Je eerste sollicitatiegesprek, vergroot je kans

Als je net afgestudeerd bent heb je meer nodig dan alleen een diploma tijdens een sollicitatie! Concurreren tegen kandidaten die al ervaring hebben is echter niet heel moeilijk.

Als je solliciteert op een startersfunctie kan je er van uit gaan dat je niet de enige bent. Elk jaar weer is het voor werkgevers belangrijk om op de eerste rij te zitten als het om net afgestudeerde kandidaten gaat. Dus kan je je waarschijnlijk niet op basis van je diploma onderscheiden want die hebben je collega solliciterende ook. Er zijn een paar eigenschappen waarmee jij je kan onderscheiden en positief kan opvallen tijdens je eerste serieuze sollicitatiegesprek.

Een sollicitatie is leuk, dat moet je uitstralen

> Zelfvertrouwen
Zonder naast je schoenen te gaan lopen is onzekerheid echt killing tijdens een eerste kennismaking. Zorg in ieder geval dat je van te voren weet wat de beste kleding is om aan te trekken. Vraag dit gewoon voor dat je op sollicitatiegesprek gaat, dat is beter dan over- of underdressed op je gesprek binnen te komen. Overeenkomstig gekleed gaan helpt echt bij de eerste indruk en geeft zekerheid. Daarnaast sta je stevig in je schoenen, loop je rechtop, praat je duidelijk (pas je stemniveau af op die van je gesprekspartner) en geef een stevig hand. Een andere tip als al het voorgaande niet helemaal lukt, geef gewoon aan dat je wat zenuwachtig bent.

> Antwoord net ff anders (out of the box)
Over elk antwoord mag je echt wel ff nadenken, denk dan ook eens na over hoe het grote gemiddelde zou antwoorden. Als je daar een goed beeld bij hebt geef dan een subtiele twist aan je antwoord. Dit zijn aspecten die blijven hangen bij je gesprekspartner en wekt nieuwsgierigheid op.

> Je Social media uitingen moeten schoon zijn
Ga er maar vanuit dat je naam gegoogeld is voor dat je op gesprek komt. Dus je Linkedin profiel moet eenduidig met je CV zijn. Als je toevallig een wat losbandig studentenleven achter de rug hebt zet blokkeer je je Social media profielen dan voor onbekenden. Alles waarvan je liever niet hebt dat je ouders dat zouden kunnen zien kan je het beste ook verborgen houden voor je toekomstige werkgever.

> Zorg voor een positieve instelling
Laat je niet verleiden tot het doen van negatieve uitspraken over studierichtingen, mede studenten, afstudeeropdrachten of studiebaantjes. Tijdens je eerste en tweede en daaropvolgende sollicitatiegesprekken is het glas altijd half vol. Het gesprek moet een klein feestje worden dus je ziet voor alles een oplossing.

> Spiegelen
In verkooptrainingen wordt vaak aangegeven dat het positief kan overkomen als je ongeveer dezelfde houding aanneemt als die van je gesprekspartner. Een sollicitatie kan je vergelijken met iets verkopen alleen ben je het nu zelf. Leg het er niet te dik bovenop want dit zou kunnen afleiden. En als je gesprekspartner dit trucje ook kent zit je samen alleen nog maar te spiegelen. Dus als je hier gebruik van wilt maken doe dit dan subtiel en pas dit niet toe op elke houding.

Ook met de hiervoor genoemde tips heb je helaas nog geen garantie dat je bij je eerste echte sollicitatie direct aangenomen wordt. Hou gewoon vol en neem anders gewoon contact met ons op. Ook zonder dat wij jouw bemiddelen zijn wij echt wel bereid om ff mee te denken.

Solliciteren en het gevaar van het reptielenbrein

Ons reptielenbrein is verantwoordelijk voor onze primaire reacties, verdedigen of vluchten. Als dit gedeelte beslissingen gaat nemen tijdens een sollicitatie gaat het niet goed.

Read More
Vacatures en curricula vitae vol met containerbegrippen

Aan beide kanten van het sollicitatiespectrum kom je veel containerbegrippen tegen. Vacatureteksten spannen wel de kroon, is het zo moeilijk om concreet te zijn?

Read More
Sollicitant komt niet opdagen op het sollicitatiegesprek?

Het zal niet heel vaak voorkomen dat een sollicitant geen acte de présence geeft op een sollicitatiegesprek, maar hoe kan dit fenomeen voorkomen worden?

Read More

Informatie

TeqJob Engineering & Management is de specialist in het bemiddelen van personeel binnen de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. De regio waarin wij werkzaam zijn is Amsterdam en omgeving. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram