Concentratie voor je sollicitatiebrief, doe een Pomodoro

De Pomodoro techniek kan jou helpen om je concentratie voor langere tijd vast te houden. Deze techniek is goed toepasbaar als je langere tijd je concentratie vast wilt houden.

Pomodoro, Italiaans voor tomaat en concentratie hebben bijzonder weinig aantoonbare verband met concentratie. De enige reden dat er een tomaat bij betrokken raakt is omdat de bedenker (Francesco Cirillo) toevallig een kookwekker in de vorm van een tomaat gebruikte bij deze techniek.

Verder petje af voor de bedenker want hij weet het concept rond zijn Pomodoro techniek behoorlijk te vermarkten en haalt er echt alles erbij waar je de Pomodoro techniek op kunt loslaten. Doet er verder niet toe want ik ben blij met zijn uitvinding en het helpt mij om voor langere tijd mijn concentratie vast te houden. Hoewel de rek er over het algemeen wel iets eerder uit is dan zoals weergegeven in zijn theorie.

Concentratie vasthouden voor langere tijd met Pomodoro!

Ons brein is net een diesel, het heeft enige tijd nodig om op temperatuur te komen. Als je gestoord wordt tijdens deze periode kan je in feite weer opnieuw beginnen en dan is het echte werk nog niet eens begonnen. Als je niet oppast blijf je er op die manier in hangen en heb je na een uurtje nog niet heel veel bereikt. Een ander aspect is ritme, door een monotoon getik op de achtergrond van een kookwekker zal je onbewust een hogere concentratie status bereiken. Dit fenomeen is ook ooit onderzocht door Rauscher, Shaw & Ky (1993), hier kwam uit naar voren dat Barokmuziek op de achtergrond een verschil kan maken in de opname van leerstof.

Aspecten die volgens de bedenker zouden verbeteren zijn:

  • Je focus en concentratie vergroten door vastgestelde interrupties;
  • Op termijn wordt je bewuster worden van de keuzes die je maakt;
  • Je motivatie om dingen af te ronden zal vergroten;
  • Je opname van studiestof zal verbeteren;
  • Eerder inzicht op complexe materie.

Dit zal allemaal niet op korte termijn plaatsvinden en ik zie hier raakvlakken met aspecten die op termijn verbeteren door te mediteren. Door regelmatig te mediteren zal ook je concentratie vermogen verbeteren. Er zal een zekere overeenkomst zijn.

De Pomodoro techniek werkt in de basis als volgt, zorg voor een omgeving met weinig afleiding, zorg dat je alle spullen binnen handbereik hebt en dat er wat te drinken is en zet een kookwekker op 25 minuten. Na 25 minuten neem je 5 minuten pauze (net genoeg voor een nieuwe bak koffie) en daarna ga je weer 25 minuten verder met je studie of whatever. Na deze cyclus 3 of 4 keer te hebben doorlopen neem een je een lange pauze van een minuut of 25. Waarschijnlijk ben je nu wel klaar met het schrijven van een sollicitatiebrief maar als je met iets groters bezig bent zou de cyclus nog een keer kunnen doorlopen tot je je doel bereikt hebt.

Dromen van een Perpetuum mobile

Energie kan niet verloren gaan of uit het niets ontstaan. Dit is de eerste wet van de thermodynamica en houdt nog steeds stand.

Read More
Wat betekent de afkorting PV techniek

Wat betekent de afkorting PV techniek? PV komt uit de Engelse taal, Photo Voltaïsch in het Nederlands vertaalt foto voltaïsch. De term PV techniek of PV installaties zie je terugkomen in de zonne-energie installaties. Bijvoorbeeld in de vorm van PV engineer ofwel de technisch specialist die de elektrotechnische installatie ontwerpt voor de aansluiting van de […]

Read More
Op zoek naar een nieuwe baan WHY?

Waarom... (WHY) is de vraag die draait om zingeving, misschien is dit wel de belangrijkste vraag het belangrijkste in je nieuwe baan. Maar ook als je niet opzoek bent naar een nieuwe baan is dit een interessante vraag.

Read More

Informatie

TeqJob Engineering & Management is de specialist in het bemiddelen van personeel binnen de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. De regio waarin wij werkzaam zijn is Amsterdam en omgeving. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram