Beveiligingstechniek

Vacatures in de Beveiligingstechniek

Tegenwoordig is een beveiligingsinstallatie veel meer dan alleen een alarmsysteem. Zeker in kantoorgebouwen en in de industrie is een beveiliging niet alleen tegen ongewenste indringers, diefstal of vandalisme maar ook een bescherming tegen ongewenste situaties zoals brand of stroomuitval. Door een beveiligingssysteem te combineren met het gebouwbeheersysteem (GBS) kunnen er naar aanleiding van ongewenste situaties aanpassingen gedaan worden aan het klimaat en de verlichting in het gebouw waardoor de veiligheid op een nog hoger niveau terecht komt.

Specialisatie in de beveiligingstechniek

Door het samenbrengen, koppelen van verschillende technische installaties zal er ook direct een verdere specialisatie plaatsvinden in de banen die nodig zijn om dit te bewerkstelligen. Op meerdere vlakken zal ook de complexiteit toenemen dus ook het opleidingsniveau. Vakgebieden die hierbij samenkomen zijn:

  • Elektrotechniek
  • Energietechniek
  • Alarminstallatie
  • Meet & Regeltechniek
  • ICT
  • Camerasystemen
  • Brandmeldinstallaties
  • Gebouwbeheersystemen

Onderdelen van een beveiligingssysteem

Meet & Regeltechniek

Meet & Regeltechniek meet het verschil tussen de gewenste situatie en de daadwerkelijke situatie. Indien nodig zal er een finetuning plaatsvinden zodat de terugkoppeling steeds nauwkeuriger is. Dat gedeelte van het beveiligingssysteem zorgt ook voor de interactie tussen de verschillende componenten.

Gebouw Beheer Systeem

Alle meet & regeltechnische aspecten en de energievoorziening en elektrotechnische installaties komen bij elkaar in het GBS. Via bijvoorbeeld het Honeywell Pro-Watch Platform kun er processen gecreëerd worden waarbij alle beveiligingssystemen interactie met elkaar kunnen hebben en afhankelijk zijn van elkaar.

Energietechniek

Bij alle elektrotechnische installatie is een constante energieleverantie van het grootste belang. Als de netspanning afwijkingen vertoond dan kan dit in eerste instantie opgevangen worden door een UPS (Uninterruptible Power Supply). Bij langere stroomuitval kan er als back-up een generator geplaatst worden. Deze systemen worden gemonitord door het GBS.

Elektrotechniek

Alle componenten binnen het beveiligings- en het gebouw beheer systeem moeten voorzien worden van een een juiste stroom toevoer middels een deugdelijke bekabeling. Voor bekabelde beveiligings installaties worden extra maatregelen getroffen zodat een draadbreuk direct gesignaleerd wordt.

Van Elektromonteur naar Beveiligingsmonteur

Voor een elektromonteur is de overstap naar de functie beveiligingsmonteur een interessante stap. Van heel breed inzetbaar zal je doorgroeien naar een specialist binnen een vakgebied waar een enorme groei inzit. In Amsterdam en omgeving is er steeds meer vraag naar slimme beveiligingsinstallaties waarbij Camerasystemen, Gebouw Beheer systemen, brandmeldinstallaties, alarminstallaties en toegangscontrole installaties gecombineerd worden in één omgeving. Door een koppeling van al deze systemen zal de werk, woon en leefomgeving nog veiliger worden. Heb jij interesse om de overstap te maken naar beveiligingsmonteur, technicus, service engineer, werkvoorbereider of field service engineer neem dan contact met mij op. ([email protected]) Ik zal binnen één werkdag reageren.

Beveiligingsmonteur Opleiding Teqjob

Overige onderdelen

ICT

Alle signalen binnen een beveiligingssysteem zijn tegenwoordig digitaal. Binnen het object maar ook naar de meldkamer en de installateur zal een beveiligde verbinding over het internet lopen. Afhankelijk van het risico zal er een aparte lijn met back-up worden aangelegd. Bij complexe systemen zal voor het programmeren een opleiding op HBO niveau noodzakelijk zijn.

Camerasysteem

Camera systemen of CCTV (Closed-circuit television) zijn een belangrijk onderdeel van toegangscontrole systemen, afschrikking, monitoring en vastlegging. Gezichtsherkenning en het constateren van verdachte bewegingen zijn belangrijk voor de totale beveiligingstechniek. Tegenwoordig wordt hier ook kunstmatige intelligentie toegepast waardoor het systeem zelf verdachte situaties leert herkennen.

Brandmeldsysteem

Het doel van een brandmeldinstallatie is om het begin van een brand in een vroegtijdig stadium te signaleren en te lokaliseren zodat er snel maatregelen genomen kunnen worden om de veiligheid zeker te stellen. In combinatie met een compleet beveiligingssysteem heeft een signalering consequenties voor bijna alle gebouwgebonden installaties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan noodverlichting, liften, en toegangscontrole systemen.

Inbraaksignalering

Het alarmsysteem is ter voorkoming en signalering van vandalisme en / of inbraak. Met de combinatie van diverse opnemers (passieve infrarood detectoren, geluidsdetectie en magneetdetectoren) kan er een gesloten systeem geïnstalleerd worden die er melding van zal maken als er omstandigheden voorkomen die niet volgens de normale procedures zou mogen plaatsvinden.

Informatie

TeqJob Engineering is de specialist in het recruitment van personeel in de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. Wij zijn actief in de regio's Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram