Lichaamstaal tijdens jouw sollicitatiegesprek

Elk sollicitatiegesprek is spannend, wil je zo veel als mogelijk alles onder controle hebben, let dan ook op jouw lichaamstaal. Lees hier de belangrijkste tips.

De basis waar je rekening mee moet houden is redelijk eenvoudig te leren en toe te passen:

#1, De hand schudden, hier kom je bijna niet onderuit. Doe dit volgens de etiketten, sta op als je zit, zorg voor een droge hand (hyperhidrosis palmaris) en geef een stevig maar niet te stevige hand. TIP als het helemaal goed gaat geeft de ontvanger een onderhandse hand, dit betekend ik sta met jouw op gelijke hoogte en nodig je hierbij uit. Let op voor de bovenhandse hand want dit betekend non-verbaal ik ben hier degene die de boel controleert. Ga niet volledig tegen die controle in, geef de persoon de ruimte voor deze controle maar zorg wel voor je eigen ruimte.

#2, Hou oogcontact dit straalt zelfvertrouwen uit maar doseer dit wel. TIP als er iets 'moois' in de kamer staat of aan de muur hangt prijs dit dan aan, dan kun je met elkaar even ergens anders naar kijken en doorbreek je het ik kijk jouw aan en jij kijkt mij aan.

#3, Schouders / houding, hou zoveel als mogelijk een rechte houding aan, ook als je zit. En probeer te vermijden dat je je handen over elkaar hebt of dat ze in je broekzakken zitten. Kom bij extra interesse iets naar voren en zak daarna weer iets in je stoel.

Neem dezelfde lichaamshouding aan als je gesprekspartner

Tijdens elke face to face verkooptraining of gesprekstraining komt het onderwerp spiegelen aan de orde. Als je dit toepast dan geeft dat een goed gevoel bij de andere partij. Speel hiermee en forceer dit aspect niet en overdrijven is helemaal not done.

Dit is de basis als het gaat om lichaamstaal tijdens een sollicitatiegesprek, beheers je deze regels en ga je niet zenuwachtig zitten tikken met je vingers, schommelen met je voeten of met je haar zitten frunniken dan hoef je je geen zorgen te maken dat dit de oorzaak gaat zijn van een afwijzing.

Voor dat we verder gaan even de mythe ontkrachten dat 90 procent van onze communicatie wordt bepaalt door onze lichaamstaal. Deze 'kennis' stamt uit een onderzoek dat ergens gedaan is in de zestiger jaren. Dit is volgens de huidige onderzoeken en kennis dus zwaar achterhaalt. Daarbij komt ook nog eens dat dit een een heel basaal onderzoek is geweest. Wat ik nu kan achterhalen is dat ongeveer 50 procent van onze communicatie wordt bepaalt door non verbale communicatie. En dan wordt er verder niet echt ingegaan op het kader van deze onderzoeken. Dus ga er maar vanuit dat lichaamstaal belangrijk is maar het verhaal (kennis / competenties / ervaring) nog altijd veel belangrijker zijn.

Leren van de non-verbale tekens

Wat kun je leren van de non-verbale communicatie van de recruiter of je gesprekspartner(s)? Let op de houding van je gesprekspartner tijdens jouw verhaal. De houding moet eigenlijk altijd zijn: Oké interessant verhaal, zodra de blik niet meer op jouw gericht is verander dan van onderwerp of geef je verhaal een wending. Dit is vaak ook een goed moment om zelf een vraag te stellen. Zit je gesprekspartner met zijn hand voor zijn mond of wordt er aan de neus gewreven let dan extra op, dit kan een teken zijn van het niet zeker te weten. Bijvoorbeeld op de vraag hoe de sfeer is op de werkvloer.

Zit je met meerdere gesprekspartners aan tafel verdeel dan de aandacht evenredig, kijk in ieder geval de persoon aan die spreekt. Geef af en toe een knik als bevestiging dat je de vraag of het verhaal begrijpt. Als de vraagsteller het hoofd omhoog brengt is vaak de verwachting dat jij het gesprek over neemt. Probeer voor het gesprek met meerdere gesprekspartners te achterhalen wie de beslissingen uiteindelijk neemt. Richt je positieve non-verbale communicatie voornamelijk naar deze persoon zonder natuurlijk de andere uit oog te verliezen.

Heel veel succes.

Een curriculum vitae opstellen zonder werkervaring

Je eerste sollicitatie zonder werkervaring na je studie en toch een knappe CV opstellen kan echt wel. Lees hier hoe je een volwaardige CV kan opstellen zonder concrete ervaring.

Read More
1 Tip voor een goede Sollicitatievideo of Video cv

Wat vertel je, hoe presenteer jij jezelf, waar moet je op letten en wat is de lengte van een sollicitatievideo? Hier geef ik een goede tip en antwoord op deze vragen.

Read More
Elektrotechniek, Veiligheid, VCA en NEN normen

Het nadeel van een elektrische stroom is dat je deze in principe niet ziet. Dus veiligheid, normeringen, certificering en elektrotechniek zijn ondertussen zaken die wij niet meer los van elkaar kunnen zien.

Read More

Informatie

TeqJob Engineering & Management is de specialist in het bemiddelen van personeel binnen de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. De regio waarin wij werkzaam zijn is Amsterdam en omgeving. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram