Paneelbouwer

Functieomschrijving Paneelbouwer

Een paneelbouwer stelt elektrotechnische besturingen samen voor complexe elektrotechnische installaties. Dit kunnen beveiligingsinstallaties zijn en stuurstroom of bijvoorbeeld voor procesinstallaties. Vaak gecombineerd met een PLC maar in feite kan een eenvoudige groepenkast ook gezien worden als een paneel. Deze functie is op alle niveaus uit te oefenen van LBO tot HBO, afhankelijk van de complexiteit van de installatie.

Een Paneelbouwer werkt alles netje weg

Volgens schema richt je de kast in, gebruik je de juiste bedrading en plaatst de componenten op de juiste plaats. Je zal ervaren dat de praktijk altijd anders is dan wat er in theorie op papier is gezet. Het zal vaak voorkomen dat je naar eigen inzicht maar wel volgens de norm kasten anders inricht. Natuurlijk afhankelijk van de situatie bespreek je dit met de manager of werkvoorbereider.

Als specialist op het gebied van elektrotechnische kastenbouw werk je snel en nauwkeurig. Hou er rekening mee dat het kan voorkomen dat er meerdere dezelfde panelen gebouwd moeten worden. Niet elke kast is custom. Merken componenten die je vaak zal tegenkomen zijn; Schneider, ABB, Rittal, Eldon of Siemens. Veel gebruikte PLC systemen zijn; OMRON, Allen Bradley, Siemens, Schneider, automationX, Hitachi, ABB en Mitsubishi.

functieomschrijving Engineer Paneelbouwer

Het kan voorkomen dat je ingezet wordt in de buitendienst of bij het in bedrijf stellen van een besturing. Doorgroei is mogelijk in complexiteit, afdelingshoofd, werkvoorbereider, designer of service engineer.

Het salaris is afhankelijk van jouw kennis, ervaring en de complexiteit van de werkzaamheden, grofweg ligt dit tussen de € 1800,00 en de € 3500,00 bruto per maand.

Belangrijke competenties in deze functie zijn:

  • Lerend
  • Zelfstandig
  • Innovatief
  • nauwkeurig
  • Hoge concentratie

Een diploma op MBO niveau 4, een VCA en kennis van of een certificaat NEN3140 is essentieel voor het goed uit kunnen voeren van deze functie. Instromen op een lager niveau is mogelijk maar dan zullen de werkzaamheden meer seriematig zijn en moet je er rekening mee houden dat je een opleiding moet volgen.

In deze functie zal je vaak in een werkplaats werken en in een vast team. Overleg met je collega’s is een belangrijk aspect en omdat het werk een hoge nauwkeurigheid en eenduidigheid vraagt is er weinig ruimte voor creativiteit. Hou er rekening mee dat veel beschrijvingen in het technisch Engels zijn. Een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal is gewenst in de functie van paneelbouwer. Wij hebben meerdere vacatures openstaan in de werkplaats, ook voor assemblage medewerkers.

De marktpositie voor een Paneelbouwer is goed en de komende jaren zal de vraag naar deze functie toenemen. Wil je meeliften op de vraag naar deze functie zal je wel continu moeten blijven leren en je nieuwe technieken en kennis eigen moeten maken.

welk salaris ga jij verdienen

Het salaris van een paneelbouwer

Het gemiddelde salaris voor een paneelbouwer is € 3.000 bruto per maand. Afhankelijk van jouw ervaring en de sector waar je in werkzaam bent kan dit oplopen tot € 3.800 bruto per maand. Omdat je vaak onder de cao metaal & techniek werkt heb je best veel vrije dagen omdat hier nog altijd 13 ATV dagen bij zitten. Zo heb je meer dan een maand vrij per jaar. Er zijn in de functie van paneelbouwer ruim voldoende doorgroeimogelijkheden maar dan zal je waarschijnlijk wel een studie moeten volgen. 

Informatie

TeqJob Engineering is de specialist in het recruitment van personeel in de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. Wij zijn actief in de regio's Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu
× Stel je vraag Available from 09:00 to 16:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram