functietitel moet wel relevant zijn voor de functie waar je op solliciteert. Laat minder essentiële zaken zoals die 23 onbelangrijke cursussen gewoon weg of bewaar deze voor een bijlage.

Visuele verwijzingen in jouw cv

Gebruik je een pasfoto in je CV maak dan met een tekenprogramma je pupillen net een beetje groter. Dit gebeurt echt in bijna alle reclames waarin ogen voorkomen. Grotere pupillen betekend er is iets gaande, emotionele opwinding en wordt geregistreerd door ons reptielenbrein. De persoon die dit onbewust opmerkt zal ook direct in een hogere staat van opwinding terecht komen want wij zijn uiteindelijk groepsdieren. Dan heb je de aandacht en kun je je boodschap kenbaar maken. Goede pokerspelers en verkopers letten hier ook op vlak voor ze tot actie overgaan.

Gebruik bij opsommingen een > in plaats van een bolletje / vierkantje. Pijltje trekken net iets meer aandacht. Extra aandacht kun je trekken door informatie op een afwijkende plek te plaatsen maar hou er rekening mee dat je deze truc maar één keer kan toepassen. Pas waar mogelijk een verhaallijn toe dit onthouden wij mensen makkelijker dan een opsomming.

Kijk voor meer informatie over eye-tracking en lezers beïnvloeden met afbeeldingen op de blog van kissmetrics.com

Heel veel succes met het toepassen van neuromarketing / sollicitatiemarketing op jouw motivatiebrief en CV.

Samenwerken op het werk, begin bij jezelf

Een minder ontwikkelt team maar met een betere samenwerking kan het makkelijk veel beter doen dan individuen die allemaal goed zijn maar slecht samenwerken.

Read More
Woest aantrekkelijk CV voor werkgevers

Veel vacatures komen nooit online te staan, veel recruiters gaan eerst opzoek via Social Media of online CV databases. Zorg dat je vindbaar bent op de gewenste functie met een aantrekkelijk CV.

Read More
De Blockchain neemt alle recruitment over

Als recruitment in het collectief van de blockchain kan plaatsvinden dan is de recruiter een toekomstige werkloze persoon die dan maar via de blockchain op zoek moet naar andere werk.

Read More

Informatie

TeqJob Engineering & Management is de specialist in het bemiddelen van personeel binnen de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. De regio waarin wij werkzaam zijn is Amsterdam en omgeving. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram