Jobhoppen wel of niet goed voor je carrière?

Jobhoppen en carrière maken kan op hetzelfde neerkomen, dit kan bij dezelfde werkgever en natuurlijk ook bij verschillende werkgevers. Belangrijk is dat je aantoonbaar elke keer een weloverwogen keuze gemaakt hebt.

Als je gaat Googelen op dit onderwerp dan kun je zelf ontdekken dat er websites zijn die hierin behoorlijk tegenstrijdige signalen geven. Op blog A. wordt aangegeven dat Jobhoppen niet goed is en een half jaar later wordt er in blog B. met hoofdletters aangegeven dat jobhoppen goed is voor je carrière..... Hoe zit dit nou echt. Hoe kijkt een werkgever nou echt tegen dit aspect aan als je gaat solliciteren

Als een werkgever een curriculum vitae of een motivatiebrief leest dan mag deze nooit vragen opleveren. Dus als je veel (bijvoorbeeld 5 in 10 jaar) verschillende werkgevers hebt gehad dan zal je dit goed moeten verpakken want de vraag hoe dit komt is snel gesteld. Of eigenlijk wordt deze vraag vaak niet gesteld en komt je cv direct op de verkeerde stapel terecht.

Solliciteren is als verleiden je moet iemand in zo weinig woorden zien te overtuigen dat jij de meeste geschikte kandidaat bent zonder te liegen. Begin met een intro en geef vervolgens een samenvatting van je werkhistorie. Bundel eventueel diverse werkgevers waar je dezelfde werkzaamheden gedaan hebt.

To Jobhop or not

Terug naar de vraag of jobhoppen nou goed voor je carrière is of niet. Eigenlijk kan je hier geen eenduidig antwoord op geven. Dit hangt sterk af van jouw werkzaamheden en hoe jouw werkrelatie is met de uiteindelijke opdrachtgever. Daarbij kan je horizontaal en verticaal hoppen. En dan heb je ook nog de motivatie om van baan of werkgever te wijzigen. Ligt de oorzaak vaak bij een ander dan heb je wel een uitdaging. Het kan een keer voorkomen dat je niet door één deur kan met je leidinggevende maar het kan niet zo zijn dat in elke baan problemen hebt met een manager, collega, cultuur of leidinggevende. Als hier een patroon in zit dan zal je echt ook een keer moeten reflecteren wat jouw rol is in deze relaties.

Positieve aspecten van Jobhoppen

  • je bent ondernemend en krijgt ervaring met solliciteren
  • het kan een onderdeel zijn van je carrière planning
  • je blijft leren
  • de kans is groot dat je meer verdient dan je collega's

Negatieve aspecten van Jobhoppen

  • je zal een motivatie moeten hebben naar een nieuwe werkgever
  • in de top van het bedrijfsleven hebben manager over het algemeen niet meer dan 3 werkgevers gehad
  • het gebrek aan een vast contract brengt een zeker risico met zich mee

Stilstand is pas echt negatief voor je carrière
Als je ergens 3 tot 4 jaar werkt zonder ontwikkeling is slechter dan jobhoppen, tenminste als je carrière wilt maken. Als je goed zit in je huidige functie en je hebt het naar je zin zal ik het advies geven om gewoon te blijven doen waar jij je goed bij voelt. Een omgeving die niet motiveert om te leren of te verbeteren terwijl jij daar wel behoefte aan hebt is niet ok, ga niet zitten wachten tot die omgeving verandert. Neem zelf initiatief eventueel zonder de hulp van je werkgever. Het is goed als een werkgever jou de mogelijkheid geeft om te ontwikkelen maar dit is echt geen verplichting. Eigen initiatief binnen de gestelde kaders natuurlijk is één van de hoogst gewaardeerde competenties in het bedrijfsleven. Een leuk boekje om te lezen is 'Wie heeft mijn kaas gepikt'

Conclusie
Jobhoppen hoeft niet slecht te zijn als je elke stap maar goed kan motiveren en niet continu de oorzaak bij een ander neerlegt. Verpak een veelvoud aan werkgevers in je cv en bundel vergelijkbare functie met een goede motivatie. Geef een goede introductie en zorg dat je cv geen vragen oproept.

Op zoek naar een nieuwe baan WHY?

Waarom... (WHY) is de vraag die draait om zingeving, misschien is dit wel de belangrijkste vraag het belangrijkste in je nieuwe baan. Maar ook als je niet opzoek bent naar een nieuwe baan is dit een interessante vraag.

Read More
Sollicitatiebrief? Gebruik het juiste lettertype!

De kans dat je wordt afgewezen door het gebruik van een verkeerd lettertype is klein maar het kan wel een positief verschil maken tijdens een eerste selectie.

Read More
Schrijf een goede professionele Out of Office reply

Bijna vakantie en dan gaan we elkaar weer massaal bestoken met Out of Office replies. Hoe stel je deze professioneel Out of Office reply op?

Read More

Informatie

TeqJob Engineering & Management is de specialist in het bemiddelen van personeel binnen de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. De regio waarin wij werkzaam zijn is Amsterdam en omgeving. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram